Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото и невероятно да звучи, когато на 13 май 2013 г. юпитата в Лондонското сити Иван и Андрей гласуваха в българското посолство на предсрочните парламентарни избори, финансираха директно с по 11 лева всеки сватбата на Мехмед и Айше в ромската махала на едно разположено на 2100 км оттам пазарджишко село.
Просто тържеството на младите роми се падна точно преди следващите парламентарни избори - през октомври 2014 г., когато партиите вече се бяха гмурнали щедро в бизнеса с купуване на гласове.
А както е отдавна известно, партиите от години плащат за нелегалния вот със субсидиите от нашите пари - така че Мехмед и Айше просто хванаха последната, "най-шокарна" промоция - заплащане на сватба срещу контролиран вот.
Всъщност оказа се, че цялото посолство в Лондон, в което се бяха регистрирали да гласуват около 600 души, дадоха по 11 лева по същата схема за купона. И понеже на ромското тържество въртяха кючеци около 300 души с изборен куверт по 30 лева на човек - оказа се, че субсидията от мисията в Лондон не стига, и в крайна сметка масрафът бе доплатен и от гласувалите в избирателните секции в Баркинг и Глазгоу.
Ей така Мехмед и Айше влязоха, без да разберат, в международна избирателна далавера. Те се интересуваха от политика и гласуване само когато избираха сватбено меню, и нямаха никаква идея защо в последните седмици и дни, преди да сдаде властта, правителството на премиера Орешарски смени поголовно всички шефове на РПУ-та и областни дирекции на МВР в страната, които не бяха подменени преди това.
И в избирателните секции в Лондон, Баркинг и Глазгоу нямаха идея, че тези малки, местни кадрови промени ще ги засегнат косвено. Защото с тези бързи кадрили се назначаваха верни на последната управляваща партия хора, които да ги обслужат дисциплинирано на предстоящите избори - тези, които ще се случат следващата неделя.
За нелегалното участие на служители от МВР в контролирания вот се говореше от години, но тази седмица за първи става ясно, че конкретни областни директори са поставени под "особен надзор" за това дали ще си затворят очите за престъпленията по изборите, или не.
Повдигането на завесата за този много тих фронт тази година показва, че там се сражават абсолютно всички партии, а някои и почти на 95 процента от изборния си капацитет.
Така в последния месец старите схеми, при които йерархични структури събираха гласове и ги предлагаха на посредници, които са във връзка с диспечери в партиите, се оказаха необратимо демоде.
Купуването на гласове през 2014-а е като строителния бизнес през 2007-а. Всичко живо търгува като за последно, а ромите и най-бедните българи са конвертируеми като тухлите и цимента през ония хубави години.
Така че в бизнеса остро нахлуха лихвари, които щедро свалят котировките срещу гласуване под строй, брокери за вота станаха изкупвачи на череши и зеленчуци.
Логична сезонна преквалификация - говори се, че на тези избори ще бъдат купени над 500 хиляди гласа, а по веригата се разпределяли между 2 и 4 милиона лева. А тези числа, както казват в родния град на Брендо, са си едни "много бързи пари", които не може да се изпуснат.
Интересно, ако този бизнес развие скорост, какво ли чудо ще е на следващите избори?
И трябва ли да оставяме така държавни служители, на които плащаме заплатите, да си затварят очите пред престъпленията, които пък партиите от години правят отново с нашите пари?