Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

40 кг по-тежкият чужденец удари нашия състезател след края на мача.

И друг път е проявявал агресия.

Заради черепно-мозъчния оток 22-годишният състезател все още не е видял медала си.

Многократният ни шампион по карате - Тодор Събев, получи тежка черепно-мозъчна травма в края на финален двубой от състезание в Суботица, Сърбия. Миг след последния съдийски сигнал опонентът му от Румъния нанася два нерегламентирани и изключително тежки удара в областта на брадата.

Това напълно изважда Събев от кондиция, като се налага спешното му транспортиране до болница в Белград, където определят състоянието му като критично. На следващия ден премиерът Бойко Борисов изпраща транпортния ни самолет "Спартан" и медицински екип, за да приберат каратиста и да бъде лекуван във ВМА.

По време на последната среща в една от най-трудните и престижни категории на европейското първенство по шотокан карате-до, което се проведе от 5 до 7 май в Сърбия, националният ни състезател Тодор печели медал, но дори не успява да го види.

Дуелът бил оспорван и много напрегнат, тъй като в него се води битка от най-лека до най-тежка категория. Тодор е по-лек с над 40 килограма от съперника си и въпреки това печели.

Броени секунди след последния съдийски сигнал, когато е обявен краят на мача, двамата остават близо един до друг. Точно тогава румънецът нанася на Събев двата силни удара. В това време нашият състезател вече бил със свален гард и извън състезателна кондиция, тъй като изобщо не очаквал подобен развой на събитията.

Отстрани ударите не изглеждали толкова силни, че да доведат до подобни тежки последствия. Въпреки това Тодор не успял да стане от тепиха, където лежал неподвижно. Левият му крак бил изтръпнал, на моменти губел съзнание и получавал кризи.

Каратистът светкавично е изнесен на носилка и откаран в най-близката болница, където лекарите имали сериозни опасения за счупен прешлен на врата.

Скенер на главата показал, че Тодор има 14-милиметров кръвен оток във фронталния лоб. Изключително опасно и рисково място, което можело да доведе до неочаквани усложнения на състоянието му.

По-късно е направен повторен скенер, който показал наличие на сериозна черепно-мозъчна травма, но и частично подобряване на ситуацията. Това дало възможност младият мъж да бъде преместен от Суботица в Белград.

В сръбската столица се оказва, че все още има реална опасност за живота му. Когато пристига в Белград, тренировъчният екип на Събев се свързва с Министерството на здравеопазването и съобщава за травмата му. Оттам реагират незабавно и по каналния ред уведомяват премиера за случващото се.

По разпореждане на Бойко Борисов в понеделник е изпратен транспортен самолет "Спартан" с медицински екип, който да превози родния шампион от Белград до ВМА. В лечебното заведение моментално са проведени редица изследвания и консултации, но до мозъчна операция не се е стигнало. Към този момент Тодор е настанен в реанимация, под постоянно наблюдение и се очаква спадане на черепния оток.

От Българската федерация по шотокан карате-до коментират пред "168 часа", че често се случват нелепи инциденти в техния спорт, но точно такъв до момента не е имало. Те определят поведението на румънския състезател като грубо и недопустимо:

"Противникът на Тодор беше напълно наясно, че срещата е приключила и нанасянето на удари е извън регламента Той има славата на агресивен състезател и това не е първата му проява на неспортсменско отношение.

Ударът на 60-килограмов мъж е един, а този на 100-килограмов - съвсем друг." Федерацията категорично осъжда такова поведение, защото каратето не е агресивен спорт, а точно обратното - той възпитава сдържаност, самоконтрол и толерантност.

След мача румънският каратист бил отстранен от състезанието, но до този момент няма официален коментар по случая от него и треньорите му. Тодор и близките му не са получили нито извинение, нито някой от екипа на противника се е поинтересувал за неговото състояние.

Тодор е на 22 години и е студент по право, от град Русе. От близо 7 години е част от националния отбор по шотокан Карате-до, като до момента е трикратен европейски и двукратен световен шампион. Пред "168 часа" специалисти в областта го определят като "един от най-добрите ни и технични състезатели, с голямо бъдеще пред себе си".

В какво здравословно състояние се намира Тодор в момента, четете в печатното издание