Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1981 г. Джон искал да докаже любовта си към Джоди Фостър. Никой не разследва мистериозната вечеря преди инцидента между сина на Буш-баща и брата на Хинкли

Човекът, който някога е бил толкова обсебен от Джоди Фостър, че се е опитал да убие президента Роналд Рейгън, бе пуснат на свобода. Джон Хинкли-младши излезе от психиатричната клиника "Сейнт Елизабетс" на 10 септември 35 години след фаталната му стрелба, в която бяха ранени прессекретарят на президента и двама служители от сигурността, а Рейгън оцеля на косъм.

Въпреки че някога Хинкли-младши е смятан за много обременен млад мъж, федералният съд постанови, че днес той може да се върне в обществото и не представлява опасност за другите.

На 30 март 1981 г. Джон Хинкли-младши, тогава 25-годишен и в състояние на градираща депресия, чака Роналд Рейгън сред малка тълпа пред хотел "Хилтън" във Вашингтон. Когато след среща с представители на профсъюзите президентът тръгва към лимузината си и маха на почитателите си, Хинкли-младши изстрелва шест куршума по него и антуража му. За няколко секунди Джон Хинкли-младши променя живота на четирима души. Въпреки че охраната го защитава, Роналд Рейгън е ранен от рикоширал куршум, който попада в гръдта му на 2,5 см от сърцето. Двама от бодигардовете са ранени, а прессекретарят на президента - Джеймс Бренди, остава инвалид за цял живот. Той умира през 2014 г. и съдът преквалифицира престъплението като убийство, а не опит за убийство, но Хинкли-младши не е съден поради невменяемост. След задържането му първият въпрос на Хинкли е дали ще бъде отложена церемонията по връчването на оскарите.

Мотивите зад опита за убийство на встъпилия в длъжност само два месеца преди това 40-и президент на САЩ остават най-странната новинарска история на 80-те години. Според официалната версия Хинкли-младши е планирал убийството, за да впечатли актрисата Джоди Фостър, чиято кариера започва с ролята й на малолетна проститутка във филма "Шофьор на такси" от 1976 г. Твърди се, че Джон Хинкли фиксира съзнанието си върху главния герой Травис Бикъл, объркан самотник, който също мечтае да убие президента.

Първоначално Джон планира покушение срещу Джими Картър през 1980 г. Докато преследва Картър, той преследва и младата звезда Фостър, която учи в Йейлския университет и живее в общежитие в Ню Хевън. Джон Хинкли се записва на курс по правопис, за да бъде близо до мечтата си. Опитва се да установи контакт с нея и оставя писма и поеми в пощенската й кутия. Дори й звъни по телефона, като й обяснява, че не е "опасен човек". Получава вежлив, но категоричен отказ и въпреки това не се отказва от намеренията си.

Започва да вярва, че ако убие президента, ще получи същия социален статус като нея и ще заслужи любовта и уважението й. Малко преди 30 март 1981 г. й пише писмо, в което описва желанието си да убие Рейгън. Пред съда Хинкли-младши определя инцидента като "най-голямото доказателство за любов в световната история" и не изразява съжаление за деянието си. Джоди Фостър така и не откликва на чувствата му.

По онова време лекарите окачествяват заболяването на Джон Хинкли-младши като "активна и остра психоза и голяма депресия". Най-малкият от три деца в семейството на Джон Хинкли-старши, заможен председател и президент на "Вандербилд енерджи корп.", Джон-младши се радва на много любов, но и на неудовлетворението, че не може да постигне успехите на брат си и сестра си. В гимназията Джон никога не води приятели у дома и често стои затворен в стаята си, където свири на китара и слуша “Бийтълс”. През 1973 г. се записва да учи в Тексаския технически университет, но след една година го напуска, после пак се връща и накрая се отказва от образованието си. Упрекван от родителите си, че не работи, заминава за Калифорния, воден от мечтата си да стане автор на песни. Именно там, в апартамент в Холивуд, гледа филма "Шофьор на такси" 15 пъти и затъва в обсесия по Джоди Фостър. През 1978 г. отново се връща в Тексаския технически университет, но по-късно, след седем години учене, пак напуска, измъчван от постоянна неудовлетвореност. Година по-късно си купува пистолет и започва да се учи да стреля. През 1980 г. той продължава да попълва колекцията си от оръжия, като си купува и пистолета с експлодиращи куршуми, използван от него в опита за убийство на Рейгън. В този период той вече страда от депресия и започва да взема антидепресанти и транквиланти.

Д-р Джон Хопър, психиатър от Евъргрийн, Колорадо, е човекът, лекувал младия Джон, и е свидетел по делото. От октомври 1980-а до февруари 1981 г. той е имал много сеанси с пациента си. Последният е бил месец преди Джон да посегне към пистолета за убийство на президента. За съжаление д-р Хопър не успява да диагностицира дълбоката депресия и неспособността на Джон да се справи с разочарованието. Той се опитва да лекува пациента си с метода на биологичната обратна връзка и през февруари 1981 г. съветва Джон да напусне дома си, за да стане по-независим от родителите си. По-късно лекарят твърди, че не е предполагал, че Хинкли-младши е опасен и че този негов съвет е най-голямата му грешка. Психиатри смятат, че принуждаването на Джон да напусне дома си скъсва и последните връзки с действителността и го тласка към края. Д-р Хопър е съден от всички простреляни жертви в инцидента с изключение на президента Рейгън.

Родителите на Джон наемат адвокат Фулър от известна кантора във Вашингтон, нашумяла със защитата си на знакови фигури, като например на Майк Тайсън в делото му за изнасилване. Твърди се, че хонорарът на адвоката му е 5000 долара на ден. През 1982 г. Фулър спечелва оправдателна присъда за клиента си - потенциален убиец на президента на САЩ, заради неговата невменяемост. Проф. д-р Карпентър, директор на Центъра за психиатрични изследвания в Мериленд, поставя на Джон диагнозата шизофрения и твърди пред съда, че тя се развива постепенно.

Хинкли-младши е изпратен на лечение в психиатричната клиника. Едва от 2003 г. му позволяват да напуска сградата на болницата и да посещава родителите си за разходки. През 2006 г. му разрешават да остава в дома на родителите си в Уилямсбърг, на 240 километра от Вашингтон. Днес 61-годишният мъж страда от високо кръвно и "различни други физически болести като много мъже на неговата възраст", но според лекарското заключение не е опасен за обществото, както е било през 80-те години.

Дъщерята на Роналд Рейгън - Пати Дейвис Рейгън, неотдавна каза, че е обезпокояващо, че Хинкли-младши е писал на други убийци като например Чарлз Менсън. Фондация "Роналд Рейгън" излезе с позиция: "Въпреки решението на съда ние смятаме, че Джон Хинкли все още представлява опасност за хората, и решително се обявяваме против неговото освобождаване." Тимъти Маккартни, бивш сътрудник на Секретната служба, ранен по време на опита за убийство на Рейгън, който днес е началник на полицията в предградие на Чикаго, също е възмутен, че не са го уведомили за излизането на Хинкли на свобода.

Адвокатът на Хинкли - Бари Левин, обаче твърди, че клиентът му ще стане “гражданин, с когото всички ще се гордеем”.

Въпреки заключенията на следствието и съда американски медии развиват различни теории за мотивите, тласнали Джон Хинкли-младши към опита за убийство. Според един от фактите в нощта преди инцидента Скот Хинкли, брат на Джон, е имал насрочена вечеря с Нейл Буш, син на Буш-старши, вицепрезидент на Рейгън, и по-млад брат на президента Джордж Буш. Те отменят вечерята, след като медиите тръгват по тази следа. Според www.rense.com разследването и съдът странно защо никога не са питали неуспелия убиец за връзката Хинкли - Буш.