Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки очакванията, че ще има наплив от британци, искащи българско гражданство, досега само един е подал молба и това е станало през 2014 г., съобщиха за "168 часа" от дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието.

Молбата е подадена по Закона за българското гражданство, тъй като един от родителите на желаещия е гражданин на страната.

Британецът придобива българско гражданство през 2015 г. с указ на вицепрезидента Маргарита Попова. От тогава до сега няма нито един кандидат за BG-паспорт от Острова.

Вместо към България британците, които желаят да останат граждани на Европейския съюз, са се насочили към съседната им Ирландия. Министърът на външните работи и търговията Чарлс Фланаган посочва, че има ръст на молбите за получаване на ирландски паспорти. Британците от няколко дни са силно обезпокоени, че ще загубят правото си да се придвижват свободно из останалите държави от Европейския съюз.

Ако някой все пак реши да вземе българско гражданство, трябва да отговаря на няколко изисквания:

Първо, трябва лично да подаде молба, написана на български, в Министерството на правосъдието, в посолствата или консулствата ни в чужбина. След това се насрочват дата и час за провеждане на събеседване.