Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Датският фотограф на свободна практика Даниел Отосен, преживял 13 месеца в плен на терористичната групировка “Ислямска държава” и по-специално на вече убития англичанин Джон Джихадиста, е бил принуждаван да пее песни за Осама Бен Ладен и освободен, след като родителите му събрали и платили за него откуп от 1,8 млн. евро.

Мъченията му са документирани в книга за пленниците: “Историята на един мъж, прекарал 13 месеца в плен” от Рък Дамсгард, пише “Интернешънъл бизнес таймс”, а самият той се яви наскоро по Би Би Си, за да разкаже за ужасния период от живота си, когато мечтаел да умре.

Заложник на “Бийтълс”

Даниел Руе Отосен попада в плен на ИДИЛ през май 2013 г., три дни след като влиза в Сирия, където смятал да снима бежанците, принудени да напуснат заради гражданската война, и да намери следа за изчезналия американски журналист Джеймс Фоли. 26-годишният датчанин става заложник на британската банда в ИДИЛ, известна с името "Бийтълс”. Джон Джихадиста бил неин член. Екзекуторите на фотографа го принуждавали да признае, че е агент на ЦРУ.

Даниел Руе разкрива как е бил третиран заедно с останалите жертви-заложници – 19 мъже и пет жени, сред които и британците Алън Хенинг и Джон Кантли. Повечето пленници били в ужасяващ център за изтезания в Халеп. По-късно Даниел е преместен в детска болница заедно с Джеймс Фоли. Британските екзекутори карали пленниците си да възпяват "прекрасния хотел” на Осама бен Ладен. Те трябвало

да пеят хита на американската

рок банда “Ийгълс”

“Хотел "Калифорния”

Албумът от 1976 г. е продаден в 32 милиона копия, преди да бъде определен като парче за хероиновата зависимост, канибализма или култа към дявола - на обложката на албума е Антон Ла Вей, лидер на Църквата на Сатаната. Екзекуторите от ИДИЛ използвали мелодията, но дали на пленниците свой текст: "Добре дошъл в прекрасния хотел на Осама.

Такова прекрасно място, такова прекрасно място. Ти никога няма да напуснеш прекрасния хотел на Осама. И ако се опиташ, ще умреш като г-н Бигли (британски инженер, отвлечен от екстремистка група в Ирак и обезглавен през 2004 г.)."

През 13-те месеца на Даниел в "прекрасния хотел” престъпниците от ИДИЛ екзекутирали пленниците "шпиони” един след друг и карали останалите да гледат екзекуциите. Терорист на име "Ринго” казал на Даниел: "Искаш да ли научиш тайната? Ти си следващият.” Веднъж попитали Даниел Руе: "Искаш ли да си отидеш вкъщи? Кой ще плати за теб?” Той им казал, че семейството му няма пари за откуп. След това му задали въпроса:

"Чувал ли си за Гунтанамо? Това е нашият отговор

за начина, по който Западът се отнася с нашите братя.” Отосен често бил

поставян да виси

от тавана на килията

си с главата надолу,

при това с белезници.

Как отвлеченият датски фотограф бил принуден да танцува танго с Джон Джихадиста, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"