Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Схваща ли ви се нощем мускул на крака?
Случвало се е на почти всеки след 50-годишна възраст, а на мнозина и преди това. Болезнено е и ти разваля съня. И макар болката да трае само секунди, напрежението в мускула остава и понякога се усеща дори на следващия ден.
Медиците наричат тези схващания крампи. Най-често засягат мускулите на прасеца, ходилото и пръстите на краката. Но може и подбедрицата да се схване, даже бедрото. Тогава боли повече.
ЗНАХАР
Читателката Донка Петрова от София е бивша треньорка по волейбол на деца. Казва, че “сега работи чат-пат като масажистка”. Тя споделя своя професионален опит за справяне с крампите.
Случи ли се да ви се схване крак, седнете на пода или на леглото и протегнете крака напред. Свийте глезена, така че пръстите да сочат нагоре. Хванете ги с ръце и ги притиснете в посока към коляното. Точно това правят футболистите на терена, когато някой от тях получи схващане.
Причина за крампите може да е недостигът на витамин D в тялото. Той играе ключова роля за усвояване на калция и това на свой ред води до мускулни схващания. Най-лесният начин човек да се сдобие с витамин D е да се припича на слънце по 10-ина минути на ден.
Друга причина за крампите е обезводняването. Те изчезват с пиене на повече вода.
Ето какво още може да се направи според г-жа Петрова, за да се отърве човек от неприятните нощни крампи:
1. Нужен е магнезий
Магнезият е минерал, който отпуска мускулите и дефицитът му в организма се познава по честите схващания. Набавя се с ядене на тъмнозелени листни зеленчуци, тиквени семки, фурми, банани, черен шоколад, кисело мляко, ядки, авокадо, гъби, домати и дребни рибета. Но само с ядене не става. Трябва магнезият да се достави на място във вид на разтвор от магнезиев хлорид.
Съставки

1/2 чаша магнезиев хлорид на прах1/2 чаша филтрирана вода

Приготвяне
Кипнете водата и изсипете в нея магнезиевия хлорид. Разбъркайте, докато се разтвори изцяло. Отстранете от котлона и оставете да изстине. Пресипете разтвора в шише с пулверизатор, за да го ползвате като спрей. 1 час преди лягане си напръскайте прасците по няколко пъти и втрийте разтвора в кожата им.
2. Упражнение
Има просто упражнение за раздвижване на мускулите на прасеца. Нужен ви е само нисък перваз - например долната рамка на вратата към балкона ви. Стъпете така, че петата ви да е на пода, а табанът на перваза. После бавно пренесете тежестта напред все едно натискате педала на газта в колата си. Задръжте за няколко секунди и отпуснете. Направете това упражнение с всеки крак по 5-6 пъти. (Первазът не бива да е много висок. Ако нямате, сложете на пода по-дебела книга.)
3. Електролитен сок
Ако пиете достатъчно вода и все пак имате нощни крампи, причината е електролитният дисбаланс в тялото ви. Той се преодолява, като изпиете чаша домашно приготвен електролитен сок.
Съставки

1 литър вода 6 ч.л. захар1/2 ч.л. нейодирана морска солСок от 1 лимон и 2 лаймаВкусът на тази напитка не струва, но може да бъде подобрен, ако подмените захарта с 3-4 ч.л. мед.

Тогава трябва да намалите двойно морската сол, съветва Петрова.
Приготвяне
Захарта (медът) и солта се разбъркват във водата, докато се разтворят. Едва след това към разтвора се добавя изцеденият сок от лимона и двата лайма. Приготвеният по този начин сок се пие всеки ден.

Още интересни материали на здравна тема - в новия брой на в. "Здраве без лекарства"