Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от тях са затворени в центъра за бежанци в Бусманци, останалите са влезли като хора на фондации

ДАНС наблюдава изкъсо около 16 чужденци по подозрение за радикално и ислямистко поведение, съобщи отлично информиран източник пред "168 часа".

Ако съмненията се потвърдят и докажат, те ще бъдат екстрадирани обратно в Близкия изток, откъдето са дошли. Засега обаче няма окончателни данни дали тези хора са, или не са привърженици на ИДИЛ или други рискови групировки.

8, или приблизително половината от заподозрените,

са влезли като бежанци

през зелената граница с Турция. Останалите са в България като пратеници на различни религиозни фондации.

Тези, които са хванати да пресичат незаконно границата с Турция като бягащи от войната в Близкия изток, са настанени в затворения център в с. Бусманци край София. Той според Закона за чужденците в България се води към дирекция “Миграция” на МВР.

"Хубавото е, че 7-8 от заподозрените са в

дома в Бусманци,

така че лесно може да се наблюдават - коментира източникът на "168 часа". - Проблемът е, че те нямат документи, не се знае какви точно са и кой ги праща. От друга страна, не може да се обвинят във връзки с ислямисти и джихадисти. Затова агенти на ДАНС ги държат под око."

Останалите заподозрени са по-опасни, защото са в постоянно движение. Няма как да ги спрат да ходят да се срещат с когото си поискат и да го убеждават да повярва в техните теории.

Тези 8 души може единствено да се проследяват. Те са влезли в България абсолютно легално, имат паспорти и всякакви необходими документи. Затова не може да бъдат задържани, без да има основателна причина. Алибито им е да се представят като пратеници на различни ислямски фондации от страни от Близкия изток.

"Уж имат някакъв бизнес в България, уж цялата им дейност е законна,

уж помагат при строежа на джамии в страната. Но в службите е получена информация, че благотворителността е прикритие за истинската работа, с която се занимават у нас. И тя не е добронамерена", допълни източникът.

Миналата година, когато започна безпрецедентната бежанска вълна от Сирия и Ирак към Европа и част от хората искаха да минат нелегално през България, бяха задържани и екстрадирани 40 души. За тях е имало информация, че са с рисков профил и са потенциално опасни.

Сигналите за това са дошли от партньорски служби, където е имало регистрация на тези мъже. Но част от съмнителните бежанци трудно може да бъдат уличени във връзки с "Ислямска държава". Просто защото повечето от тях са или без документи за самоличност, или са се снабдили с чужди.

ИДИЛ контролира

територии, включително

и полицейски бази

с данни, в Сирия

и Ирак и може да фабрикува безнаказано фалшиви паспорти.

"168 часа" се свърза и попита писмено пресцентъра на ДАНС дали са предприети мерки и наблюдават ли се бежанци за радикално поведение, но до редакционното приключване на броя отговор не дойде. "Разбира се, че наблюдават. Това им е работата", заяви близък до агенцията човек.

Очевидно обаче властта е предприела и други стъпки в тази посока, макар и засега да не е обявила някакви данни.

Какви са другите мерки и дали има условия за радикализъм у нас, четете в хартиеното издание на вестника