Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опашки пред секциите в Русия по призива "На обед срещу Путин"
Кадър; Телеграм
Опашки пред секциите в Русия по призива "На обед срещу Путин" Кадър; Телеграм

Не бих нарекъл изборите в Русия някаква особена изненада. Резултатът беше ясен". Това заяви пред БНР журналистът и бивш кореспондент на радиото и БНТ в Русия Валерий Тодоров.

Според него високият процент, с който печели Владимир Путин, се дължи на два фактора:

"Единият е, че изборите се проведоха в рамките на 3 дни. Другият е залогът на електронното гласуване, което позволява в известен смисъл да се приложи по-допустима технология на натиск".

Според предварителните данни - победа с 87%, наистина е много висок процент и това решава въпроса за първия тур – няма да има втори тур на изборите, подчерта Тодоров. Той припомни, че втори тур е имало единствено на изборите през 1996 г.

Властта придобива все по-авторитарни функции, а личността на Путин става ключова за Русия, изказа мнението си още той.

"През последните 24 години имаше нарастваща тенденция, но тук вече имаме мобилизационен режим, в който руснаците трябва да застанат зад своя вожд, да му вярват безпрекословно, да вярват в победата, както и да им изглежда тя. Всичко това са пропагандни тези, които очевидно много силно работят в момента на фона на патриотичните настроения, които се подклаждат. Вторият момент – насаждания, наратив, че Русия е една обсадена крепост, че всички са срещу нея, целия Западен свят и всички искат нейната територия и ресурси, търсят нейното поражение".

Валерий Тодоров не вярва, че обстановката в обкръжението на Владимир Путин може да се промени. Това са хора не просто съмишленици, а съратници на Путин, обясни той и добави, че е важно как оттук нататък Москва ще се опитва да гради отношенията си със Запада.

По думите на журналиста президентските избори в САЩ също ще имат важно значение за съдбата на войната в Украйна. Според него американското общество е дълбоко разделено, което оказва влияние върху начина, по който САЩ мотивират необходимостта от финансиране и подкрепа за Украйна.

"Това, което в момента се случва, ще има и по-дългосрочен характер, за съжаление. Ясно е, че на Украйна трябва да се помага, въпросът е как по-нататък да се мотивира западната помощ, да се насърчават военните действия или да се търсят все пак възможности за преговори, за намаляване на жертвите от тази война".

Русия ще изчака резултатите от президентските избори, но ще се опита и да постигне все пак някакви предимства на бойното поле, особено сега, когато военната помощ за Украйна закъснява, коментира Тодоров. Той прогнозира, че военните действия ще се развият в дълбочина.

Според него към момента е нереалистично да се смята, че Русия би тръгнала да присъединява нови територии. Военният ѝ потенциал не е чак толкова силен, за да си позволява следващи фронтове и нови военни действия, изказа мнението си Валерий Тодоров.