Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на транспортна фирма, спечелила поръчка за превоз на мигранти, искал да изкара бързи пари

Мистериозен арабин, който и досега не е открит, вербувал собственика на транспортната фирма "Еделвайс 0707" Григор Григоров, който отива на съд по обвинение в каналджийство.

Делото срещу Григоров вече е насрочено за 9 май в съда в Царево и ако той признае вината си, процесът вероятно ще премине по реда на съкратеното съдебно следствие. Така

наказанието ще бъде редуцирано с една трета,

прогнозират юристи.

Превозвачът от Сливница стана известен като човека, обезглавил Гранична полиция, тъй като след ареста му миналото лято избухна огромен скандал, принудил цялото ръководство на дирекцията да подаде оставки.

Оказа се, че фирмата на Григоров е возела официално мигранти през 2015 г., а по време на нелегалния курс на 66-има иракчани на 27 юни м.г. "Еделвайс 0707" вече е била сред кандидатите (впоследствие победител) за нова обществена поръчка на Гранична полиция за превоз на бежанци на стойност 200 000 лв.

Както сам признава по време на разследането, 34-годишният Григоров не могъл да устои на предложението за бързи пари, което получил на 21 юни м.г. от непознат мъж в столицата.

По думите на подсъдимия непознатият имал

арабски черти

и говорел на развален български. Срещата станала уж случайно на столичен паркинг, на който Григор бил с един от шестте фирмени автобуса.

Непознатият пръв заговорил предприемача и лека-полека раздумката тръгнала. Григоров споделил, че е управител на транспортна фирма, и това видимо заинтригувало непознатия. Предложението за съвместен бизнес не закъсняло. Мъжът с арабски черти обяснил, че работата е проста и без много усилия. Григор трябвало да транспортира чужденци от близки до границата ни с Турция места до вътрешността на страната и по-конкретно до София. Офертата била примамлива -

по 100 евро на

превозен чужденец

Предприемачът решил да не губи време и да заработи, докато чака процедурата за обществената поръчка. Още повече че в нея участвали четири конкурентни фирми и крайният резултат не бил съвсем сигурен.

Григоров обаче не се съгласил веднага, подхвърлил на непознатия, че ще си помисли, и доуточнил, че можело пак да се видят в близките дни.

Не чакал дълго, още на следващия ден отишъл на същия паркинг и отново се видял с чужденеца. Тогава вече двамата уточнили подробностите. Нелегалните мигранти трябвало да бъдат превозвани от близки до границата с Турция морски курорти. Потвърдено било условието, че каналджията ще взема по 100 евро за всеки "пътник". Григоров получил 300 лв. аванс за транспортните разходи, както и мобилен апарат със симкарта, на който щял да получава указания.

На 27 юни Григор спял, когато около 3,00 часа го разбудило позвъняване по мобилния телефон, даден му от новия бизнес партньор. В слушалката разпознал гласа на чужденеца.

закъсал съм, има

голяма група за превоз,

трябва спешно да тръгнеш към Бургас, наредил непознатият.

Няколко часа по-късно собственикът на "Еделвайс 0707" вече пътувал с един от автобусите си към Бургас, на който сложил табела "Случаен превоз".

По пътя Григор се чувал периодично с непознатия и при един от разгворите се уговорили да се видят близо до бензиностанция на изхода на Бургас по пътя за Созопол. Чужденецът се появил на уреченото място и веднага си взел телефона, който дал на Григор. Арабинът носел разпечатана карта от гугъл, по която уточнил маршрута. Каналджията трябвало да отиде с автобуса на точно определено място малко след Синеморец в посока Резово. Нелегалните пътници щели да чакат на отбивка вляво от пътя.

След кратката среща двамата се разделили и

оттогава от трафиканта нямало никаква вест

Григор продължил с автобуса към Синеморец и след известно суетене открил бежанците. Групата била встрани от пътя в землището на Синеморец. Спрял, отворил вратата на автобуса, изчакал да се качат всичките 66 човека и потеглил обратно в посока към Царево.

Неприятна изненада обаче очаквала каналджията с обществената поръчка.

Полицейски патрул

вече дебнел

в района на завод "Пасат" след получен сигнал за съмнителен бял автобус със софийска регистрация. Дървосекачи, плъзнали в гората между Резово и Синеморец, станали свидетели на "трансфера" на пътниците и подали сигнал в полицията.

Рейсът е спрян в 12,20 ч. на 27 юни, а шофьорът - арестуван. И до днес 66-имата иракчани остават най-многобройната група, задържана от българските власти. И единствената, превозвана с автобус.

Срещу Григоров веднага е повдигнато обвинение по чл. 281, ал. 2 от НК за каналджийство. Ден след ареста транспортният бос бил склонен на споразумение с прокуратурата.

Срещу признаване на вина щял да получи условна присъда и глоба. Изненадващо обаче в съдебното заседание Григор се отказал от споразумение, както и от настоящия си адвокат. В съдебната зала влезли други двама юристи от столицата, които движели фирмените дела на Григоров.

Именно те разклили пред магистратите скандалния факт, че на два пъти за периода от 10.11. до 7.12.2015 г. фирмата на Григоров е сключвала договори с Гранична полиция за превоз на заловени нелегални чужди граждани по маршрута София - Ямбол - Елхово - София. Освен това "Еделвайс 0707" ЕООД чрез управителя си Григор Григоров към месец юни 2016 г. била кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет "Наемане на автобус за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната" и възложител ГД "Гранична полиция" - МВР.

Уточнена била и важната подробност, че към датата на арестуването на Григоров - 27.06.2016 г., той е бил собственик на капитала и управител на търговско дружество "Еделвайс 0707" ЕООД.

Според адвокатите на 34-годишния мъж той бил в добро материално положение, а основният предмет на дейност на фирмата му била транспорт на пътници по различни маршрути в България и чужбина.

След защитната теза обаче се получава обратен ефект. Царевските магистрати са скандализирани от новата информация и налагат "постоянен арест" за Григоров.

Доста по-късно съдът в Бургас го заменя с домашен арест, а наскоро и някак тихомълком - с още по-леката мярка "подписка".

Междувременно през август 2016 г. става ясно, че фирмата на каналджията от Сливница печели държавната поръчка на Гранична полиция. По това време Григоров е заключен вкъщи, но успява да прехвърли собствеността на транспортното дружество на своя баща.