Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малшанс е, че ножът се приплъзва между ребрата и пробожда сърцето, съпругът умира за секунди.

Това е дяволска работа. Няма как иначе да се е случило. Всички недоумяваме как такъв нелеп инцидент доведе до смъртта на един прекрасен човек.” Това твърдят съселяни на Венета, която е подсъдима за смъртта на мъжа си Севдалин.

Тя обжалва пред апелативния съд във Варна присъдата на Шуменския окръжен съд от 7 г. лишаване от свобода, както и протеста на първоинстанционната прокуратура, която настоява за наказание от 12 г. затвор.

Процесът срещу Венета започна на 1 юни т.г. Тя призна обстоятелствата по обвинението и делото се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Според събраните доказателства престъплението е извършено на 21 май 2015 г. 22-годишната Венета А. убила 23-годишния Севдалин Х., с когото живеела на семейни начала, с един удар от нож в сърцето. Сигналът за ранения в Салманово мъж постъпил на телефон 112 малко след 22,40 ч. Изпратеният на място екип от Центъра за спешна медицинска помощ констатирал смъртта на Севдалин.

За убийството е задържана и обвинена Венета. Тя и Севдалин живеят заедно от години. Ученическа любов. Имат две деца.

“От ромски произход са, но нашите роми са интегрирани още през 60-те години на миналия век”, разказа за "168 часа" главният специалист в кметството на Саламаново - Кръстинка Стоянова.

“Всички работят, част от ромите ни заминаха за Германия - изкарват добри пари. Всички са чисти и интелигентни хора - споделя специалистът. -

Семейството на Венета е нормално, баща й е известен с трудолюбието и уменията си на строител. Много е уважаван. Има работа и изкарва добри пари. На майка й са присъдени двете дъщерички на Севдалин и Венета. Тя сега си гледа внучките. Те са красиви като ангелчета, вече ходят на детска градина. Едната е руса, а другата - чернокоса. Имат изключителни сини очи. От баща си са ги взели. Той беше много хубаво момче."

Всички в селото сме много разстроени и не вярваме на случилото се, категорична е тя. Местните недоумявали как Венета е взела ножа уж на шега, ударила го е с него, а острието се е приплъзнало точно между ребрата на Севдалин, стигнало до сърцето и го умъртвило за секунди. Била семейна свада, но нищо сериозно.

Казват, че двамата се обичали. Живеели сами на квартира в центъра на селото. Севдалин завършил с пълно отличие енергиен монтаж.

"Много разбираше. Беше трудолюбив и никога не му отказваха работа. Изкарваше добри пари. От семейството му той беше най-успелият. Единият му брат е болен, другият - в затвора", казват местните.

Според тях Венета не е искала да го убива. "Случайно е станало. С дяволска намеса", убедени са съселяните им. Бащата на Венета също бил на мястото. Той и всички други твърдят, че тя по-скоро на шега го заплашила, че ще го убие, че не е искала нарочно да го направи.

"Да се бе целила, нямаше така да уцели пролуката между ребрата", категорични са хората.

Те твърдят, че са много разстроени от случилото се и от загубата на младия, работлив и честен мъж, който според тях бил изключително сговорчив и прекрасен баща. Според прокуратурата истината е малко по-различна

Подсъдимата Венета Ангелова и пострадалият Севдалин Христов живеели в село Салманово и се познавали от деца. В различни периоди след навършване на 14-годишна възраст тя живяла с трима различни мъже, включително и със Севдалин. През 2011 г. двамата отново заживели заедно в дома на родителите на подсъдимата, а по-късно излезли на квартира в селото. През 2012 г. се родила първата им дъщеря, а през следващата - втората.

През 2014 г. двамата си построили една стая в двора на родителите на Венета и заживели там с децата. Отначало се разбирали добре, но през 2015 г. отношенията им започнали да се влошават, често се карали и рядко излизали заедно заради ревността на Севдалин. След Великден той решил да се изнесе в къщата на майка си. Смятал, че Венета не иска да имат повече деца, защото си има любовник.

Във фаталната вечер Севдалин се прибрал от работа, дал парите на жена си, която го чакала с децата да напазарува. След като се събрали за вечеря, отново избухнал скандал. Севдалин заплашвал, че ще я напусне и ще вземе поне едно от децата. Разпрата продължила и в дома на братовчедка на Венета, където двойката отишла, а след това и по улиците на селото.

Накрая Севдалин започнал да бие Венета, сваляйки я с удари на земята. Една от дъщерите им видяла случващото се и извикала баба си. По-възрастната жена помогнала на дъщеря си да влезе в стаята, но била последвана от зетя. Той продължил да вика и налита.

Тогава Венета взела нож от масата до леглото, на което седяла, и го пробола в областта на гърдите. Севдалин отстъпил назад, започнал да охка, а от гърдите му бликнала кръв. Венета се уплашила, скочила и започнала да го прегръща и целува. След това майка й я изпратила да намери кола, с която да го откарат в болница. Съседът, към когото се обърнала, позвънил на 112. После влязъл в стаята и установил, че

Севдалин няма пулс. Дошлият след 30 минути лекар потвърдил смъртта. Пред полицаите Венета разказала, че са се карали с мъжа си, защото той искал да се изнесе от къщата и да вземе децата, а тя не позволявала. Споделила, че пострадалият я ударил с юмрук по главата, а тя, за да се предпази, взела кухненския нож, който стоял на масата в стаята, и го насочила с дясната си ръка към него, като го предупредила, че ако я приближи, ще го удари с ножа. Впоследствие Севдалин посегнал да я удари, а тя инстинктивно се предпазила с ножа и видяла как той се свлича на колене пред нея, хванат за гърдите.

Какво показва заключението по съдебномедицинската експертиза за оглед и аутопсия на трупа - четете в хартиеното издание на "168 часа".