Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската полиция залови човек с паспорт на името на Вадим Соколов за убийство през 2019 г., после разследващи журналисти на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър" установи, че това е Вадим Красиков.
Германската полиция залови човек с паспорт на името на Вадим Соколов за убийство през 2019 г., после разследващи журналисти на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър" установи, че това е Вадим Красиков.
  • Наричат го убиецът с колелото. Преминал границата по специален ред и веднага информацията за това изчезва
  • Журналистическо разследване установява, че в Русия е бил издирван за подобно престъпление, но е изтрит от базата с данни

Oсъденият доживот за убийство в Германия Вадим Красиков, за когото е имало идея да бъде разменен за опозиционера Алексей Навални, може да е бил част от таен задграничен отдел на руските спецслужби. Групата "Вимпел" е създадена на 19 август 1981 г., още по времето на Съветския съюз, от тогавашния шеф на Комитета за държавна сигурност (КГБ) Юрий Андропов.

Тя е била част от звеното за нелегално разузнаване на Първо главно управление на КГБ, пише в. "Новая газета". (Повече за секретното формирование четете в карето долу).

Разследване на медиите "Белингкат", "Инсайдър" и "Шпигел" показва, че именно Вадим Николаевич Красиков е излежаващият присъда за ликвидиране на чеченеца емигрант Зелимхан Хангошвили в Берлин. Сега е на 58 г. За да влезе в Германия, той е ползвал паспорт на името на Вадим Соколов.

"Ние не само успяхме да установим истинското име и биография на убиеца, но също така открихме

нови доказателства, че е свързан с руската държава

(включително заличаване на името му от множество правителствени бази данни) - коментират авторите на разследването. - Връзката на Красиков с руските служби най-накрая беше призната от германските власти - главният прокурор Петер Франк пое разследването."

През септември м.г. "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че лично Владимир Путин настоява за освобождаването на Красиков. Макар и президентът да не го е казал официално, информацията на вестника показва, че Москва много държи на Вадим. От разследването на трите медии става ясно, че само преди няколко години не го е смятала за толкова важен свой сънародник. През 2013 г. той е обявен в родината си за издирване за убийство, извършено по подобен начин като това на Хангошвили.

Прокуратурата образува дело, а случаят става известен като "убиецът с колелото". Година по-късно Вадим Красиков е обявен за федерално издирване. Но през юни 2015 г. търсенето му е прекратено. Разследващите журналисти пишат, че след това до 23 август 2019 г. не е ясно какво се случва с Красиков. Тогава в Берлин той изскача иззад храстите и стреля три пъти по Зелимхан Хангошвили - етнически чеченец с грузинско гражданство. Бил е обявен за издирване в Русия през 2002 г. по подозрение в тероризъм. Конкретните обвинения не са известни, добавят авторите на разследването.

Хангошвили обядвал край джамия в Берлин и се канел да влезе за петъчната молитва, когато убиецът го прострелва два пъти с пистолет в главата и един път в рамото. После се качил на електрическия си велосипед, сложил 9-милиметровия си "Глок" със заглушител в чанта заедно с перуката, която носел, и ги хвърлил в река Шпрее.

Но двама тийнейджъри го забелязали и съобщили в полицията. Задържан е само след минути. При разпита отрекъл участието си в престъплението и поискал среща с руски дипломати.

Кой е застреляният чеченец?

Той се е сражавал срещу Русия по време на войната през 1999 - 2000 г. Според Москва е участвал в терористична атака в Северен Кавказ през 2004 г. По-късно е събирал доброволци, които да се бият на страната на Грузия в конфликта ѝ с Москва, но лично не е участвал в бойните действия. Изпълнявал е и ролята на

посредник между чеченските екстремисти и грузинските сили за сигурност.

Брат му Зураб твърди, че руските служби са се опитвали да го отвлекат от Грузия и да го върнат в Русия.

"Тази група трябваше да получи всички необходими средства от хората на Кадиров. През 2015 г. беше извършен опит за убийството му (на Зелимхан Хангошвили)", казва Зураб. Колата на брат му е простреляна 8 пъти, но той оцелява. През 2016 г. ресторантьорът иска убежище в Украйна, но там отново получава заплахи, след което емигрира в Германия.

Разследването на "Инсайдър", "Белингкат" и "Шпигел" показва, че убиецът е влязъл в Германия през Франция с нов паспорт на името на Вадим Андреевич Соколов, роден на 20 август 1970 г. Журналистите са установили, че такъв човек не съществува в нито една база данни. "Самият факт, че "Соколов" е успял да получи задграничен паспорт под фалшиво име, говори за неговата пряка връзка с държавата.

Дори и да е успял по някакъв начин сам да фалшифицира паспорта, той нямаше да може да премине руския граничен контрол с него. Системата автоматично свързва сканираните паспортни данни с "Роспаспорт", където Соколов не присъства. Така или иначе той е преминал границата по специален ред (придружен от служители на ФСБ) и по-късно е бил изваден оттам (и двете са невъзможни без официалното участие на руските специални служби), пишат разследващите репортери. Те са потърсили и адреса му в Санкт Петербург, с който е кандидатствал за виза. Такъв обаче не е бил открит.

Вадим Красиков е роден през 1965 г. в Казахстан. Може би е извършил престъпление още преди московското убийство, предполагат журналистите на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър".

Властите в Русия са се интересували от него още през 2007 г.

във връзка с наказателно дело.

Няколко източници с достъп до полицейските данни потвърждават, че сега Красиков вече не фигурира в интегрираната банка данни (IDB) на МВР. "Някой постфактум е изтрил информацията за Красиков.

Странното спиране на издирването на Красиков за извършено убийство и заличаването на данните за него в масивите на руските служби са само част от доказателствата за връзките му с държавата - установяват медиите. - Например въпреки искането на Германия Русия не предостави никаква информация за него (нищо че властите разполагаха със снимка и пръстови отпечатъци - всичко това е достатъчно, за да се установи самоличността на убиеца за няколко минути)."

Русия е обявила Красиков за федерално издирване и го е пуснала и в системата на Интерпол.

Именно снимка оттам е помогнала на разследващите да установят, че "Соколов" е Вадим Красиков. Той вече не фигурира в нея, но са успели да видят архивните файлове. Според данните, с които са се сдобили репортерите, убиецът е работил за руските разузнавателни служби.

Журналистите са открили физически прилики между "Соколов" и Красиков. Убиецът е бил висок 176 см и тежал 86 кг. Той също имал татуировка на пантера и корона на лявото си рамо и змия на предмишницата. Разузнавачите не се татуират, освен ако не е специална операция с проникване. Затова медиите излизат с извода, че не е бил щатен шпионин. От друга страна, според тях такива татуси можели да си позволят само авторитетни фигури в йерархията на престъпниците. Това не е първият път, в който спецслужбите използват представители на подземния свят за специални операции, добавят от "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър". Те припомнят, че наскоро руската Федерална служба за сигурност изпрати осъден за корупция в Украйна бивш офицер да извърши терористична атака.

Медиите смятат, че

не може да се изключи вероятността самият "Соколов" да е от чеченски произход,

както и жертвата Зелимхан Хангошвили. Този метод за използване на сънародници за поръчки също бил често срещан в руските шпионски операции. Журналистите дават за пример как чеченецът Артур Денисултанов Курмакаев (Динго) се опитал да убие своя съгражданин Адам Осмаев в Киев през 2017 г.