Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има 3 кръвни теста, с които се установява преддиабетно състояние, когато нивото на кръвната захар (глюкозата) е по-високо от нормалното, но още не е чак толкова високо, че да се постави диагноза диабет.

Много често болестта се разгръща, но е възможно тя да се избегне с леко отслабване и с малко повече физическа активност. Нужно е да се свалят само 5% от телесното тегло. За 100-килограмов мъж това означава да отслабне с 5 кг.

Два от тестовете се правят на гладно. Единият мери глюкозата 8-10 часа след последното хранене. Ако то е 100-125 мг на децилитър кръв, състоянието е преддиабетно. Другият тест - за орална толерантност към глюкозата, е по-прецизен. Той измерва нивото на кръвната захар веднъж 8-10 часа след хранене и повторно - 2 часа след като се изпие подсладена напитка. Ниво от 149 до 199 при второто измерване е индикатор за преддиабет.

Тестът за белтъка А1С е най-удобен, защото не изисква да се гладува. Той показва средното ниво на глюкозата през последните 2-3 месеца. Отчита процента на червените кръвни клетки, към които е прикрепена глюкозна молекула. Преддиабет има при нива от 5,7 до 6,4%.

В такива случаи се предписват лекарства, но много хора първо опитват да отслабнат и почват да спортуват. В 58% от случаите те имат успех.