Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефката на Инспектората към ВСС Теодора Точкова
Шефката на Инспектората към ВСС Теодора Точкова

Теодора Точкова поискала от Сарафов списъка на съдиите и прокурорите с карти за SS club

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) е проверил 14 магистрати, чиито имена са се споменавали покрай скандалите около Мартин Божанов-Нотариуса и “Осемте джуджета”, съобщиха оттам. При един е открито разминаване между имуществото, което той и “свързано с него лице” (партньор, без да се уточнява дали в брак, или във фактическо съжителство -б.р.) са обявили в декларацията си, и реално притежаваното. От ИВСС отказаха конкретика, защото било служебна информация.

За разминаването, чийто размер също не се съобщава, са уведомени НАП и Комисията за противодействие на корупцията.

Проверката била наредена от главния съдебен инспектор Теодора Точкова на 5 март. Инспекторите трябвало да прегледат декларациите на магистратите, които се споменавали в публикации около Божанов и Петьо Петров-Еврото. Ревизията обхващала декларациите от 2016 до 2022 г. включително. Не съобщават обаче кои са проверените магистрати. Посочват, че са в общо три публикации на “24 часа”, “Бърд” и “Дневник”.

Пред “24 часа” гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос спомена имената на Невена Зартова и апелативния прокурор на София Радослав Димов. Зартова беше изслушана пред парламентарната комисия, която проучва дейността на Нотариуса, а Димов - от Прокурорската колегия, за да изчисти името си. От ИВСС твърдят, че научили от медиите за съществуването на SS club. Затова още в началото на февруари поискали от главния прокурор Борислав Сарафов информация за магистратите с членски карти за клуба и кога са ходили там. До момента отговор нямало. Написали само, че искането им е изпратено в Софийска градска прокуратура, където се разследва групата на Нотариуса.