Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков
Тодор Живков

Всички сме чували и продължаваме да слушаме как през комунизма животът е бил по-лесен и хубав - ниски цени в магазините, почивки през лятото и зимата, спокойствие и сигурност за гражданите. Но историкът Стефан Иванов опровергава пред Нова тв този мит. Според него мнозина от хората не са имали информация за случващото се по онова време.

"34 години след 10 ноември битуват митове, че е било по-добре, но архивите вече са отворени. Средата за такива мнения обаче продължава да съществува. Нямахме представа какво е по другите държави. Имало е случаи на брутални престъпления, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва. Внушавано беше, че държавата се грижи за хората и престъпленията са изключения, но това се оказа, че не е истина. Живели сме в лъжа", обясни той.

През 1954 г. в София десетки момичета се отдават на проституция, напуснали са домовете си, това пише в архивите. "Властта ги връща по родните им места, но те издържат няколко дни и отново бягат. Има доклад от края на 50-те години, където се казва, че на властта са известни около 650 проститутки и над 250 гастрольорки. Освен това около 20 000 деца са отпадали всяка година от училище, а впоследствие директно попълват криминалния контингент, ставайки рецидивисти", посочи Иванов.