Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян начело с Мария Габриел, пристигна в президентството в понеделник заедно с Кирил Петков и Николай Денков. Те дойдоха пеша от парламента, където до последно преговаряха.

СНИМКА:
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян начело с Мария Габриел, пристигна в президентството в понеделник заедно с Кирил Петков и Николай Денков. Те дойдоха пеша от парламента, където до последно преговаряха. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Търси се и кой да смени Александър Йоловски като министър на електронното управление

Последният кръг преговори за ново правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха в сградата на парламента. На преговарящите екипи, водени от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и министър-председателят в оставка Николай Денков им остават три часа да се разберат.

Мария Габриел даде ултиматум, че разговорите приключват в 12 часа и тя ще върне на президента Румен Радев изпълнен или празен мандат още днес.

Споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ са заради състава на Министерския съвет. Като в понеделник вечерта те приключиха безрезултатно.

Както "24 часа" писа споровете са за четирима министри, които ГЕРБ предложиха в понеделник - Деница Сачева, Христо Гаджев, Жечо Станков и Росен Желязков. Те бяха включени в списък на министрите, който ГЕРБ одобри в понеделник сутринта. Твърденията на ПП-ДБ, включително и от Николай Денков, са че списъкът не е бил предварително съгласуван.

Големият конфликт обаче е дали да бъде сменен министърът на отбраната Тодор Тагарев, научи "24 часа". ГЕРБ са категорични, че министърът на отбраната трябва да бъде сменен от техния Христо Гаджев, защото не се справя с работата си. ПП-ДБ обаче твърдо искат Тагарев да остане на поста си.

Проблемен момент в преговорите се оказало и кой да смени министъра на електронното управление Александър Йоловски. Той оставаше на поста си в списъка, одобрен от ГЕРБ. ПП-ДБ обаче искат да го махнат още от провала на машинното гласуване на местните избори през есента. Още повече, че Йоловски подаде сигнал в прокуратурата, че Кирил Петков го е притискал за обществени поръчки. Министърът дори се движи с охрана, след като влезе в конфликт с лидера на "Продължаваме промяната".