Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италианската полиция откри в Неапол две много ценни картини на холандския майстор Винсент ван Гог (1853-1890), които са били откраднати от музея на Ван Гог в Амстердам през 2002 г., съобщи Би Би Си.

Въпреки че са били извадени от рамките, картините като цяло са в “относително добро състояние”, твърдят от полицията.

Двете платна - “Морски пейзаж от Шевенинген” и “Богомолци напускат реформистката църква в Нюнен”, бяха откраднати през нощта на 6 срещу 7 декември 2002 г. Двама холандци бяха осъдени за кражбата, но те не признаха вината си и картините не бяха намерени 14 години.

Съвсем наскоро италианската данъчна полиция и Националната дирекция за борба с мафията ги откриха,

увити в платно и поставени в сейф в къща в живописното морско градче Кастеламаре

ди Стабия близо до Помпей.

Те са сред съкровищата за милиони евро, конфискувани от неаполитанската мафия - Камора, която се свързва основно с трафика на кокаин.

Не се знае и дали мафиотите са смятали да продадат безценните картини на черния пазар.

Аксел Ругер, директор на музея на Ван Гог в Амстердам, където се намира най-голямата колекция от картини на холандския майстор, завещани от брат му Тео, похвали и благодари на следователите и допълни, че не знае как

ценните експонати са попаднали у мафията

Адриан Дьонзелман, експерт от музея, съобщи, че картините са открити в резултат на “голямо, продължаващо разследване” на италианската прокуратура и органите за борба с организираната престъпност. По информация на полицията произведенията на изкуството са били намертени в къща на клана Амато-Пегано, който се смята за най-опасния в региона на Неапол.

Преди месеци полицията арестува няколко заподозрени трафиканти на дрога от клана, инвестирали приходите си в Дубай, Испания и остров Ман. Сред арестуваните бяха мафиотският бос Рафаеле Империале, както и трафикантът на кокаин Марио Сероне.

Смята се, че Сероне е издал на разследващите заподозрения за трафик с дрога мафиотски бос информацията за местонахождението на картините.

Картината "Богомолци напускат реформистката църква в Нюнен" е нарисувана от Ван Гог през януари-февруари 1884 г. и есента на 1885 г. в холандския град Нюнен, където бащата на художника е бил пастор.

След смъртта на баща

си Ван Гог прави

промени в картината

– на мястото на първоначално нарисуван селянин поставя набожни хора, в това число няколко жени с траурни шалове, които излизат от църквата. Художникът подарява картината на майка си.

Картината “Морски пейзаж от Шевенинген” е била нарисувана от художника през август 1882 г. и е една от двете му “морски” картини, които е сътворил, докато е живял в Холандия. Картината изобразява бурно море с пяна и буреносно небе. Той е нарисувал морския пейзаж във ветровит ден и песъчинки са влезли в боите.

Откраднатите платна се оценяват на €89 млн. евро

Кражбата на картините през 2002 г. шокира артсредите в света и доведе до вълна от критики, след като стана ясно, че творбите не са били застраховани. Изчезването на експонатите е установено в 8 часа сутринта - два часа преди отварянето на музея. Полиция веднага го обкръжава, но крадците вече са изчезнали. Полицаите виждат счупен прозорец, който е на един етаж по-високо от нивото от улицата, въже и 4,5-метрова стълба в задната част на сградата.

Обирджиите са използвали тежък ковашки чук, за да разбият прозореца. Картините от стените на основната изложбена зала. Полицията не открива никакъв проблем със системата за сигурност и камерите за видеонаблюдение. Охраната е била на поста си.

Престъпниците, проникнали в музея, са били задържани от органите на реда на различни места – в Испания и в Амстердам, през 2003 г., но картините не са открити.

Октав Дурхам, 31-годишен познайник на полицията по прякор Маймуната, получава присъда от 4 години и половина, а другият крадец Ц Хенк Б., също 31-годишен Ц четири години. В рамките на наказателното дело музеят на Ван Гог предявява към тях иск за щети в размер на 1,8 млн. евро за

незастрахованите картини,

но съдията го отхвърля

с мотива, че истинската стойност на творбите е неизвестна. Двамата осъдени и адвокатите им твърдят, че са невинни и че материал с ДНК е бил поставен на мястото на престъплението.

В музея на Ван Гог има 200 картини и 500 рисунки на художника. Още не е ясно кога платната УМорски пейзаж от ШевенингенФ и УБогомолци напускат реформистката църква в НюненФ ще бъдат върнати в музея.