Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сините” не са плащали за сгради и боклук от 2016 г. насам

“Левски” не е плащал данък сгради и такса смет от 2016 г. насам и дължи на Столична община 2 097 638,07 лева. От тази сума главницата е 1 369 519,58 лева, а лихвите са за 728 119 лева. Това става ясно от доклад СОА24-НЦ62-85-(1)/27.2.2024 на заместник-кмета на направление “Финанси и здравеопазване” Иван Руменов Василев. В него той предлага да се приеме погасителен план за 3 години напред, който е предложен от клуба.

Докладът е разгледан от спортната комисия в сряда, като е бил подкрепен от повечето съветници. Водеща е обаче финансовата, която тепърва трябва да заседава, след което споразумението се одобрява от общинския съвет.

Сумата е установена с ревизионен акт с рег. № СДФ22-РД77-94/4.8.2022 г. от органи по приходите на Столична общинска администрация и обхваща периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г.

Интересното е, че в доклада се посочва, че той е за отсрочване и разсрочване на публични общински вземания за местен данък върху недвижимите имоти в размер над 100 000 лева за срок над 1 година и за местна такса за битови отпадъци над 30 000 лева, за срок по-голям от една година. Или това е границата, когато би трябвало да те санкционират, ако не си платил. Вероятно никой от общинската администрация не си е мръднал пръста от 2016 година насам.

Интересното е, че в началото на 2014 г. излезе ревизия на Сметната палата на МВР, когато министър е бил Цветан Цветанов. В него за стадион “Георги Аспарухов” бе вписано: От страна на МВР не са предприети действия за уреждане на правоотношенията. Допуснато е незаконосъобразно ползване и извличане на приходи от държавния спортен имот от страна на различни юридически лица, като от МВР са извършвани разходи в значителни размери за съпътстващи данъци и такси за същите имоти.

Или с други думи МВР е плащало през всичките години данък сгради и такса смет на стадиона, докато “Левски” е играл на него.

Заместник-кметът отбелязва в доклада си, че клубът има и други задължения, което пречело да се изплати цялата сума и заради това трябва да се разсрочи.

От “Левски” са признали дълга, но смятат, че затрудненията с парите са временни и ще успеят да започнат да погасяват задълженията си. Отчита се, че и клубът има споразумение с НАП, според което 30% от всичките му приходи отивали в агенцията и до момента го изпълнява. “Сините” обещаха до другата седмица - началото на април да са покрили всичко.

“Левски” не е плащал местен данък за стадиона от 2016 година и иска да разсрочи дълга си към софиянци.