Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандал, който заплашва да придобие световни размери и непрогнозируеми последици се вихри в Каварна. Поводът е пълното ограничаване на достъп на хора до плаж Болата - един от 10-те най-красиви в света и единствен български в тази класация.
Кметицата Нина Ставрева се оправда, че всичко се прави от Министерството на околната среда и водите без нейното знание и без публичното обсъждане преди вземането на решението за действията.
В рамките на 24 часа “неизвестни” разположиха тетраподи на единствения път към приказно красивия плаж, за да ограничат достъпа до него, а след това ги премахнаха.
Деструктивното поведение буквално взриви Каварна и Българево, в чието землище е единственият български плаж в ТОП 10 на световните красиви плажове. Стотици се събраха на общоградско събрание да поискат разяснение от кмета на града защо, въпреки че са родени на море, няма да имат достъп до него. В защита на свободния достъп до плажа се обявиха и хиляди варненци, които не само плажуват там, но смятат
Болата за най-любимото
си място за риболов
през есента.
Пред препълнената зала кметът на Каварна Нина Ставрева обясни, че единствената кореспонденция между общината и МОСВ, касаеща Болата, е от ноември, когато е получено уведомление, че започва принудителното събаряне на стари сгради, защото след решение и в законния срок собственикът им не го е направил.
Не знаем защо се затваря пътят, вероятно и няма нужда да ни го пращат, защото плажът се управлява и стопанисва от МОСВ и те решават какво да правят, коментира пред множеството Ставрева.
Така стана ясно, че часове наред никой в Каварна – кмет или полиция, не се е потрудил да разбере какво се случва на територията на общината.
Отнемането на достъпа до последния съхранен плаж и всички знаем индиректно кой и защо го прави. Целта е
да се затвори като резерват,
след това да се извърви пътя по деактуване на терена и накрая един човек, чието име няма да спомена, да стане собственик на плажа. Няма да го позволим! Както дядовците ни са имали плаж, така и децата ни ще го имат! Който смята, че ще ни го отнеме, много се лъже, категоричен бе кметът на Българево Георги Янев. Той се закани да използват всички законови форми на протест, докато „нещата не се върнат такива, каквито бяха”. Българево е на 6 км. Всеки, който иска да стигне до плажа, трябва да си остави колата там и да стигне пеша до морето. Ако изобщо допуснат хората там и стане нещо, няма как да стигне нито линейка, нито пожарна, нито полицейска кола, защото огромните бетонни заграждения ще пречат на преминаването им, припомни той.
Ние ви избрахме, ние ще ви свалим, ако не защитавате нашите интереси, заявиха каварненци на кметицата.

Какво каза пред  “168часа” Ставрева, четете в хартиеното издание.