Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До края на август по Черноморието ще бъде подходящо за отдих, няма опасност отпускът и почивката на хората да се развалят заради времето, но има засилена вероятност от мъртво вълнение. По планините са възможни дъждове и гръмотевици особено следобед.

Това съобщиха пред "168 часа" синоптици от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и експерти по морския климат от Института по океанология.

"Върхът на лятото отмина и до края на август няма да е толкова горещо, колкото беше в края на юни и през юли.

Ще има и валежи. Така че бих казал да чакаме по-умерено лято до края на август", коментира климатологът Илиан Господинов. През последните дни на август вероятността за преминаване на атмосферни смущения, които да сменят времето, е нещо нормално. Също както според синоптиците е естествено тези смущения в температурите и явленията във въздуха да повлияят върху времето по Черноморието.

Оттук нататък има по-голяма вероятност от мъртво вълнение по Българското Черноморие. Причината е според експертите, че през август се засилва динамиката в атмосферата и е по-вероятно да има силен североизточен вятър, което води до по-голямо вълнение на морето.

"Т.нар. мъртво вълнение се образува от действието на по-силни ветрове навътре в морския басейн, не по крайбрежието - обясни доц. Николай Вълчев от Института по океанология към БАН. - Това са по-дълги и по-ниски вълни, носят по-голяма енергия, покрай тях се образуват по-силни течения и затова са по-опасни, като стигнат бреговата зона.

Проникват с пълната си енергия близо до брега и образуват по-силни струйни течения. Когато те се срещнат с неравности в релефа или по дължината на вълновия гребен има различни енергетични въздействия, се образуват т.нар. постъпателно-възвратни течения.

В определени зони са към брега, в други - към дъното. Ако човек попадне в участък, който влачи към дъното, по-трудно може да се върне към сушата."

И дори да не се забелязва никакъв вятър по крайбрежието, навътре в морето може да има, така че да се зародят мъртви вълни с висока енергия и скорост. Големите вълни на морето възникват от североизточния вятър.

"Нещо такова е наблюдавано в началото на XX век. Слънчевата активност е била подобна - летният сезон започва в края на юни и началото на юли и свършва в края на август - коментира астрономът доц. Борис Комитов. -

Септември е бил доста по-студен от предишните години. Връщаме се и т.г. към подобна ситуация. Вълнение на морето ще има, ако вятърът е от североизточна посока. Щом като имаше мъртво вълнение през август и високи вълни, за мен това е признак за ранна есен. Явно тя наближава."

Освен мъртво вълнение до края на лятото ще има и повече условия за струпване на водорасли по брега, коментираха океанолози. По-силното вълнение извлича водораслите на брега, а и точно сега е вторият годишен пик на техния цъфтеж.

"Това се случва, когато има достатъчно количество хранителни вещества - фосфор, силиций, натрий. Те обикновено се образуват през пролетта и после в края на лятото, когато има по-завишена активност от вълни и течения.

В разгара на лятото веществата се утаяват поради по-малката хидродинамична активност и после отново влизат във водния стълб. Така стават достъпни за водораслите и в края на август и началото на септември настъпва втори пик на техния цъфтеж."

Това съвпада с по-засилените ветрове и течения, които довеждат водораслите към брега. Океанолозите обясниха, че сезоните в морето са изместени с един месец напред в сравнение с тези на сушата, защото водата се затопля и изстива по-бавно от въздуха. Затова през септември в морето ни е по-топло, отколкото на сушата.

В Националния институт по метеорология и хидрология не правят прогноза как ще се промени водната температура.

Но синоптиците са категорични, че ако вятърът се обърне и задуха от запад-северозапад, по-топлият слой морска вода по крайбрежието може за кратко да се избута към вътрешността на морето и от по-дълбокото да нахлуе по-хладка вода.

Въпреки това според синоптиците слънцето ще ни радва до края на сезона. Изключение ще има, когато през страната преминават атмосферни фронтове от запад на изток.

Така беше преди няколко дена, когато по носовете на морското крайбрежие имаше вълнение от 4 бала. Но въпреки това слънцето грееше постоянно. Вярно е, че на моменти вятърът достига до 18 метра в секунда, но това не е нещо необичайно за нашето Черноморие. Подобни явления са били наблюдавани и през предишните години.

"3-4 бала вълнение не е чудо на чудесата", заяви дежурният синоптик. Според нея хората трябва да бъдат спокойни, че до края на месец август времето ще бъде предимно слънчево.

"Който иска да ходи на плаж, може да го направи до края на август, но да има предвид, че около 20-и ще има по-силни валежи", коментира астрономът и директор на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг доц. Борис Комитов.

Според него дъждът ще се дължи на активните слънчеви коронални дупки, които предизвикват изригвания на Слънцето и това води до мокро време у нас. Прогнозите му са на база анализ на въздействието на процесите на Слънцето върху Земята.

Късното лято и ранната есен по думите му ще приличат на пролетта. Така че септември ще има доста дъждове, като по-сериозни валежи се очакват около 10-и. Разбира се, ще има и хубави дни, но те ще са по-редки.

По-внимателно хората трябва да подхождат към почивката на планина до края на лятото. Там е много по-вероятно атмосферните процеси да предизвикват купесто-дъждовна облачност, твърдят синоптиците. И то особено следобед.

"Не е препоръчително да се излиза след пладне в планината заради опасността от гръмотевични бури", заяви дежурният синоптик. Очаква се около 24-26 август да има студен атмосферен фронт, който да предизвика купесто-дъждовна облачност. Иначе в цялата страна ще има единични дни с дъждовни облаци в следобедните часове.

Времето в планините до края на лятото ще бъде неустойчиво. Особено в Северна България, но и в Южна през септември ще бъде дъждовно, прогнозира доц. Комитов. Тенденцията според него ще започне още в края на август. Това мокро време ще се дължи на слънчеви изригвания и висока геомагнитна активност на Слънцето. Те благоприятстват дестабилизацията на времето.

Когато се заформи бурята около Исландия, след 7-8 дни идва и в България, казва астрономът. И въпреки че септември обикновено е най-хубав за планина, той се съмнява, че тази година ще е така.