Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илюстрация: Васил Петков
Илюстрация: Васил Петков

НАСА забранява връзките между колеги в една мисия, но е имало двойка, крила дълго отношенията си и успяла да лети заедно. Отричат да са имали интимни моменти

Никой никога не е признал, че е правил секс в Космоса

Източноазиатски мит отпреди 2600 години предполага само една любовна среща на година между двама разделени влюбени на небето. Романтична легенда разказва за връзката между младата тъкачка Джъню, чийто символ е звездата Вега (на 25 светлинни години от Земята), и пастира Ниулан, символизиран чрез звездата Алтаир (на 16,8 светлинни години от нас). Тя е фея, а той - земен, което е против древните разбирания.

Небесният император им забранява да се виждат и заповядва да ги запратят на противоположните страни на Небесната река - Млeчния път, наричан още Сребристата река. Само веднъж в годината - на седмия ден от седмия лунен месец, ято гарвани и свраки изграждат жив плет с телата си, за да съберат влюбените. Денят се нарича Седмата нощ и по време на празненствата хората си намисляли желания за мъдрост, сръчност и успешен брак.

За древните азиатци, живели преди 2600 години, Космосът е изглеждал недостижим, а пътуването на хора до него - немислимо. Но предците на днешните китайци, японци и корейци са вярвали, че един път годишно Джъню и Ниулан са могли да бъдат заедно. При това - извън орбита. В един от вариантите на мита се споменава завоалирано за физическата им близост. Говори се за преживения от тях екстаз, нереален като сън. Интимност, обвита в мистерия, и за която и днес астронавтите, били в земна орбита, избягват да говорят.

Националната агенция за космически изследвания на САЩ (НАСА) не само забранява секса по време на мисии, но дори не коментира какво физиологически се случва с мъжките и женските тела в безтегловност и изложени на радиация, как реагират половите им системи, въобще възможна ли е там горе нормална физическа близост.

Какви са причините, кои космонавти и астронавти са говорили за това, какви процеси се наблюдават в орбита, какви експерименти са проведени и може ли да се забременее в условия на микрогравитация, четете в брой 2/2024 на сп. Космос".