Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ПП-ДБ на днешната пресконференция. Снимка ВЕСЕЛА БАЧЕВА
Лидерите на ПП-ДБ на днешната пресконференция. Снимка ВЕСЕЛА БАЧЕВА

Премиерът в оставка Николай Денков отказа да е част от кабинета, предложен от Мария Габриел.

"Предложеният състав на проектокабинета днес в папката, представена пред президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Второ, немалка част от номинираните за министри не да давали съгласие да участват в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с този състав. При това положение съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран за състава на този Министерски съвет. Трето, няма съгласие и по текста на споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", заяви акад. Николай Денков.

Нямало и решение на органите на ПП-ДБ за участие в обявения кабинет или за подписването на каквото и да е било споразумение. От там предупредили партньорите си, че след като се договорят, ще имат нужда от време, за да получат съгласие от колективните си органи. Според Денков не е било нужно и всичко това да се случва още в първия ден от връчването на мандата.

"Всичко това ни кара да смятаме, че през последните дни нямаше идейно от другата страна желание за преговорен процес, а се е симулираш такъв", каза академикът.