Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Епископ Киприян по време на църковна служба във Враца
Епископ Киприян по време на църковна служба във Враца

От протеже на Калиник до нежелан от него във Врачанската епархия

На 40 г. и почти 30 от тях посветени на църквата, Врачанският епископ Киприян е на път да стане най-младият митрополит, оглавявайки Старозагорската епархия.

Дали това ще стане, ще реши днес Светият синод, като избере между него и 60-годишния епископ Иаков. Двамата събраха най-много гласове на избора в епархията миналата неделя, но Киприян е сочен като фаворит.

Очакванията са, че именно Киприян, който в момента замества приетия в болница Врачански митрополит Калиник, ще бъде посочен от синода за следващ старозагорски митрополит. Избраният

ще наследи на

овакантения

владишки престол

дядо Галактион,

който бе освободен заради тежкото му здравословно състояние след прекаран инсулт. Запознати твърдят, че Киприян бил предпочитан и от самия Галактион.

Траянополският епископ Киприян и викарен протосингел на Врачанската митрополия, каквато е пълната му титла, е тясно свързан отдавна със Стара Загора и региона. Роден е в Казанлък със светското име Огнян Казанджиев. Надарен от малък с певчески умения, в родния си град завършва средно музикално училище. Според неговите близки мечтата му по онова време била да продължи да учи и да стане оперен певец.

Като такъв го виждала и майка му, която подкрепяла стремежите на сина си. Амбициозният Огнян обаче избира в крайна сметка друго поприще и на 20 г. е подстриган за монах в Рилския манастир, в който му е дадено и църковното име.

Още същата 1996-а е ръкоположен за йеродякон в Павел баня, а 2 седмици след това става йеромонах в храм “Св. Николай” в Стара Загора.

Врачанският владика Калиник забелязва още тогава прилежния в църковните дела и музикално надарен младеж, затова прави всичко възможно да го привлече в епархията си. Докато служи като ефимерий в Казанлъшкия манастир и едновременно следва в паралелния курс на духовната семинария, през 1998 г. е приет в клира на Врачанската епархия.

Става игумен на

няколко манастира,

а от 2000 г. вече е първи помощник на владиката Калиник като протосингел на митрополията. Само 3 г. по-късно по настояване и препоръка на Калиник Светият синод на БПЦ го удостоява с титлата архимандрит. За година и половина Киприян е пратен в Ню Йорк като протосингел на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

През лятото на 2007 г.той отново се връща във Враца и малко по-късно става епископ. Заради стремителната си църковна кариера и сигурната подкрепа на врачанския митрополит, Киприян често е наричан протеже на Калиник. Запознатите отблизо с църковните дела врачани смятат по онова време, че владиката го подготвя за свой заместник на поста.

Вече болнавият Калиник започна все по-рядко да се появява публично на обществени прояви, а повечето открити църковни служби се изпълняваха от Киприян. Заради по-честите му публични изяви врачани почнаха да го наричат младия владика.

Близки до църквата и немалко свещенослужители доста открито споделяха мнението, че е дошло времето Калиник сам да напусне поста си, вместо да чака това да стане по естествен път. Мнозина бяха разочаровани от владиката, когато бе официално разобличен като активен агент на бившата ДС, други не можеха да забравят участието на Калиник в продължилия няколко мъчителни години разкол в православната църква.

Прилежен и според

служители в

митрополията доста

взискателен в

църковните дела,

младият епископ винаги умело е избягвал парливите теми за църквата. Полага огромни усилия да сложи в ред много от забатачените през годините дела в епархията, но ентусиазмът му често е обуздаван от консервативния Калиник.

Без да нарушава каноните, Киприян прави всичко възможно да доближи църквата до модерното време и да използва съвременните средства за комуникации в нейна полза. Епископът създаде популярен вече сайт на Врачанската митрополия, а целта му е да сближи църквата не само с вярващите, а да намери и път към обезверените и трудно понасящите несгодите на времето хора.

Във Враца Киприян стана известен и с т.нар. открита приемна. Това е или градинката пред катедралния храм “Св. Николай” в града, или на една от масите пред наричаното от врачани попско кафене до сградата на митрополията. Там епископът се среща и разговаря непринудено с всеки, достъпен е за контакти, споделяния, там благославя и чува проблемите на хората.

Популярността на Киприян във Врачанска област нараства бързо, особено след като оглави като диригент епархийския църковен хор още през 2000 г. и го направи най-добрия в православната ни църква.

Отличен певец, той

подбира много добър

състав, с който

печели награди

у нас и на международни прегледи на хоровото изкуство. Изпълненията на църковнославянска и класическа музика от водения от него хор стават неизменна част от културния живот на региона.

Дълго време владиката Калиник угаждаше всячески на църковния хор и стремежите на диригента му Киприян към все по-големи изяви.

“Винаги имам подкрепата на дядо Калиник и благодарение на неговите усилия можем да пътуваме навсякъде у нас и в чужбина в прослава на прекрасната ни музика”, казваше Киприян. И не пропускаше да отбележи радостта на митрополита от успехите на хора.

Затова като гръм от ясно небе дойде това лято новината, че врачанският църковен хор няма да пътува за тазгодишния международен фестивал в Сочи. След няколко опита за разбирателство между владиката и помощника му по въпроса, двамата предизвикали скандал в митрополията и Калиник обявил, че еднолично отменя участието на хора.

Породените от засилената с възрастта подозрителност на владиката хладни отношения с викария му прераснали в последните месеци направо в студена война според клирици. Мнозина започнаха да правят предположения за неочаквания конфликт между двамата. Чу се, че Калиник се оплакал от много несъгласувани с него и самоволни действия на епископа.

В гнева си 85-годишният митрополит дори казал, че помощникът му вече е нежелан и може да го изгони от епархията. Киприян обаче запази мълчание и отказа да сподели дори с най-близките си хора причините за обтегнатите си отношения с покровителствалия го доскоро владика.

Киприян заедно с Врачанския владика Калиник
Киприян заедно с Врачанския владика Калиник
Като диригент на епархийския хор на Врачанската митрополия СНИМКИ: АВТОРЪТ
Като диригент на епархийския хор на Врачанската митрополия СНИМКИ: АВТОРЪТ