Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Кръстанов
Димитър Кръстанов

След гафа участниците в гражданския арест от Храбрино се покриха 

Случаят е абсурден и нелогичен, каза зам.-ректор на Медицинския университет в Пловдив

Група чуждестранни студенти от Медицинския университет в Пловдив реши да се отдаде на туризъм в последния от почивните дни покрай 3 март. Неочаквано обаче разходката им завърши с граждански арест. Бъдещите лекари нямали занятия в този ден и поели към Родопите. И нищо не предвещавало, че излетът им ще бъде съпроводен с неприятности.

Групата била от около 8 души и най-напред стигнала село Дедево, което е на около 25 км от Пловдив. Младежите се дивили на красивата природа и оттам по баирите тръгнали да слизат надолу. Когато стигнали до Храбрино, известно като селото на партизанката Нанка Серкеджиева, местните ги взели за бежанци, обадили се на полицията и ги задържали до идването на униформените.

Дни, след като случаят се разчу, хората, извършили арест начело с кмета на Храбрино Димитър Кръстанов,

се покриха. И други местни жители отказват да говорят. Преди ден обаче разказаха, че действително сметнали младежите за мигранти и се изплашили, че могат да извършат кражби в селото им. Затова и ги задържали, макар студентите да не оказали съпротива.

Било вече тъмно, когато получили сигнал, че в съседното Дедево през деня е забелязана група мургави младежи. По думите на кмета на Храбрино Димитър Кръстанов били 8 души и се движели пеша. Всички били с бради и това още повече засилило подозренията.

Местните набързо се организирали и ги причакали. Кметът събрал шестима мъже от селото и застанали на пост в центъра. Междувременно уведомили полицията. В това време групата младежи се задала и хората от Храбрино ги заставили да не мърдат, докато не дойдат униформените.

Студентите не оказали никаква съпротива

Обяснили, че слезли от някакъв лагер, вероятно имайки предвид някогашния партизански бивак на селото. Но понеже говорели само на английски, комуникацията била трудна. Това още повече засилило подозренията на храбренци.

Тъй като младежите излезли буквално от гората, изглеждали дезориентирани. 

Село Храбрино
Село Храбрино

“Задържахме ги до идването на полицията. Не говореха български. Просто се наложи да ги спрем, докато дойдат и ги проверят”, каза пожелал анонимност участник в акцията.

В крайна сметка младежите били освободени след проверка от полицаите, които установили, че са студенти от Медицинския университет в Пловдив.

“Обяснили, че са предприели пешеходна разходка като туристи в региона”, допълни говорителката на областната полиция в Пловдив Анелия Влахкинова. Тя уточни, че органите на реда обикновено приветстват своевременното подаване на сигнали от граждани, когато станат очевидци на нередности. Но да извършват граждански арести е неприемливо, когато става дума за група млади хора, тръгнали на разходка.

Засрамени от действията си, участниците отказват да коментират случилото се и буквално се скриха. Кметът Димитър Кръстанов също спря да отговаря на телефона си. Единствено се оправдават, че

външният вид на планинарите ги заблудил

В университета, където учат младежите, не знаят кои са.

“Нямаме подаден сигнал за такъв случай. Обучаваме над 3000 чуждестранни студенти и няма как да разберем кои са, след като не са се оплакали”, коментира пред “24 часа” зам.-ректорът по международна дейност и чуждестранни студенти проф. Нешка Манчорова. Тя определи ситуацията като абсурдна, комична и нелогична. 

Адвокат Стефан Левашки
Адвокат Стефан Левашки

Според юристи потърпевшите могат да съдят кмета и участниците в задържането им.

“На какво основание ще ги арестуват само по едното подозрение? Не са ги хванали да вършат нещо нередно. А и няма легална дефиниция на понятието “граждански арест”. Така утре могат да задържат всеки”, каза пред “24 часа” адвокат Стефан Левашки.