Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трети месец няма заподозрени за мегадалаверата в Шумен

Трети месец е пълна загадка кой отмъкна пари, бижута и злато и пари за 3 милиона лева от имението на шуменския бизнесмен Петър Петров - Ретрото. Разследващите от прокуратурата и полицията не изключват крадецът да е получил от вътрешен човек информация за разположението на сейфа, откъдето са откраднати бижутата.

Петър Петров е един от най-богатите хора в България. Това е знаел и неизвестният крадец, който в началото на декември миналата година атакува луксозната му къща в района на Шуменския университет, известна като “хасиендата”.

Не го усетиха нито двете кучета, нито охранителите. А щастливецът отнесе плячката, равняваща се на цяло състояние. В съобщението на полицията за обира не бяха съобщени даже инициалите на ощетения бизнесмен. От Апелативна прокуратура Варна уточниха, че досъдебното производство е образувано по чл.195 от НК.

“Работим по разследването, но извършителят все още не е установен”, заяви за “168 часа” наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Шумен Кирил Киряков. Той отказа подробности за версиите на престъплението, за да не се пречи на разследването. “Няма заподозрени”, каза магистратът.

По случая със загадъчно отмъкнатите милиони работи и Областна дирекция на МВР Шумен. Полицейското разследване върви по указания, спуснати от прокуратурата. Наш, полицейски източник не изключва извършителят на кражба да е вътрешен човек, близък до семейството.

“Задължително се проверява кръгът на близките на Петров. Но до този момент извършителят не е ясен”, споделиха запознати с разследването. “Близки сигурно вече са разпитвани”, уточни прокурор Кирязов.

“168 часа” се добра до неизвестни досега подробности в разследването – най-вероятно крадецът се е погрижил сигнално-охранителната техника в имението да бъде изключена. Затова му е помогнал човек от персонала, който се грижи за къщата.

Установено е, че има разминаване между свидетелите за часа на кражбата. Едни разпитани са посочили 17,00 часа, а други - 17,30 ч., когато шофьорът си е тръгнал. Не е ясно дали охранителните камери са фиксирали часа на обира. Засега не е ясно дали камерите са запечатали влизането на крадеца и действията му от отключването на сейфа до достъпа му до него и самия обир:  “Всичко е било планирано до най-малкия детайл. Крадецът отлично е знаел, че във вторник на 6 декември, Никулден, около 17 часа бизнесменът ще отсъства от дома. А икономката - без охраната, ще си е тръгнала.

Разследващи не отхвърлят и друга версия за посегателството. Възможно било обидени служители на Ретрото, останали без работа и буквално изхвърлени на улицата, “да са спретнали показното отмъщение пред цяла България”.

Луксозното имение на Петров е в списъка на най-внушителните къщи в района. В обширния двор има и параклис. Шест камери за видеонаблюдение са разположени по каменните огради. С камери са оборудвани покривът и стаите за пазачи.

Пълна мистерия остава защо при влизането на крадеца немската овчарка, която пази къщата, не е лаела. Другото куче пазач също е останало кротко. Именно този момент според разследващи потвърждава версията за посегателство “от наш човек”.

Кой е Пешо-Ретрото - четете в хартиеното издание на "168 часа".