Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, облечени в черно, обявиха, че чакат отговора на ПП-ДБ до 12 часа в понеделник.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, облечени в черно, обявиха, че чакат отговора на ПП-ДБ до 12 часа в понеделник. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

ГЕРБ в 21 ч снощи: Отиваме на избори, чакат ПП - ДБ до 12 ч днес

Ако няма промяна в това, че съставът на правителството е също толкова важен, колкото и реформите - да, ще върна празен мандат, каза Мария Габриел

ПП-ДБ в 22 Ч. : Призоваваме Габриел да вземе мандата, съгласни сме с министрите, които иска ГЕРБ, можем да договорим и подпишем споразумението до края на седмицата

Ще върне ли мандата за съставяне на правителство Мария Габриел днес в 12 ч. на президента Румен Радев - това е интригата на днешния ден.

Снощи в 21 ч. ГЕРБ бяха твърди, че отиваме на избори, защото ПП-ДБ не са се съгласили с нито едно от техните предложения. ПП-ДБ пък казаха в 22 ч., че са съгласни с исканите от ГЕРБ-СДС министри, но пък некоалиционните им партньори  отказали да подпишат споразумението. Те призоваха Бойко Борисов да се намеси, Габриел да вземе мандата и до края на седмицата да договорят и подпишат споразумението. 

Какво се случи вчера?

Разговорите приключиха около 20 часа в неделя, а час по-късно партията на Бойко Борисов свика извънреден брифинг, за да обяви официално неуспех за (не)коалицията, след точно 9 дни разговори.

Пред медиите седнаха - облечени в черно,

четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ -

Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

"От самото начало на преговорите се включихме добронамерено и конструктивно. И в унисон на добрите практики не говорихме през медиите и не изпращахме избирателно информация", започна Мария Габриел.

И уточни, че още след първия кръг е станало ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ имат допирни точки, но и различия.

Пълен мандат, ясни приоритети и равнопоставеност в управлението, изброи Габриел принципите, които ГЕРБ са отстоявали. Тя припомни цялата хронология на процесите около ротацията - от изпратения от ПП-ДБ меморандум, през гласуването на оставката на премиера Николай Денков и водения от него кабинет на 6 март, до старта на преговорите.

Спорове около регулатори, борба с корупцията и

съдебната реформа нямаме

Имаме различия за това ГЕРБ да бъде приет като пълноправен партньор, категорична бе Мария Габриел.

И уточни, че ГЕРБ настояват за това, защото първата политическа партия, с най-много депутати, трябва да е равнопоставена в управлението.

Оставаме твърди в убеждението си, че състав, правителство и реформи вървят ръка за ръка, допълни Габриел.

Ако няма промяна в това, което сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен, колкото и реформите - да, ще върна празен мандат, обясни Габриел.

"По-скоро отиваме на избори", допълни Деница Сачева.

Брифингът в централата на ГЕРБ се случи точно 15 часа преди номинираната за премиер Мария Габриел да влезе при президента Румен Радев, за да получи папката за съставяне на правителство в рамките на първия мандат при новото завъртане на рулетката в рамките на 49-ото народно събрание.

"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" - с тази реплика цяла седмица и откъм ПП-ДБ, и откъм ГЕРБ отказваха да разкрият подробности за разговорите между тях. А те бяха тежки, това никой не отричаше.

В средата на седмицата се заговори, че е постигната договорка както за механизма за излъчване на регулаторите, така и за съдебната реформа. Така основен спор остана този за министрите - за бройката, които всяка партия ще има и за конкретните имена в кабинета. Бойко

Борисов настоя двете формации да си

разделят местата в кабинета 50:50,

а в предложеното от ГЕРБ споразумение беше заложено да се носи съвместна отговорност.

Преговорите по вариантите за съставяне на ново правителство са продължили и цял ден в неделя, научи "24 часа" от участници в разговорите.

Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло.

След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите.

Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а

да се извърши първоначално договорената

ротация - Мария Габриел става премиер, а

Николай Денков - вицепремиер

Но и това е било отказано, стана ясно от думите на Мария Габриел.

Разбрахме, че колегите от ПП-ДБ искат много да направят реформи, но не са готови да пуснат властта и да споделят отговорност, обясни Деница Сачева. Тя разказа, че при обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Включително една от номинираните - Деница Николова, била отхвърлена заради фалшив клип с нея от предизборната кампания. Няма как заради компроматен клип ние да отхвърляме дали някой става за министър, обясни още тя.

За нас е изключителен компромис Асен Василев да остане в кабинета, а същевременно да се иска в споразумението да се запише, че ярки политически лица не могат да участват, обясни още Сачева.

Една от червените линии на ПП-ДБ неочаквано се оказа БСП. Хората на Борисов настояваха да се забранят всякакви плаващи мнозинства с антиевропейски партии като БСП и "Възраждане". Още миналия петък, когато министърът на икономиката Богдан Богданов подари червени рози на Корнелия Нинова за 8 март, Бойко Борисов категорично предупреди: "Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и няма да дели регулаторите. Ако те искат да си дават от тяхната квота, да дадат", ядоса се бившият премиер.

Кирил Петков обаче твърдо е защитавал

позицията, че БСП трябва да е допустим

партньор

В 12 часа в понеделник се връчва мандата - ако ПП-ДБ имат желание да споделят мандата, можем да говорим. Ако нямат такова желание - тогава Мария Габриел ще върне празна папка веднага, обясни още Сачева.

Ултиматумът - пълна папка в понеделник или избори, беше даден от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в петък. Така той отряза възможността управляващите да преговарят още седмица, както им позволява конституцията след връчването на мандата.

Всъщност Радев трябваше да го даде още на 15 март, но дните на траур покрай кончината на патриарх Неофит отложиха процедурата за 18 март. Това от своя страна отвори възможност за още 3 дни преговори, но Борисов все пак начерта финалната права - понеделник.

Ако ГЕРБ и ПП-ДБ не договорят кабинет в рамките на първия мандат, то такъв категорично няма да се пробва с втория мандат, даваха знаци партньорите цяла седмица. Работим за първия мандат, категоричен бе и премиерът в оставка Николай Денков.

Няма да подкрепим втори мандат, отсече и Деница Сачева късно в неделя.

ПП- ДБ отговориха на ултиматума на ГЕРБ за пълния клах на преговорите със специален брифинг в 22 ч. в неделя.

"Още преди седмица казах ясно на г-жа Габриел и на преговорния екип, че аз нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва изобщо да се повдига. Предложих на г-жа Габриел и тя се съгласи по други механизми да можем да работим заедно по отношение на контактите с външния свят", разказа акад. Николай Денков.

След това той даде думата на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който поиска прошка за "това, което се случва в момента", което пък определи като "напълно излишно и нещо, което може да избегнем".

Той припомни за декларацията, с който акад. Денков и Мария Габриел излязоха преди девет месеца и обявиха общото си правителство, както и заложените в нея приоритети - реформи, промяна в конституцията, борба с корупцията.

Иванов разказа, че в началото на преговорите двете страни взели един лаптоп и започнали да пишат на чисто. Взимали текстове от двата документа и заедно изработили нов подробен текст. Тогава от ГЕРБ настоявали, че реформите трябва да се гледат и като техен приоритет.

"Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение като основа за това да продължим и надградим формулата, която позволи да излезем от най-дългата и сериозна политическа криза в цялата модерна история на България", каза Иванов.

"Надяваме се утре, има технологично време, той да бъде подписан. Ние сме минали три пъти през този документ, т.е три преговорни етапа са минали през този документ, той е в много висока степен на завършеност. Разбира се, ако има някакви конкретни съображения, сме готови да продължим да работим по него", каза Иванов. ПП-ДБ са били готови да останат и да продължат преговорите с ГЕРБ днес, обясни той.

Кирил Петков разказа, че по време на преговорите от ГЕРБ поискали допълнителни министерства, които от ПП-ДБ били готови да им дадат. И ги изчете: МВР, иновации, екология, образование и култура, като освен тях са искали Мария Габриел да бъде и премиер, и външен министър.

"Тези седем позиции се съгласихме да бъдат под тяхна отговорност, което е една стъпка напред от това, което се бяхме разбрали", коментира Петков и отново обясни, че най-важни са регулаторите.

"Нищо не е загубено. Утре Мария Габриел може да вземе мандата. Имаме още седем дни. Нищо не предполага, че сега трябва да се взривява каквото и да е било. Призовавам г-н Борисов и преговорния екип и много разчитам на Мария Габриел да довършим споразумението, което дефинира реформите в тези три много важни сектора на България, и да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза", каза той и обясни, че нито хората, нито партиите искат предсрочен вот, а реформите трябва да продължат.

Асен Василев пък припомни, че в 18,00 часа бе в ефира на Би Ти Ви, където заяви, че е "умерен оптимист" за преговорите. От студиото директно отишъл в парламента, за да продължат преговорите, където разбрал, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. И той потвърди, че и двата екипа са работили по документа.

"Реално спор по състава на Министерския съвет няма, има спор то това дали и кога да се подпише споразумението, така че всъщност е напълно възможно това да се окаже фалшива криза. Напълно е възможно обаче да се окаже и реална", посочи той. Все пак обаче остава умерен оптимист.

"Искам да призова г-н Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация, защото в крайна сметка той взима крайните решения", включи се и лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. До момента той не е участвал в разговорите.

"Знам, че той винаги се е интересувал от общественото мнение. Социологическите проучвания, публикувани през последните дни, всички казват, че българските граждани не искат предсрочни избори и трябва политиците да се съобразят с това обстоятелство", каза той и също призова Габриел да не връща празната папка на Радев утре.

Христо Иванов не отговори ясно на въпрос дали разговорите с БСП са били червена линия за ГЕРБ, които в коалиционното си споразумение бяха заложили да се търси подкрепа само от други евроатлантически партии. Той обясни отново, че ПП-ДБ настоява да се наложи принцип, при който всяка партия може да издига кандидатури за регулаторите, да има конкуренция, да има ясни проверки за всички важни обстоятелства, както и да няма ярки политически фигури, като накрая всяка от двете страни да има право на вето.

"Без да слагаме ограничения на една или друга партия, защото фокусът трябва да е върху качествата на кандидатите. Ние избираме индивиди, а не партийни комисари. От тази гледна точка се противопоставихме на едни или други елиминационни критерии по отношение на политически партии, защото тогава щеше да възникне аритметичната реалност, че единственият друг участник в такова мнозинство е ДПС. Не си поставяме за цел да изолираме ДПС. Смятаме, че който даде най-добрите кандидатури, те трябва да бъдат по общо мнение подкрепени, и, ако това е кандидатура на ДПС - чудесно. Мисля, че ще бъде победа за всички, ако видим, че от ДПС бъде излъчена кандидатура за която няма никакви съмнения за корупция, която показва високи професионални качества и доказани качества да отстоява независимост", посочи той.

"Но също така, за да се стигне до това, мисля, че те трябва да бъдат поставяне в условия на конкуренция заедно с останалите парламентарни сили. Защото, където няма конкуренция, знаете какво има - драматично падане на стандартите", продължи Иванов.

"Ако се окаже, че не можем да подпишем това споразумение, това ще бъде много тежка присъда на способността на българската политическа система да генерира воля за необходимите реформи и да движим страната напред", обясни депутатът.

Акад. Денков даде и хронология на събитията - двете формации са написали общия си документ на чисто и почти са имали съгласие. Успоредно с това са подготвили и законодателна програма за 2024 г., но от ГЕРБ не пожелали да я обсъдят. След това са започнали и подбор на новия Министерски съвет, като академикът припомни, че и сегашните министри са били обсъждани и одобрени от двете формации преди клетвата на 6 юни.

"В петък всичко това рязко спря. Днес в 18,00 часа дойдоха колегите преговарящи от ГЕРБ-СДС и казаха: "Ние сме готови да остане същия Министерски съвет само с промяна на премиера и вицепремиера, но не можем да подпишем сега споразумението, ще го подпишем някога". И ние казахме, че няма как при положение, че искаме да работим, за да постигаме определени цели, да не се разберем по механизмите, с които ще ги постигнем", обясни премиерът в оставка.

"Единственият въпрос, който остана, поне в моята глава, е дали номиналните промени на хартия, когато изведнъж се осъзнае, че трябва да станат реални законодателни действия, всъщност са стреснали хора, които не бяха част от преговорния екип", каза Петков и призова нищо да не се "взривява" утре.

Не сме готови да се откажем от реформите, заяви Христо Иванов. Той призова партиите да се възползват от седемте дни до връщането на мандата на Радев другия понеделник и да се редактира споразумението при нужда.

Брифингът на ПП-ДБ завърши с "Утрото е по-мъдро от вечерта", изречено от Атанас Атанасов. Очаква се до обяд некоалиционните партньори да се разберат някакси.

 

Лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов отговориха на ГЕРБ от централата си на "Кърниградска"
Лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов отговориха на ГЕРБ от централата си на "Кърниградска"