Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Петкратната олимпийска медалистка в колоезденето избра семейството пред възможността да запише още една златна страница в историята на спорта, участвайки на игрите в Париж

Каквото и да се каже за нея, ще изглежда несръчно съчинение на мързелив петокласник. Натруфените възхвали също няма да свършат добра работа, тъй като успехите ще затъмнят и най-добре съчиненото хвалебствие. Лора Кени като че ли може да стъпи безпроблемно поне на Монблан, ако се покатери на

грамадата от купи,

трофеи и медали,

които завоюва с бясното въртене на педалите. Колоездачката спечели пет златни олимпийски медала, седем пъти стана световен шампион и триумфира на 14 европейски първенства.

Категоричната доминация на пистата мачкаше като валяк психиката на съперничките и със сигурност много от тях

са въздъхнали

с облекчение,

когато онзи ден британката най-сетне обяви, че ще паркира колелото си в гаража. Мнозина очакваха Кени да събере сили и да се пребори за място в английския отбор за игрите в Париж, но тя избра семейното щастие пред възможността да участва на четвърта олимпиада.

"Още в края на миналата година в главата ми започнаха да се промъкват мисли за отказване, но бързо ги пропъждах. Те обаче се завръщаха и започнах да се заслушвам в тях. В следващите месеци внимателно прецених плюсовете и минусите, ако реша да сложа край на кариерата си. Първите бяха много повече. Наситих се на състезания, на победи, но и на разочарования. Осъзнах, че имам пълното право да се насладя на семейното си щастие, което толкова често оставях на заден план в името на спорта", обяви легендарната колоездачка в една от последните си срещи с медиите. Всъщност Лора Кени беше много близо до отказване още през 2022 г.,

когато животът

бе помрачен

от две поредни нещастия. Тя направи спонтанен аборт, а месеци по-късно се подложи на операция, след като лекарите й съобщиха за извънматочна бременност.

"Странното е, че точно преди тези толкова тъжни събития с мъжа ми постигнахме големи успехи в спорта. Няколко месеца по-рано спечелих петия си златен олимпийски медал в Токио и пак там съпругът ми Джейсън стана най-успелият в колоезденето, след като се окичи със седмия си златен олимпийски медал. И когато направих аборт, осъзнах, че тези успехи въобще не могат да ме утешат по никакъв начин. Бях готова да се откажа, но съпругът ми ме убеди, че така още повече ще потъна в самосъжаление и е по-добре да се завърна на пистата", призна тогава легендарната състезателка.

Впоследствие тя наистина

успя да се пребори

с депресията

и през миналата година щастливите родители се похвалиха на света с раждането на второто им дете. Може би още тогава Лора е усетила на подсъзнателно ниво, че никога повече няма да може да се завърне достатъчно силна, за да се подиграе с конкуренцията, както го правеше в най-силните си години. Защото дългият престой на върха й костваше твърде много. Най-трудно й е, когато става майка за първи път през 2017 г. и когато успоредно с нейното завръщане през 2020 г. светът е връхлетян от ковида.

"Много сериозно се бях амбицирала да докажа на околните, че е напълно възможно да родя и след това отново да се състезавам на най-високо ниво. Е, доказах го, но платих цената на безсънните нощи, безкрайните тренировки и липсата на каквото и да е свободно време. Пандемията допълнително усложни живота ни. Трябваше сами да си купуваме самолетни билети, да си запазваме хотели, да се чудим как да се явим на състезанията въпреки ограниченията.

Преминахме през истинска касапница, но всичко свърши! Сега очаквам с нетърпение момента, в който ще си позволя лукса да си остана у дома и просто да поскучая пред телевизора или в двора на къщата ни", усмихва се Кени.

Пенсионирането е добра новина за двете момчета Монти и Алби, но със сигурност е лоша за британския спорт. В родината си колоездачката е със статут на полубогиня, а за първи път голямата слава я спохожда,

след като печели

два златни медала

в дисциплините омниум и отборното преследване за жени на домакинската олимпиада в Лондон през 2012 г. Четири години по-късно тя отново се отчита с две олимпийски титли на игрите в Рио, а в Токио печели злато и бронз, превръщайки се в най-успялата колоездачка в историята на игрите. И все пак най-ценни са отличията от олимпиадата в Лондон.

"Да спечелиш два златни олимпийски медала пред родна публика, е емоция, която малцина са имали шанса да изживеят. Онези две седмици промениха живота ми. Първо станах много известна, а веднага след това излезе наяве и връзката ми с Джейсън. Спомням си, че тогава се чудех как е възможно да ми се случат толкова много неща за толкова кратко време. Е, случи се и това беше само началото на една наистина вълнуваща приказка, на която днес слагам край", категорична е Лора Кени.