Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПОМЕН: Преди 1990 г. военното обучение в средните училища също беше задължително.
СПОМЕН: Преди 1990 г. военното обучение в средните училища също беше задължително.

"Древната българска писменост е създадена преди "клинописа" на Шумер (Южна Месопотамия, днес в Ирак) през 3500 г. пр. н. е. Съвременната българска азбука "Кирилица", създадена от братята Кирил и Методий на основата на усъвършенствана "Глаголица" е фонетична азбука на славяните от Средна Европа и Балканите, и държавна книжовна писменост на славяните от християнска Русия."

Това е записано в учебно помагало със задължителните теми за подготовката на учениците по военно обучение от девети и десети клас, а разработките са качени на сайтовете на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие.

Предметът, който бе възстановен неотдавна, вече се преподава в училище и авторите на учебното пособие явно са искали да предадат максимум от патриотизма си на учениците от средните училища. За съжаление те сигурно не са имали много време за създаването му, тъй като

голяма част от фразите в учебника звучат доста объркано.

Набляга се предимно на славната българска история, и то по такъв начин, че дори историците от Скопие могат да ни завидят. Притеснени лектори, включени в програмата за преподаване на военно обучение, също споделят, че са озадачени и не знаят как да обучават децата по така зададените теми.

Много подробно е разработена темата "Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната", откъдето е цитатът за писмеността. Например пак там в едно дълго и доста безумно изречение едно към едно е записано:

"Християнство е въведено през Първото българско царство от княз Борис I през 864 г. и създадената Търновска книжовна школа в Света гора (Велико Търново) от патриарх Теодосий Търновски в 1360 г. през Второто българско царство при цар Иван Александър въвеждат хуманността за фундаментален възпитателен елемент в българската народопсихология и основен принцип на мироглед." Даже да оставим настрана факта, че свети преподобни Теодосий Търновски никога не е бил глава на църквата ни,

и да допуснем, че авторите са го объркали с тогавашния патриарх във Велико Търново, който според източниците също се е казвал Теодосий, остават доста противоречия. Много е вероятно и писачите, претоварени с историческите си познания, да са направили неволен лапсус, защото е известно, че преписаното житие на св. Теодосий през ХIХ век се озовава във възстановения Килифаревски манастир - основан през 50-те години на ХIV век от самия него, та възможно е и затова те да го усукват така - "по килифаревски". Св. Теодосий е бил и духовен учител на патриарх Евтимий, който основава и ръководи Търновската книжовна школа, а що се отнася до Света гора или Атон, тя и до днес се намира на Халкидическия полуостров в Гърция.

Друг повод за национална гордост според помагалото е "българският ренесанс." По мнението на военните историци с него далеч сме изпреварили дори западноевропейците: "Българският ренесанс (възраждане) с иконописа в Боянската църква, гр. София, 1259 г. ХIII в. предхожда значително ренесанса, започнал в Италия през ХIV в. и развил се в широки времеви граници в държавите от Западна и Средна Европа през ХV - ХVI в."

Това богато историческо наследство ни тласка неудържимо и към някои обобщения, които според замисъла на авторите на учебника трябва да ни накарат да обикнем въоръжената защита на отечеството. "Така, съвсем накратко изброени, историческите факти са основание за национална гордост и възпитаване на чувство за дълг и защита на нашата родина", смятат те. "На първо място Върховният закон на Р. България задължава гражданите да спазват и изпълняват Конституцията и законите на Р. България", е мъдрият извод, който се налага пък в третата част на разработената тема. И още едно малко дългичко изречение от разработката с подобен смисъл: "Конституционните задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната са във висша степен благородна мисия, която формира основните човешки добродетели, създали българската народопсихология и традиции през вековете, благодарение на което българският народ е успял да оцелее в житейските бури на конфронтация и антагонизъм, за да върви уверено по пътя на усъвършенстване на човешкото общество и да реализира великия замисъл на природата за благоденствие и щастие на човека." Както се казва - всяка прилика с партиен доклад на събрание на едновремешната БКП е случайна.

И на светофарите -

само на зелено

Така може да обобщим пък изложението на друга тема в помагалото. А тя наистина е важна и е озаглавена: "Действия за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси". В нея се изреждат начините за оцеляване при терористични актове, но някои от предлаганите съвети звучат малко странно:

"Бъдете нащрек! При констатиране, че ви наблюдават подозрителни личности или Ви впечатляват някакви дейности, ги съобщавайте на властите. Доверете се на инстинктите си."

И още: "Не изпъквайте. Избягвайте публичността. Не харчете големи суми пари."

За да избегнете терористична атака, отделно вкъщи също трябва да внимавате:

"Създайте впечатлението, че къщата е обитаема, докато вас ви няма, като използвате таймери за да контролирате осветлението и радио предавателите."

Други "ценни съвети" за у дома са:

"Монтирайте еднопосочни шпионки на вратите"

"Избягвайте честото минаване пред прозорците и застояването на балконите."

В този ред на мисли е и предупреждението:"Обмислете отглеждането на куче, което да обезкуражава натрапниците."

Ако обаче, не дай си Боже, попаднете в ръцете на похитителите, ще трябва да спазвате още един куп полезни инструкции, между които:

"Не обръщайте внимание на изолацията и на опитите на терористите да ви притеснят."

"Не вбесявайте вашите похитители, вместо това опитайте да установите положителен контакт с тях. Не бъдете заблуждаван от приятелския подход - той може би се използва само за да се добие информация от вас."

А за да не излизате от форма, докато сте в плен: "Правете физически упражнения всекидневно". Оказва се обаче, че

съдържанието на учебното помагало изобщо не притеснява институциите

"Изданието е съгласувано с Министерството на образованието и напълно отговаря на изискванията към преподавателите в часовете по военно обучение в средните училища. По съставянето му са работили съвместно специалисти от двете министерства, Военната академия, Института по отбрана, както и историци от Военноисторическия музей", обясниха в тази връзка за "168 часа" от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В същото време макар и неофициално от просветното министерство се разграничиха от помагалото, като казаха, че то е изцяло в прерогативите на отбранителното ведомство, тъй като и лекторите се назначават от военните.

Остава

загадка и кои са авторите

на задължителните теми

От Военната академия "Георги Стойков Раковски" поясниха само, че за помагалото не е обявявана обществена поръчка и са създадени със "собствени усилия в Централното военно окръжие", като "за отделните теми са привлечени различни автори".

Занятията по военно започнаха на 1 декември 2013 г. в общо 4548 паралелки в цялата страна. Обучението е в рамките на по 5 учебни часа в девети и десети клас на средните училища. Любопитно е и че няма друга държава в Европейския съюз, където в час на класния да се води начална военна подготовка.