Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имаме известни, но не и фатални финансови проблеми, успокоява ректорът проф. д-р инж. Иван Марков

Бъдещите архитекти и инженери са сериозно притеснени от заплашителни слухове, че една от нашите най-престижни институции за висше образование - Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), е пред фалит и няма да завършат в същото учебно заведение.

Това е, защото различни техни преподаватели ги убеждават, че УАСГ има сериозни финансови проблеми и разполага само с 5 лв. в сметката, а самите те получават по 30% от заплатите си.

Допълнително активно се разпространява и информация, че има опасност от обявяване на нулева година и прехвърляне на обучаващите се в Техническия университет в София.

"168 часа" потърси ректора проф. д-р инж. Иван Марков, за да провери каква в действителност е истината.

“Ситуацията е силно преувеличена.

Наистина имаме известни финансови затруднения подобно на много други университети у нас. Но нека да е ясно обаче, че към фалит няма да вървим.

Самият аз знам, че има колеги, които разпространяват подобни - няма да ги нарека слухове, а мнения. Те не са съвсем коректни и не отговарят на истината. Не можем да се борим с такива приказки и да ги спрем, защото нямаме подобни правомощия, а и не това е нашата работа.

Налице са трудности, но това не дава основания да отчайваме студентите Действаме по план и полагаме усилия за стабилизация, защото, макар да има университети, които излязоха от ритъм, засега ние не сме го направили.

Напротив. Подготвени сме за една сериозна кандидатстудентска кампания", категоричен е проф. Марков.

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

По неговите думи проблемите на УАСГ се дължат на поредица от фактори, като главният се крие в противоречивата привлекателност и значителна трудност на инженерните професии, която задава един дефицит на студенти.

"Трябва да се знае, че випуск 1997 е резултат от една огромна демографска криза. В същото време финансирането на висшите учебни заведения става на основата на броя студенти. Независимо че определен процент се изчислява и върху качеството на образованието, но това е едно число, което се умножава по броя на обучаващите се.

Предприели сме различни по вид оздравителни мерки.

Те са съобразени с решенията на Съвета на ректорите, които задават и рамките на претенциите ни към правителството. Солови акции нямаме намерение да правим.

Почти всеки месец вземаме допълнителни мерки и лека-полека смятам, че ще постигнем желания резултат", смята ректорът.

Проф. д-р инж. Марков определя като абсурдно твърдението, че институцията разполага с 5 лв. в своята сметка, тъй като тя регулярно се попълва.

"Съвсем невъзможно е също така да обявим нулева година и студентите да бъдат прехвърлени към друг университет. Такъв процес не се получава току-така.

Подобни прехвърляния стават с правителствени и парламентарни решения. Пък и другите университети си имат свои проблеми и определено не чакат нас с нашите.

Не мога да отрека обаче, че има истина в това, че се изплащат 30% от заплатите на преподавателите.

Именно това може би ядосва някои от тях, но е част именно от предприетите оздравителни мерки. Кодексът на труда позволява, когато не достигат средства, да се действа по определени начини. Има си разпоредби и е зададен законово минимумът, който трябва да се изплаща от брутната работна заплата", разяснява проф. Марков.

Разбира се, има и действия, които ръководството не може да предприеме по закон - като съкращения.

"Пример за други взети мерки обаче е това, че имаше хора на пенсионна възраст, с които се наложи да се разделим,

колкото и болезнено да беше. Също така повишихме нормите на преподавателите. Максимално свихме всички излишни разходи.

Миналата есен вдигнахме символично таксите за семестъра на студентите, и то доста справедливо. Защото докато други университети ги повишиха само за бъдещите първокурсници, ние го направихме за всички. Нима инфлационните процеси трябва да засягат само едни?! От 2009 г. все пак при нас не бяха вдигани таксите. Нека да успокоим и бъдещите студенти, защото не можем да вдигаме прекалено таксите, тъй като това е пазар и трябва да се балансира.

Относно слуховете отново искам да кажа, че в интерес на истината такива се носят още откакто аз бях студент. Преди стотици години", шегува се проф. Марков.

Според него младите хора трябва да бъдат по-смели и да не се страхуват от изучаването на трудните архитектурни и инженерни специалности.

"Щом се сдобият с професия, всички са много доволни. Придобитите умения и диплома им осигуряват в повечето случаи надеждна, добре платена и перспективна работа, но наистина се изискват много усилия по време на подготовката. Трябва търпение, хъс и желание", сигурен е проф. Марков.

Какви ловки ходове предприемат студентите, за да се дипломират по-лесно и как се местят в други университети, а някои от тях се връщат с идеята да станат магистри в УАСГ - четете в хартиеното издание на "168 часа".