Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПИТ: Вратарят отец Ясен е бивш професионален футболист.
ОПИТ: Вратарят отец Ясен е бивш професионален футболист.

БОДЪР свещеник със спортен екип и бутонки, дриблиращ с футболна топка? - Това вече е реалност и у нас!
Малко преди старта на Световното по футбол в ЮАР свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия спретнаха футболен отбор. Идеята е на варненския митрополит Кирил. Той е категоричен, че начинанието не противоречи на каноните на Църквата. Митрополитът досега бе известен предимно от мачовете на националния отбор по волейбол. Домакинските срещи на тима от Световната лига се играят в морската столица и свещеникът неизменно благославя момчетата. Сега миряните го виждат да благославя край тъч линията
и футболния отбор на духовници. "Митрополит Кирил е почетен капитан на тим на свещениците", обясниха за "168 часа" от митрополията. "Няма нищо лошо духовната работа да се съчетава със спорта. Но основното е архиерейското служение. А нашите отци са стриктни в задълженията си - да работят за спасението на човешките души и да отклоняват хората от греха" - категоричен бе пред "168 часа" самият митрополит Кирил.
Митрополитът бил много
наясно с играта
Той е нещо като селекционер на отбора. Владиката правел разбор на срещите и тактиката, посочвал слабостите и грешките. Футболният отбор е от десетина свещеници. "Много са напористи и активни", хвали ги пред "168 часа" инж. Христо Христов, бивш президент на футболен клуб "Шумен" и към момента пряко ангажиран към спортните изяви на духовниците. В Шумен имало вече футболен отбор на ветераните. Във Варна пък - на моряците (в него участвали дори двама адмирали). С тези два отбора свещеническият тим водел битките на терена. Поповете приемали философски и със смирение загубите. "Важно е общуването. След всеки мач се веселим и пеем", разказва Христо Христов.
Основни фигури в тима
са отец Живко и дякон Ясен. Вторият е вратар, преди това е тренирал професионално футбол. "Към футболните ни срещи винаги има интерес. Хората ни се радват, а после се включват и в инициативите на Църквата. Някои правят дарения, започват да четат църковна литургия" - коментира дякон Ясен и обобщи - Чрез футбола хората преоткриват един нов духовен свят."
Тъй като разходите по един мач не са толкова големи, на дядо Кирил не се наложило да търси спонсори. Бизнесмени от Варна и от Шумен сами били готови да помагат финансово за футболното начинание на свещениците.
Подобен опит имало преди време и в Русе. По идея на католическия свещеник Валтер отци от всички местни християнски църкви си спретнали отбор - "Лек ритник". От страна на православната църква се включил отец Стефан. "Жалко, че местните
църковни чиновници спретнаха интрига
и ни оклеветиха пред митрополит Неофит. Поискаха от него да накаже поповете футболисти. Чест му прави, че не се поддаде на провокацията", коментира отец Стефан. "Не съм благословил начинанието, но подкрепям идеята като положителна", сподели пред "168 часа" самият митрополит Неофит.

Отец Стоян Бербатов, чичо на Митко Бербатов:

"КАТЕГОРИЧНО подкрепям начинанието свещеници да имат футболни отбори. Смятам, че по този начин духовниците могат да помогнат на Църквата, защото ще бъдат близо до хората."
Това сподели пред "168 часа" чичото на Димитър Бербатов - отец Стоян Бербатов. Духовникът призна, че досега не е участвал във футболни турнири на свещеници, но пък покрай сина си - младия талант Киприян Бербатов - се включвал в шахматни състезания. "И свещениците са хора и не бива да стоят далеч от обикновените човешки дейности. Футболът - извън ексцесиите, може да покаже общението, приятелството, смирението", смята отец Бербатов.
Според него обвиненията, че футболът предизвиква много емоции на терена, сред които гняв, агресия, дори псувни, отецът коментира риторично така: "В коя човешка дейност няма такива неща?! Когато освещаваме барове, ресторанти, смятате ли, че няма неприятни реакции?"
Чичото на Митко Бербатов пояснява и че Църквата не е против науката и медицината и няма никакви мотиви да бъде и против спорта. "Трябва всички да сме против злоупотребата със спорт, против допинга, ексцесиите. Но не и против добрата страна на спорта. Още в древността са сравнявали подвизите на монасите аскети с тези на атлетите. Не бива да забравяме това!", обобщава отец Стоян Бербатов.Само така!

Синодът:
В Светия синод не са във възторг от спортното начинание на варненските свещеници.
"Луда работа! Всичката Мара втасала, та тръгнали поповете да стават футболисти! Какво сега - ще стават конкуренция на елитните отбори ли? Заради свещениците футболисти храмовете са празни. Хората нямат вяра", коментира пред "168 часа" висш архиерей от Светия синод, близък до патриарх Максим. Засега той пожела да остане анонимен.Заради тях храмовете са празни!

Фенове на "Атлетико" Мадрид:

ФЛАНЕЛКИТЕ на футболистите духовници са в червено и бяло - досущ като на финалиста от тазгодишното издание на Лига Европа "Атлетико" Мадрид.
Свещениците признават, че са почитатели на испанския отбор - въпреки огромната мания по Барселона и "Реал" Мадрид. Името на "Атлетико" пък неизменно се свързва с покойния му вече президент Хесус Хил. Огромният Хесус (в превод - Иисус) бе арестуван за финансови измами, но впоследствие помилван. Върху екипите си поповете са сложили гербът на митрополията - котва и кръст. "Два пъти сме печелили награда за феърплей", гордо обясняват те.

Митрополит Кирил: И на терена не може без Господ!

- Ваше Високопреосвещенство, какво дава футболът на свещениците?
- Свещениците са хора и имат потребност от всичко, което е полезно и за душата, и за тялото. Футболът е начин за разтоварване, за придобиване на повече сили, чрез които да може успешно да продължим своето служение.
- Вие самият участвали ли сте в двубоите?
- Не, аз само благославям всяка среща на момчетата. И на терена без благословия и Божия помощ не може.
- Благославяте и волейболистите по време на мачовете им от Световната лига. Ще ви видим ли и тази година в залата?
- Разбира се, ще се опитам да помогна с каквото мога - особено срещу Бразилия, тежък съперник ни се падна.
- Скоро започва Световното първенство по футбол в ЮАР. Имате ли фаворит?
- Не, нямам, не знам колко време ще ми остане да гледам мачовете. бът на митрополията - котва и кръст. "Два пъти сме печелили награда за феърплей", гордо обясняват те.

Футбол и Бог

АКО духовниците тепърва плахо навлизат на футболното поле, то за футболистите Господ не рядко е упование, а и извинение. Едва ли някой запалянко не е чувал за "Божествената ръка", с която Диего Марадона обясни откровено нередовния си гол на Световното в Мексико през 1986 г. Феновете на Милан и "Реал" Мадрид добре знаят, че под екипа си бразилската звезда Кака носи тениска с надпис "Принадлежа на Иисус". Нашият Благой Георгиев също е нашаран до ушите в благовение пред религията. Почти няма футболист, който да не сочи към небето, когато отбележи гол. Доколко искрени са те - само един Бог знае...

 

 

 

ПОМОЩ: Дядо Кирил благославя край тъч линията духовниците футболисти.
ПОМОЩ: Дядо Кирил благославя край тъч линията духовниците футболисти.
ГЕРОЙ: Отец Живко - номер 14  - е сред звездите на отбора.
ГЕРОЙ: Отец Живко - номер 14 - е сред звездите на отбора.
АТЛЕТИКО МАДРИД: Фланелките на българските отчета са в червено и бяло- досущ като на испанския отбор.
АТЛЕТИКО МАДРИД: Фланелките на българските отчета са в червено и бяло- досущ като на испанския отбор.
МИТРОПОЛИТ КИРИЛ: "И на терена не може без Господ!"
МИТРОПОЛИТ КИРИЛ: "И на терена не може без Господ!"