Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Карол” с Кейт Бланшет и Руни Мара - драма за любовта между
две жени, е с най-много номинации за тазгодишното награждаване

Ежегодната треска за отличия официално превзе Холивуд, след като бяха съобщени номинациите за "Златен глобус". Церемонията по връчването на 73-тите награди от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд ще се проведе на 10 януари, а водещ ще бъде комикът Рики Джървейс.

Претендентите за глобуси както всяка година несъмнено ще се повторят и в подбора на фаворитите за "Оскар". Затова залозите за отличниците, които ще грабнат най-престижния филмов трофей в края на февруари, вече спокойно могат да започнат.

Най-голямото разочарование от ситото на "Златен глобус" тази година е, че в съревнованието не фигурират имената на Стивън Спилбърг и Том Ханкс. Знаменитият режисьор повери главната роля в своята лента "Мостът на шпионите" на безупречния актьор и постигнатият резултат определено е впечатлителен, но не и реално оценен на този етап. Все още не е изключено филмът да се включи заслужено в битката за "големите признания".

Другият голям пропуск на Асоциацията на чуждестранната преса е липсата на Джони Деп, който с превъплъщението си в образа на топмафиота Джеймс Бълджър- Уайти в "Черната маска" бе сметнат от критиците като опасно устремен към "Оскар".

Сезонът на наградите обаче тепърва започва и изненади дебнат отвсякъде

На предстоящия "Златен глобус" първенец по номинации е драмата "Kарол" с цели пет, а именно за най-добър драматичен филм, най-добър режисьор, най-добра актриса в главна роля (два пъти) и най-добра музика. Лентата на режисьора Тод Хайнс разказва за любовната афера между омъжената Карол, в ролята Кейт Бланшет, и младата продавачка Терез Беливет, изиграна от Руни Мара, през 50-те години на XX век в Ню Йорк. Изкусителната Карол изглежда умела съблазнителка, която попада в плен на чара на прикритата прелъстителка Терез.

Най-добър режисьор:

Тод Хейнс за "Карол", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Том Маккарти за "Спотлайт", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта" и Ридли Скот за "Марсианецът".

Най-добър драматичен филм:

"Карол", "Лудият Макс: Пътят на яростта", "Завръщането", "Стаята" и "Спотлайт".

Конкуренцията изглежда жестока, като изпъква заглавието на многообещаващия уестърн "Завръщането" на неподражаемия режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту с Леонардо ди Каприо в главната роля. Това е едно безспорно задължително заглавие в списъците на което и да е жури. Актьорът знае как да подбира ролите си и отдавна си е извоювал невзетия трофей. (Все пак повече подробности за пренебрежението към некоронасяния крал на Холивуд и неговите поражения, както и повече за "Завръщането" четете на 48-а и 49-а стр.- бел. ред.) Героят на Ди Каприо в лентата на Иняриту не само оцелява при изключително тежки условия, но и готви отмъщение.

"Лудият Макс" на Джордж Милър също е заслужил номинацията си, като държи вниманието от първата до последната минута и има какво да каже на зрителите, пренасяйки ги в едно постапокалиптично бъдеще.

С общо по четири номинации са "Завръщането", "Стив Джобс" на Дани Бойл и "Големият залог"

Най-добра комедия/мюзикъл:

"Големият залог", "Джой", "Пепеляшка", "Марсианецът", "Шпиони" и "Тотал щета".

Тук борбата ще е между "Марсианецът" на Ридли Скот и "Големият залог"на Адам Маккей. Тайнствата на Червената планета срещу финансовата криза, с която ще се борят куп звезди. Филмът на Маккей ще мери сили в играта с повече от

сговорната дружина на

Брад Пит, Крисчън Бейл, Райън Гослинг и Стив Каръл, които именно ще се борят с финансовата криза.

В "Джой" на Дейвид О. Ръсел пък отново блестят отдавна стикованите помежду си Дженифър Лорънс и Брадли Купър (Няма ли кой да им партнира на тези двамата?) плюс Робърт де Ниро. Биографичната лента е посветена на Джой Мангано, самотна майка на три деца, съумяла да се превърне в един от най-успешните американски предприемачи. За нейната роля Дженифър Лорънс също се сдоби с номинация.

Най-добра актриса в комедия/мюзикъл:

Дженифър Лорънс за "Джой", Мелиса Маккарти за "Шпиони", Ейми Шумър за "Тотал щета", Маги Смит за "Дамата от караваната" и Лили Томлин за "Баба".

При господата надмощие вземат финансистите.

Най-добър актьор в комедия/мюзиъл:

Крисчън Бейл за "Големият залог", Стив Карел за "Големият залог", Мат Деймън за "Марсианецът", Ал Пачино за "Дани Колинс" и Марк Ръфало за "Безкраен биполяр".

Тук екипът на "Големият залог" има двоен шанс да се сдобие със статуетка така, както и "Карол". Кейт Бланшет и Руни Мара се изправят и една до друга, и една срещу друга.

Най-добра актриса във филмова драма:

Кейт Бланшет за "Карол", Бри Ларсън за "Стаята", Руни Мара за "Карол", Сирша Ронан за "Бруклин" и Алисия Викандер за "Момичето от Дания".

Най-добър актьор във филмова драма:

Брайън Кранстън за "Тръмбо", Леонардо ди Каприо за "Завръщането", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс", Еди Редмейн за "Момичето от Дания" и Уил Смит за "Сътресение".

Ето че насред тези брилянтни професионалисти един заплашва да ги отвее в тази категория с кокетно пърхане на миглите на своя герой. Изглежда, Еди Редмейн не може да се задоволи с един "Оскар". Британският актьор е в стихията си в образа на датския художник Ейнар Вегенер, по-известен като Лили Елбе, в драматичната лента "Момичето от Дания" на режисьора Том Хупър. Редмейн без срам слага червило и рокля, за да се трансформира в първия транссексуален мъж с операция за смяна на пола в историята. Във филма британецът си партнира с Алисия Викандер, която изиграва съпругата на Вегенер - Герда. Тя е изключително влиятелен моден художник фотограф за своето време, а нeйният най-добър и любим модел е съпругът й или по-точно неговото алтер его Лили. Викандер също може да се похвали с номинация, но за друга лента.

Най-добра актриса в поддържаща роля:

Джейн Фонда за "Младост", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Хелън Мирън за "Тръмбо", Алисия Викандер за "Ex Machina: Бог от машината" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".

Най-добър актьор в поддържаща роля:

Пол Дейно за "Любов и милост", Идрис Елба за "Безродни зверове", Марк Райлън за "Мостът на шпионите", Майкъл Шанън за "99 къщи" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".

Стискаме палци поне Райлън да извоюва победа за "Мостът на шпионите" за ролята на руския шпионин Рудолф Абел, чието истинско име е Уилям Фишър. По време на студената война той бива заловен от американците и използван като разменна монета, за да си върнат изправения пред съветски съд агент на ЦРУ Франсис Гари Пауърс. За Спилбърг драмата на Абел е по-интересна през изживяването на адвоката Джим Бонован (Том Ханкс), който трябва да осъществи преговори между двете страни за размяна на агенти. Не къде да е, а на моста "Глиникер" в Източен Берлин, известен като Моста на шпионите. Там Бонован трябва да се прости с един приятел, за да върне вкъщи своя съотечественик.

Режисурата и актьорската игра определено заслужаваха повече от една номинация. Това не е краят обаче, защото дори глобусите да пророкуват, от големия финал винаги има какво още да се очаква.