Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 30-ина години столичани висят на километрични опашки, за да преживеят “Междузвездни войни” с долби стерео озвучаване.

Кинаджии и фенове отказват да минават на мястото, където е било, за да не видят разрушенията.

Cтоличани и особено кинаджийската общност не могат да превъзмогнат факта, че любимото им кино "Сердика" бе съборено за броени часове в неделя по обяд на 24 юли. С тъга си спомнят за него през годините, когато е било най-посещаваният светски салон.

Някои дори решават, че повече няма да стъпят в района заради разрушеното кино.

"След "Витошка", Царя и Лъвов мост Паметникът на Левски е следващото място в София, на което няма да мина повече, защото там го няма кино "Сердика", написа фенка на култовата сграда.

"През нощта се събудих около 4,00... Влязох тук (във фейсбук - б.р.) и видях смъртта на КИНО СЕРДИКА. Тъжно ми е.

Никой не защити това кино наистина години наред. Може би. Не знам. Всичко се потулва, крие... от хората. Чакаха ни да позабравим... Продава се на безценица от един на друг богоизбран. Това е гадното. Иначе аз и до ден днешен си се ориентирам с определението "пред “Сердика", написа в профила си във фейсбук актрисата Биляна Петринска.

"Кино "Сердика" беше най-обичаното кино още през 70-те години на XX век. През 80-те му направиха ремонт и то се превърна не само в най-хубавото, но и в най-посещаваното - спомнят си столичани. - Въпреки че билетите бяха малко по-скъпи от всички останали кина в София, местата винаги бяха заети. Дори имаше и правостоящи.

Това беше салонът с най-голям екран. Поставиха му долби стерео озвучаване, което беше върхът на лукса и досега нямаше такова никъде. За удобство на посетителите обновиха седалките с плюшени. Поддържаше се изключителна хигиена и винаги беше чисто и уютно, за разлика от останалите места.

В кино "Сердика" се прожектираха по-реномираните филми, дори имаше и американски. Когато излезе филмът "Междузвездни войни", опашките за билети се извиха далече от касите.

Всички искаха да чуят уникалния звук, който, макар и да не беше като сегашния, беше толкова добър, че имахме чувството, че совалката минава буквално покрай теб."

През годините сградата е претърпяла няколко пожара.

Първият избухва на 10 март 1993 г. Палежът е предизвикан от контакт в стая на втория етаж. Няколко гости на хотела са пострадали от гъстия дим, но не сериозно.

Малко след инцидента сградата спира да функционира.

Кога отново лумва пожар, какво унищожава, кой става собственик на бившето кино и какво включва проектът за трансформирането му като хотел "Хаят", четете в хартиеното издание