Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представете си учител по физика, който не вярва на физичните закони. Той ви преподава законите на Нютон, но се подсмихва и показва ясно, че просто е длъжен да каже, че всяко тяло запазва до безкрайност своето движение, докато не срещне друго тяло. Защото очевидно това са лъжи, много добре знаем, че няма такива неща. Ами квантовите принципи, дето нещо уж го има, а в същото време го няма?

Този учител снизходително води своите лекции, със самочуствието на човек, който знае отлично, че това са глупости, но все пак хората трябва да учат физика, нека им разясни туй-онуй.

Това изглежда безумно и невъзможно, няма как да има такъв учител. Обаче ако стане дума за православието, повечето подобни разбирачи са именно такива. Доморасли богослови, които всичко знаят за религията, но нямат капчица вяра в себе си. И се гордеят с това, все пак вярата е за тъпи и изостанали хора, но те от уважение към културно-историческото наследство я познават (това беше терминът през годините на комунизма, неслучайно Александър Невски се наричаше храм-паметник, не църква, просто уважаваме наследството, учехме за църковно-освободителни борби, все едно владиката е грабнал пушка). Тези хора претендират за познание, обясняват ритуали и библейски текстове, с доза ехидност, но и с патриотарската закваска на атеистите. За тях православието е наистина музей, паметник, нещо мъртво, но полезно донякъде в историята ни.

И днес държат да ни поучават, кое било добре да запазим от вярата, кое било изостанало и назадничаво, все едно сме в кварталната бакалия: Може ли двеста грама молитви и половин кило утеха? Точно като в магазин, това ми харесва и ще си го взема, а това е грозно и не ми става, не го искам.

Плюенето по църквата е любимо занимание за тях, но ако ги питаш, са верни християни, просто църквата ни била продажна, неадекватна, абе не става. Виж, те са истински вярващи, ама как да влязат в храма, с тези попове? Те са православни, ама какви са тези караници и отказ да се обединим всичките заедно, какво толкова ни дели с другите, католици и протестанти? И Птоломей, и Коперник са важни и известни, нали така? Дайте да се съберем, бе хора, все ще се оправим някак, стига с тези простотии за някакви дреболии.

Ако бяха учители по физика, да са ги уволнили досега. Обаче са експерти по вярата, явно там всичко върви. А е казано, че вяра трябва колкото синапено зърно, не повече, да победиш маловерието.

Един атонски монах казваше, че ако питаш пеперудите, какво има долу край реката, ще ти кажат: Има цветя, зеленина, бистра вода, чудесно е. Ако питаш мухите, вероятно ще ти кажат, че има лайна. Приблизително предавам думите му.

(*От фейсбук)