Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Виж как лесно се увреждаме”, бяха първите думи на Боян Петров, когото приятелите наричат Съни, след като излезе от реанимацията на 29 август следобед. Това разказа Елисавета Първанова, също алпинист, която се чула още тогава с него по телефона. И тя била претърпяла лека злополука.

Според нея най-хубавото от цялата катастрофа е, че колегата й не е видял нищо и го няма страха, който остава след една такава злополука.

„Всичко се е случило зад него и не е имал време да усети нещо

– споделя Елисавета Първанова. – Разговарях със Съни по телефона

точно след като беше излязъл от реанимация

на 29 август, следобяд. Сподели ми, че са го прехвърлили в отделението по травматология.

Другата седмица го изписват от болницата и се прибира вкъщи. Но той ми каза, че не бърза за никъде. Изключително е благодарен на лекарите за грижите, които полагат. За мен хубавото е, че разсъждава съвсем логично след операцията. Няма нещо като несвързана мисъл въпреки травмата на главата.”

Първанова си спомня, че

благодарение на математическите способности и изчисления на Боян Петров

през 2001 г. наша експедиция стига благополучно на 12-ия в света по височина връх Броуд пик в на границата между Китай и Кашмир (8047 м). Тогава ръководителят на екипа Николай Петков организира първия за новия милениум кастинг за национален алпинистки отбор. Той възлага задачи на всеки и Петров се справил блестящо.

“Боян направи изчисления с товари, тегло, брой на хора, разпределение на тежестите и отговорностите в екселска таблица. С тези точни данни за отделните групи покоряването на върха не беше проблем", спомня си Елисавета Първанова, близка приятелка на алпиниста. Тогава Петров не е в групата, стигнала върха, но успява да го изкачи през 2014 г.

През 2002 година отборът решава да изкачи най-високия връх в Турция Арарат (5165 м).

“Боян веднага задейства нещата,

изпрати писмо до турската федерация - обясни Първанова. - Направи план и всички знаехме с какво да се ангажираме благодарение на него. Направи психологически профил на всеки от нас. Той има дарбата изключително бързо да разпознава в какво всеки е най-добър, какви качества притежава. И в крайна сметка така разпредели задачите, че изкачихме върха."

Кои са първите стъпки на Боян Петров като алпинист, какъв човек е той и каква цел го очаква след излизането от болницата, четете в хартиеното издание на "168 часа".