Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Пионер в инвитро оплождането определя технологията като обект на спекулации

Не повече от 10% е шансът от замразена яйцеклетка да се стигне до успешна бременност, алармират световни специалисти по ин витро оплождане.

В последните години замразяването на яйцеклетки придобива все по-голяма популярност в България. Разбира се, всяка жена има право на избор и не бива да бъде притискана от времето или обществото да създава семейство, но учени предупреждават, че

дамите не бива и да

се заблуждават за реалните възможности

Професор Робърт Уинстън от “Импириъл колидж”, Лондон – един от най-големите световни специалисти, пионер в усъвършенстването на инвитро оплождането, обяснява защо реалните шансове замразена яйцеклетка да доведе до раждане на здраво бебе не са високи: “В средностатистическия случай при желание за тази процедура могат да се замразят около 10-12 яйцеклетки, от тях едва 70% биха могли да бъдат оплодени, 35% да нямат никакви нарушения в структурата след размразяване и едва 20% да бъдат имплантирани. А като се вземат предвид възможностите за имплантиране, безпроблемно износване на плода и успешно раждане – се оказва, че шансът в крайна сметка пада под 10%.”

Професорът, който е обявен за светило в лечението на безплодие, не подценява възможностите на новите технологии, но е напълно убеден, че развитието им няма единствено положителна страна. Като пример цитира, че именно

заради възможността жените да забременеят дори в по-късна възраст

новите репродуктивни технологии са обект на прекалена комерсиализация. Робърт Уинстън обяснява, че в момента в Лондон има клиники, в които дори само един опит инвитро може да е на цена над 7 хиляди паунда, а успеваемостта на процедурата е едва около 20-22%. Професорът определя като риск комбинацията от желанието за големи печалби в някои сектори на медицината и отчаянието на много бездетни двойки.

В своя лекция за TEDMEDLive Imperial College професорът подчертава, че и замразяването на яйцеклетки е обект на множество рекламни спекулации. Реалните цифри показват минимален положителен резултат. За периода 1991-2012 във Великобритания на процедура за замразяване на яйцеклетки са се подложили 2262 жени, замразени са 20 465 яйцеклетки, а се е стигнало до едва 21 реални бременности. Разбира се, голям процент от жените, замразили яйцеклетки, може и все още или дори никога след това да не са стигнали до желание за бременност, обяснява професорът, но подчертава, че замразяването на яйцеклетки се представя едва ли не като генерално решение за всяка жена, а това съвсем не е правилно.

Робърт Уинстън разкрива, че в маркетинговата кампания на множество частни клиники по света

замразяването на яйцеклетки 

се препоръчва на всяка пациентка

като застраховка. Ученият подчертава, че всяка жена има право на такъв избор, но той трябва да е информиран, за да не се стигне след това до излъгани очаквания. Професорът вярва в бъдещето на репродуктивните технологии, но изтъква, че

с тях не бива да се злоупотребява

единствено с цел печалба. А това е бизнес за милиони. Цената само на една процедура по замразяване на яйцеклетки във Великобритания например стига до няколк хиляди паунда. В България цените започват средно от 600 лв., но като се сметне замразяване поне на десетина яйцеклетки, колкото препоръчват някои специалисти (а често дори и повече), като се прибавят цените на всички необходими предварителни изследвания, както и на различните медикаменти за хормонална стимулации, в крайна сметка сумата може да излезе няколко хиляди лева.

Лекари предупреждават, че освен скъпа процедурата не е съвсем безопасна и е необходимо да се направят сериозни прегледи и изследвания, преди жената да се подложи на замразяване. Защото за да се извлекат повече яйцеклетки, се прилага хормонално стимулиране, което обаче може да отключи различни проблеми или да засили вече съществуващи.

Все пак професор Уинстън обяснява, че замразяването на яйцеклетки се усъвършенства непрекъснато. Днес благодарение на модерната техника за витрификация е възможно изключително бързо замразяване на яйцеклетки, като по този начин се избягва рискът от образуване на ледени кристали вътре в тях и се запазва целостта на клетъчната мембрана.