Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наследникът му го накарал да купи ипотекиран от строителя апартамент, съдия-изпълнител го продал

Бившият кмет на Силистра инж. Иво Андонов и още няколко семейства останаха без жилища, след като попаднаха в схема за продажба на вече ипотекирани в банка апартаменти. Тъй като строителният предприемач “Марпекс” ЕООД, построил луксозните домове в центъра на Силистра, е теглил от банката огромни кредити, които не обслужва, тези дни, съдия-изпълнител продаде жилищата на хората.

Докато по-заможни лекарски семейства успяха да си откупят жилищата, други като бившия градоначалник Андонов останаха буквално на улицата. Негови близки споделиха, че той упорито говорел за самоубийство. Те уточниха, че в класическата схема с продажбата на ипотекирано жилище, заради невърнат кредит от предприемача го набутал не просто познат, а родният му син Георги Кирилов- директор на банката, където е наложена възбрана на имотите. И самият той бил знаел в каква измама вкарва баща си.

Пострадалите клиенти са готови с последните им останали средства, отделяни за черни дни, да предприемат в съда съответните действия срещу “Марпекс” ЕООД и срещу нотариуса, който при изповядване на сделката не ги е предупредил, че върху имотите им има възбрана от банка.

И така се е указал участник в престъплението. Юристи от крайдунавския град, запознати с историята обясниха, пред “168 часа”, че строителният предприемач е почти фалирал. И колкото и да им е мъчно, пострадалите като инж. Андонов ще трябва да пият една студена вода за безвъзвратно загубените имоти.

„Съсипан съм. Срам и позор собственият ми син да ме докара до унизително положение, в което нито да съм жив, нито умрял”, споделя разплакан пред “168 часа” бившият кмет. От гордата му осанка след три успешни мандата няма и следа. Днес Андонов е полупрегърбен.

“Нямам покой от срамните деяния на моя първороден син. Той не се посвени така нагло да ме измами да закупя жилище, върху което банката е наложила възбрана”, казва бившият кмет.

Домът се намира почти в центъра на града. Води се като имот в първа зона. Сградата е луксозна. На третия етаж е въпросният апартамент, който вече е продаден. Има голяма кухня, трапезария, две спални. С две тераси и уникална панорама към Дунава. С гаражна клетка.

Общата площ на имота е 108 кв.м. С идеалните части 135 кв.м. “Не можахме да се порадваме като хората. Задушавам се, когато връщам като на лента грозната история”, изповядва Андонов. Той не крие, че за подлото поведение на сина му банкер вече знае целият град.

“Наистина бившият кмет остана без жилище благодарение на сина си. Изгоряха и други собственици на имоти на бул. “Македония”, така общински служители от Дирекция”Строителство” в община Силистра коментираха скандалния случай.

Те обясниха, че шефката на строителната фирма Пепа Рачева по професия е директор на детска градина.

“Явно беше решила да се пробва като бизнес дама. Народът си го е казал точно и ясно: от всяко дърво свирка не става”, разсъждават чиновниците пред “168 часа”. Те се възмущават, че на стената на Рачева във фейсбук били качени снимки с огромно количество пари – едните в багажник на кола. А другите на монети от 1 и 2 лева.

Чист късмет да не попадне в списъка на изгорелите от строителната афера е извадила служителка от Областната дирекция “Земеделие” в Силистра. „ И аз закупих жилище от фирма “Марпекс”. В него живея. Искрено съжалявам за проблема на наши съграждани”, заяви тя.

Настоящият кмет на Силистра д-р Юлиян Найденов не е запознат с тъжната история на своя предшественик. “Това са семейни отношения.

Не мога да коментирам”, заяви градоначалникът.

Какво казаха обаче другите общинари за кмета, четете в хартиеното издание на "168 часа".