Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Седем са кандидатите за президент на Българския футболен съюз, които на 15 март ще си оспорват поста на досегашния му шеф Борислав Михайлов. Ето пътя дотук на всеки от тях, както и своеобразна класация според "играта" му в тази надпревара.

ФАВОРИТИТЕ:

Димитър Бербатов

Роден е на 30 януари 1981 г. в Благоевград. Юношата на "Пирин" преминава в школата на ЦСКА, където под ръководството на Димитър Пенев печели и първата си купа в мъжкия футбол. С "Байер" (Леверкузен) стига финал в Шампионската лига. Преминава в "Тотнъм", а оттам до своя връх - "Манчестър Юнайтед".

Става първият българин, шампион и голмайстор на Англия. През 2008 г. учредява фондация, чрез която и до днес подкрепя талантливите деца на България.

Рекордьорът по голове (48) за националния отбор и седемкратен футболист №1 на България се превърна в лице на (р)еволюцията за промяна на българския футбол.

През април 2021 г., докато Борислав Михайлов беше в оставка, Бербатов се кандидатира за президент на БФС. Заедно с други двама обичани български футболисти, доказали се на международно ниво - Стилиян Петров и Мартин Петров, повеждат екип, който да работи за по-доброто бъдеще на футбола ни. Веднага след това обаче Михайлов оттегли оставката си.

През октомври 2021 г. все пак се стигна до конгрес на БФС, на който Михайлов бе обявен за президент с 11 гласа пред Бербатов, макар и в съда да продължават спорове, че е трябвало да има балотаж, тъй като на Боби му е трябвал още един глас за победа.

След втората оставка на Михайлов и насрочването на конгрес за 15 март 2024 г. Бербатов, Стилиян и Мартин отново първи обявиха намерението си да управляват - част от тригодишната им битка за промяна.

Кандидатурата му бе издигната от "Пирин" (Гоце Делчев) и родния "Пирин" (Благоевград).

Георги Иванов

Роден е на 2 юли 1976 г. в Пловдив.

Настоящият технически директор на БФС се превърна в основната кандидатура за бъдещ президент на футболната централа,, свързана с досегашното управление.

Гонзо е юноша на "Локо" (Пд), след което се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на "Левски". Печели шест титли със "сините", голмайстор е на първенството през 2001 г. Двукратен футболист №1 на България (2000 и 2001). В чужбина играе за "Рен", "Самсунспор", "Газиантепспор" и "Риека". Има 33 мача и 4 гола за националния отбор на България.

След отказването от футбола през 2009 г. е назначен за спортен директор на "Левски". През септември същата година става треньор на тима в тандем с Антони Здравков. В началото на сезон 2011/2012 пак застава начело на клуба, но само до ноември.

През март 2012-а се завръща пак след напускането на Николай Костов. В началото на април обаче Гонзо освобождава и двата поста - треньор и спортен директор, на "Герена". В края на 2012-а поема "Черно море". Има и втори период начело на "моряците" - през 2016-2017 г.

През 2019-а е назначен за спортен директор на "Локо" (Пд). Остава на поста до декември 2021-а. В началото на 2022-а е назначен за ръководител в БФС, пряко отговорен за работата на всички национални отбори.

Беше издигнат за президент от "Добруджа" и петодивизионния "Ахелой".

Михаил Касабов

Роден е на 22 март 1955 г. в София.

Той е част от ръководството на БФС в последните 29 години, но всъщност историята му с футболната централа започва още през 1979 г.

Тогава започва почасова работа към Българската федерация по футбол. От 1984 до 1985 г. е служител на футболния "Левски", след което се връща в БФС като шеф на международния отдел. През 1987 г. е избран за вицепрезидент на ФК "Витоша". В периода 1991 – 1994 г. е член на Изпълнителното бюро на "Левски".

През 1995 г. е избран за вицепрезидент на БФС.
След подадената оставка от Борислав Михайлов като президент на БФС Касабов е избран на 18 октомври 2019 г. за изпълняващ длъжността президент на БФС до насрочване на нов конгрес.

В края на април 2021 г., след като Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, Борислав Михайлов обаче изненадващо оттегли оставката си.

На 12 октомври 2021 г. Михаил Касабов бе назначен за първи вицепрезидент на БФС. На 27 ноември 2023 г. Михайлов подаде оставка за втори път, а Касабов отново бе избран за временен президент на БФС.

Въпреки че членовете на ИК гласуваха единодушно, впоследствие част от тях се обявиха против вписването на Касабов. Два месеца по-късно той все пак бе вписан в Търговския регистър като временен президент.

Кандидатурата му за президент на конгреса на 15 март бе издигната от "Славия".

АУТСАЙДЕРИТЕ:

Георги Градев

Роден е на 27 декември 1975 г. в София, израства в Мароко, където баща му Петър е преподавател.

Юноша на "Левски", след което играе на четири континента. Първият българин в първенството на Нова Зеландия. Завършва 120-о ОУ "Г. С. Раковски", НПМГ, УНСС, след което заминава за САЩ.

Завършил е университета в Питсбърг и Лондонския университет "Бъркбек", където изучава международно спортно право в магистърската програма. След края на футболната си кариера става мениджър. Има опит с над 600 дела. Основател и партньор в най-голямата кантора по спортно право SILA Iternational Lawyers в Москва.

Правен съветник на Димитър Бербатов в кампанията му за президент на БФС, след което се разделят. Член на Временната комисия за управление на българския шахмат, назначена от международната и европейската федерация. Кандидатурата му бе издигната от ФК "Балкан-1952" (село Варвара), който в момента не участва в първенство.

Петьо Костадинов

Роден е на 14 април 1963 г. в Оряхово. Първенец на випуска във висшето военно народно училище "Васил Левски" във Велико Търново.

Офицер от българската армия. След като я напуска, се впуска в журналистиката. Има и следдипломна квалификация във факултета по журналистика в Софийския университет.

Работи във вестниците "Труд" и "Българска армия". Започва да работи в ЦСКА по времето на Илия Павлов, след което напуска и започва в агенцията на Емил Данчев. След това се отделя и става самостоятелен футболен мениджър, като е един от малкото с италиански лиценз. Лицензиран от ФИФА. Съучредител на Българската асоциация на футболните агенти.

Един от създателите на Футболен клуб "Централен спортен клуб на армията 1948". И двамата му синове са свързани с футбола. Светослав е администратор на "Славия", а Бранимир е капитан на втория отбор на "Лудогорец". Кандидатурата му бе издигната от третодивизионния "Гигант" (Съединение).

Георги Захариев

Роден е на 12 декември 1985 г. в София. Футболен агент и основател на мениджърската фирма "Кампиония", където работи заедно с брат си Александър, който е лицензиран треньор.

Двамата работят заедно по детски лагери, като правят представителни отбори, които водят за мачове в Англия и Германия. Притежава правата за България на една от най-популярните методики в света.

Консултира клубове по структурата на школите им. Владее няколко езика, като най-екзотичният е китайски. Официално лицензиран по новите правила на ФИФА след положен изпит. Пише един от най-четените футболни блогове, а статиите му са на тема развитие на млади футболисти.

Издигнат е от ФК "Пирдоп", последен в източната група на четвърта дивизия в София-област. През 2021 година отново се кандидатира за президент на БФС, но бе от тези, които се отказаха предварително и така оставиха в борбата само Борислав Михайлов, Димитър Бербатов и Христо Порточанов. Тогава открито подкрепи Бербатов за поста.

Манол Иванов

Роден е на 5 август 1964 г. в София.
Син на легендата на "Левски" Александър Манолов, двукратен шампион на България със "сините" и един път носител на купата.

Във футбола Манол Иванов тръгва по стъпките на баща си - започва в юношите на "сините", но се отказва доста рано и завършва право в СУ "Свети Климент Охридски".

В периода 2020-2021 година се появява отново във футбола, като е изпълнителен директор в "Нефтохимик", но напуска, след като не се разбира със собственичката Анелия Златкова, след което за поредна година клубът фалира.

Занимава се с бизнес от дълги години. В момента управлява фирма, която се занимава със строителство и търговия.

Кандидатурата му е издигната от столичната академия "Арес", която се занимава с развитието на детско-юношески футбол, като е член на БФС от 2020 г. Представлява се от юношата на "Левски" Росен Танев.