Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младежите печелят 17-40 хил. лева само през ваканцията

Може ли страната, създадена от емигранти, да ограничи достъпа на стотици хиляди младежи от цял свят да работят и учат в САЩ? Ще изпълни ли заканата си новият президент Доналд Тръмп да отмени студентските бригади?

Повече или по-малко младежи ще заминат това лято, за да преследват американската мечта? "168 часа" потърси отговорите на тези въпроси сред представителите на 3 от водещите агенции в България и американските им колеги.

Според тях Доналд Тръмп няма да отмени студентските бригади,

както се закани в предизборната си кампания.

“Нашите студенти не са притеснени от избора на новия държавен глава в САЩ и заявените от него намерения за спиране на J1 програмите - категорична е Румяна Сотирова от агенция Usit Colours. - Младежи от цял свят пътуват по тези програми в САЩ още от 50-те години на миналия век въпреки всички кризи. Дори атентатите от 11 септември и икономическата криза от 2007-2009 не повлияха негативно на броя на желаещите."

Всъщност политиката на новия президент спрямо бригадите премина през няколко етапа. През лятото на 2015 г. той написа в профила си в туитър следното:

"Когато чужденци желаят да се обучават в нашите страхотни колежи и искат да останат в САЩ, те не трябва да бъдат изхвърляни от тази държава.

Искам тук да дойдат талантливи хора, да работят здраво и да се превърнат в граждани. Силиконовата долина се нуждае от инженери и т.н."

Въпреки това, когато предизборната кампания напредна, плановете на ексцентричния кандидат рязко се промениха. Тръмп заяви, че планира да премахне тези програми. Според Държавния департамент на САЩ J1 визата се издава на научни работници, преподаватели и посетители, участващи в програми, насърчаващи културния обмен. Особено в областта на медицината и бизнеса. В предизборната си кампания Тръмп предложи и забрана за всички мюсюлмани да прекрачват границите на Америка, но два дни след избирането му този ангажимент бе премахнат от сайта му. Както и това, че ще отмени J1 програмите.

Първоначалната закана на бизнесмена да спре бригадите бе оправдана с това, че по този начин цели да стимулира американските младежи да заемат овакантените места.

Тук идва и първата пречка към осъществяването на плана му. Съществува риск голяма част от хотелите, увеселителните паркове и

ресторантите в курортите да останат без персонал в края на септември,

когато американците са във ваканция. Той ще е застрашен и по още една причина. Лятната ваканция на студенти от страни като Перу, Бразилия, Аржентина и др. продължава от декември до март. Ако те не пристигнат, може само да се гадае как хотелиерите ще компенсират липсата им. Не е ясно и дали американските младежи ще бъдат удовлетворени от дневната надница, която за българския стандарт на живот е висока, но не и за жителите отвъд океана.

"J1 студентите, които отиват на бригада само за лятото, не са най-големият проблем на САЩ и Тръмп е наясно с това. Това предизборно обещание бе просто политически ход за припечелване на някой друг глас отгоре", коментира представител на българската агенция Work And Travel Abroad (WATA) пред в. "168 часа". Според него благодарение на тези програми в САЩ прекарват лятото образовани млади хора, които в 50-60% от случаите харчат изкараните пари там за квартири, екскурзии, храна, електроника.

"Така средствата се връщат обратно в американската икономика", казва той.

Евентуалното спиране на бригадите ще има негативи и за местните хора. Всяка година 100 000 младежи от над 200 страни по света заминават за Щатите не само за да натрупат някой лев повече, но и за да изживеят американската мечта. Според данни, публикувани на ирландския сайт taxback.com, за периода 2013-2014 г. участниците в тези програми са допринесли за невероятните 27 млрд. долара в американската икономика.

Ще повлияе ли изборът на Тръмп за президент на броя момичета и момчета, които това лято ще заминат за Америка, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"