Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябва да предположим, че това е терористичен акт, може би извършен от кандидат за убежище, заяви канцлерът Ангела Меркел.
Меркел осъди атаката в Берлин и каза, че това е един много труден ден за Германия, предаде ДПА.

Видимо разстроена и облечена в черно, Меркел изтъкна пред репортери, че "според това което знаем до момента, приемаме, че става дума за терористично нападение”.

"Зная, че ще ни бъде особено трудно да приемем факта, ако бъде потвърден, че лицето, извършило това нападение, е търсило закрила и убежище в Германия”, посочи още Меркел.

Това беше първата реакция на Меркел след случилото се снощи, отбелязват агенциите. Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера, допълни германският канцлер, цитирана от Ройтерс.

Меркел призова цялата страна да е единна в траура. Тя добави, че Германия и германците не искат да живеят в страх от парализиращото ги злото. Тя съобщи, че ще отиде на мястото на трагедията по-късно днес.

Германското министерство на вътрешните работи също определи случилото се вчера на базара в Берлин като атентат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ведомството призова коледните базари в столицата да останат днес затворени в знак на съпричастност с жертвите.

Ведомството обяви обаче, че коледните базари в страната и други коледни и новогодишни прояви трябва да продължат, като бъдат взети адекватни мерки за сигурност.