Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентина Каролева изигра Рая Макавеевав криминалния сериал “Алфа”.
СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Валентина Каролева изигра Рая Макавеевав криминалния сериал “Алфа”. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

В продукцията актрисата си партнира със Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър и Петър Антонов

След като изигра емблематичния образ на майка си - журналистката и продуцент Весела Тотева, сега актрисата Валентина Каролева се превъплъти успешно в нова роля - тази на студентката по наказателноправни науки Рая Макавеева в новия български сериал “Алфа” .

Продукцията тръгна през февруари в ефира на Би Ти Ви (от 17 март се излъчва по bTV action - б.а.) и разказва за блестящия бивш следовател Макс Ръсин (Стефан Вълдобрев), който след 8-годишно отсъствие от системата се връща отново, за да оглави новосформиран отдел на Интерпол, който ще се занимава с разследване на серийни престъпления. Една от позициите на младши следовател ще бъде дадена на прясно завършил студент. Именно от тази група е и героинята на Каролева, която се опитва да скрие тежки травми от детството си. Част от актьорския каст са още Мария Силвестър, Петър Антонов, Иван Бърнев и младите актьори Спартак Панталеев, Георги А. Богданов и Виолина Доцева. Режисьори са Димитър Коцев-Шошо и Петър Крумов.

За ролята актрисата се явява на кастинг. Отдава се изцяло на образа на Рая - на това да усети коя е тя и как да бъде вярна на характера ѝ. Що се отнася до криминалистиката - решава да се довери на знанията, които придобива, гледайки филми, включително документални, и сериали. Самата тя обожава този жанр. Чете и лекции по криминалистика.

За снимките Каролева се връща

в България за 5 месеца, тъй

като живее в Лондон от 13 г.

Със себе си взема и двете си деца - Виктор Данаил и Изабела. Съпругът ѝ - Александър Каролев (син на икономиста и политик Владимир Каролев - б.а.), остава в Лондон и пътува често до София, за да ги види. “Всеки снимачен ден си беше голяма организация - кой кога кого гледа и взима. Смея да твърдя, че освен актриса в този период бях и проджект мениджър”, казва през смях Валентина. 

Актьорите от сериала "Алфа"
Актьорите от сериала "Алфа"

Най-яркият изигран образ на актрисата до този момент е този на майка ѝ във филма “Доза щастие”. Лентата е направена по книгата на Весела Тотева “Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, в която журналистката разказва за зависимостта си към хероина и как успява да я пребори. Режисьор на филма е Яна Титова. Именно с нея Каролева прекарва мого време в работа и гледане на филми, които да я “вкарат” във вътрешния свят на Весела. Докато снимат, двете с Титова живеят заедно, почти не ползва и телефона си.

Самата тя е чела книгата на майка си, докато я пише, както и в завършения ѝ вид. “Почти всичко е точно така, както тя го разказваше. Може би има моменти, които са понатиснати, за да те хванат за гърлото малко повече, но мисля, че Яна много умело ги е направила хем достоверни, хем позволява на публиката да ги интерпретира по свой начин”, обяснява Каролева. 

Още в началото започва да изпитва съмнения, че ще се справи с трудната задача да изиграе майка си, защото “героинята Весела, която създават, е много по-различна от Валя”. Актрисата се доверява на Титова и екипа. Веднага щом снимачният процес започва, забравя, че иска да се откаже от ролята. И все пак най-трудна сцена за нея има. Оказва се, че уж по-лесните кадри - онези, в които героинята ѝ е усмихната и позитивна, всъщност са най-тежките. “Все едно толкова бях избягала от себе си (защото аз, Валя, съм такава - усмихната и позитивна), че се страхувах да допусна тези емоции”, казва Каролева.

Виждайки през какво е преминала майка ѝ по пътя на зависимостта от хероина и неимоверните усилия да се откъсне от нея, младата Валентина не се отдава на тийнейджърските си пориви да пробва наркотици. И все пак казва, че има лоша зависимост и това е пристрастието ѝ към сладкото и най-вече към шоколада. 

Валентина Каролева в участва в сериал на ВВС.
Валентина Каролева в участва в сериал на ВВС.

И макар детството на Каролева да не е било никак леко, няма лоши спомени. Най-яркият е как момчето, което харесва, целува най-добрата ѝ приятелка по бузата и ѝ става наистина мъчно. (Смее се, докато го разказва.)

В София Валентина Каролева учи в балетно училище. Решава, че няма достатъчно данни да бъде балерина, и се отказва. След това записва българска филология в Софийския университет и следва в продължение на 3 г. “Всяка книга, която трябваше да чета, докато учех, я преживявах като филм, изигравах я в главата си”, казва тя. И така се връща отново към света на изкуството.

След като заминава за Лондон при съпруга си и завършва актьорско майсторство там, Каролева се снима в

криминален сериал на Би Би Си

Играе източноевропейка, която живее заедно с приятеля си в Лондон. В 8-те епизода на продукцията има екшън, а главниге герои детективи се опитват да заловят сериен убиец. Освен това участва в студентски проекти и късометражни филми. Наскоро я одобряват и за главната роля отново в късометражен филм на режисьорка от Китай, а снимките вече започнаха в Осло, Норвегия.

Каролева е родена в Чехия, заедно с родителите си живеят в бежански лагер. След това прекарват известно време в Африка. Казва, че не помни нищо от този период. Майка ѝ и баща ѝ (режисьорът Антон Радославов - б.а.) обаче ѝ разказват, че е било “голям купон” и с тях е имало други българи. “Малко като комуна”, допълва актрисата.

Със съпруга си Александър Валентина се запознава по фейсбук, когато е едва на 16 г. Социалната медия тъкмо се е появила на хоризонта, а актрисата все още не знае как се борави с нея. Той обаче е част от листата ѝ с приятели, въпреки че са се засичали само няколко пъти в обща компания. Без да иска, Каролева изпраща сърца на всичките си фейсбук приятели, а Александър взел, че отговорил. След 2 месеца онлайн комуникация той се прибира до София от Лондон за първата им среща. Казва, че преди него друга любов не е имало, само тийнейджърски трепети. Сега семейството се радва на двете си прекрасни деца - дъщеря им Изабела и сина им Виктор Данаил, който скоро ще навърши 2 г. За жалост, съдбата отнема възможността на Тотева да види внучка си. Когато Валя е в 9-и месец, а брат ѝ е едва на 12 г., майка им си отива от този свят.

Бог и силата на вярата

са водещи ценности в живота и на двамата. Затова сега Валя и съпругът ѝ разказват на двете си деца, че заедно с надеждата и упованието животът има по-дълбок смисъл от това, което е на повърхността. Баща ѝ я води за първи път на църква, когато е само на 3 или 4 г. Нейната вяра и познаване на Бога обаче идват по-късно, когато вече е на 20. 

Семейство Каролеви
СНИМКА: ИНСТАГРАМ НА ВАЛЕНТИНА КАРОЛЕВА
Семейство Каролеви СНИМКА: ИНСТАГРАМ НА ВАЛЕНТИНА КАРОЛЕВА

Дали Изабела и Виктор Данаил ще станат артисти, или ще поемат по пътя на финансите, все още е рано да се каже. Изабела обаче със сигурност носи “нещо” от артистичния свят - обожава да се облича с костюми и да им прави шоу.

 В момента единствената нужда, която Валентина Каролева има, е да се наспи. Дали това ще стане, не е ясно, защото тепърва направи дебюта си в театъра у нас с пиесата “Мамо” с режисьор Яна Титова. На вратата ѝ чука и следващият кинопроект, който ще бъде късометражен филм.