Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божанов-Нотариуса (вдясно)
Мартин Божанов-Нотариуса (вдясно)

На купона в Банско спецсъдията Емил Желев бил на маса с прокурорката Невена Зартова

Бившият спецсъдия Емил Желев е бил на прокурорския банкет в Банско, стоял е на една маса с Невена Зартова, а след това са си тръгнали заедно. Това стана ясно от изслушването на 10 обвинители от районната прокуратура във Висшия съдебен съвет, които бяха извикани заради присъствието на Мартин Божанов-Нотариуса на същото парти. Тогава съдия Желев е бил магистрат в Специализирания наказателен съд, а след закриването му правораздава в Административния съд на София-област.

Нотариуса беше убит на 31 януари, а заради влиянието му в храма на Темида бяха създадени две комисии, които да проверяват дейността му - във Висшия прокурорски съвет и в парламента, където в четвъртък ще бъде изслушана Илиана Кирилова. Тя е ръководител на Софийската градска прокуратура. Там е разследването срещу Божанов, по което трябвало да бъде обвинен в дните около убийството.

Кадровиците на прокуратурата изслушват всички, били на прословутия банкет в края на 2021 г.

Тогава Божанов

вече е осветен

През юни същата година излезе разследването на Антикорупционния фонд, в което се вижда и чува как той и кумът му Емил Пиксов искат 100 хил. евро от Ивайла Бакалова, за да бъде освободен мъжът ѝ от ареста. Въпреки това Нотариуса се озовал на банкета на Софийската районна прокуратура в Банско, където имало външни хора и всеки можел да доведе свои близки.

Девет от десетимата изслушани прокурори не си спомниха да са виждали Божанов на партито по време на изслушването си в прокурорския съвет.

Само Вероника Димитрова каза, че го е видяла там заедно с адвокат Велимир Атанасов, но не знае кой ги е поканил. Точно това се опитват да разберат кадровиците.

Божанов и Атанасов бяха на банкета. Тогава не знаех кои са те, видях ги за първи и последен път. Мислех, че са приятели на някого. Не сме се запознавали, никой не ми ги е представял, обясни прокурор Димитрова. Тя била на партито със съпруга си и седяла на маса близо до Невена Зартова, която подаде оставка преди месец покрай скандалите с Нотариуса и делото срещу Пепи Еврото.

Прокурор Вероника Димитрова разбрала кои са Божанов и Атанасов няколко месеца след банкета, защото колегите ѝ ги коментирали. Тогава изгледала филма на Антикорупционния фонд. Станало ѝ неприятно, че такива хора са гостували на партито.

Без изненади -

всички изслушани

прокурори

научили кой е

Божанов след

убийството му

На миналото заседание на прокурорския съвет за банкета с Нотариуса бяха разпитани бившите заместници на Невена Зартова. Те заявиха, че не са присъствали там. Миналата седмица секретарката на Зартова посочи, че Божанов е ходил два-три пъти в кабинета ѝ, но адвокат Велимир Атанасов бил по-чест посетител.

Преди 3 седмици в парламента Зартова не отрече, че познава Божанов. Идвал, за да подава сигнали и да бъде разпитва като свидетел по преписки. А с Велимир Атанасов била приятелка от 2005 г., когато адвокатът беше районен съдия.