Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неандерталец
Снимка: Архив
Неандерталец Снимка: Архив

Ново изследване на кости на изчезналия подвид на Homo sapiens разкрива следи от заболяването. Учените смятат, че това е допринесло за изчезването им преди близо 40 хил. години

Едни от последните неандерталци, живели в Централна Европа преди 35 хил. години, вероятно са изчезнали заради заразяване с туберкулоза. Това разкрива ново изследване на международен екип от учени, направили ДНК анализ на кости на двама от тях, намерени още през 1932 г. в пещерата Шуба-люк в Унгария. Оттогава те се съхраняват в Департамента по антропология на Унгарския природонаучен музей в Будапеща.

Подземната кухина, разположена в планината Бюк, е била използвана за подслон от животни и хора многократно през хилядолетията и се смята за изключително важен обект от средния до късния палеолит. Останките от хоминини, които са анализирани, са открити в един от тези слоеве близо до входа. Те са на възрастна жена и дете.

Предвид комбинацията от неандерталски и човешки черти на скелетите, изследователите твърдят, че останките от Шуба-люк са на едни от последните неандерталци в Централна Европа. Въглеродното им датиране потвърждава, че детето е било 3 - 4 годишно и е умряло преди около 33 - 34 хил. години, докато жената е била на около 25 - 35 г. и е издъхнала по-рано, преди около 37 - 38 хил. г.

Това е първият случай в света, когато болестта е идентифицирана при наши предшественици, и затова учените смятат, че тя може да е допринесла за тяхното изчезване.

Повече за изследването, четете в брой 2, 2024 г. на списание "Космос".