Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

3 март бе обявен за траурен - жители се стичаха към дома на убитите деца, за да оставят цветя и играчки в тяхна памет

Едва на 4 месеца бебето Тимофей загина в дома си заедно с майка си Анна, която до последно го е бранила в прегръдките си. Те са жертва на руска атака, в която дрон разруши многоетажна жилищна сграда в Одеса в нощта на 2 март.

Загиналите вече са 10, сред тях има 3 деца - Тимофей, 3-годишния Марк и 7-месечно момиченце. Спасителните операции продължават вече денонощие. Неделя бе обявена за траурен ден.

“Съпругът ми се втурна да помага

В момента, в който видях хората да бягат оттам, разбрах, че има убити”, казва Светлана Ткаченко, която живее в съседен блок.

Младото семейство по Коледа - преди Анна и синът ѝ да загинат заради руска атака.
СНИМКА: Х
Младото семейство по Коледа - преди Анна и синът ѝ да загинат заради руска атака. СНИМКА: Х

На втория етаж от порутената сграда живяло семейството на бесарабския българин Сергей Гайдаржи. По времето на жестокия удар, извършен с иранския дрон “Шахед”, мъжът спял с дъщеря си в едната стая. А 31-годишната му съпруга Анна била при 4-месечния им син Тимофей в другата стая.

Когато усетил взрива, Сергей реагирал светкавично, за да спаси малката си дърщеря - изнесъл я бързо и се върнал за съпругата и сина си. Когато обаче влязъл в апартамента, го заварил целия в руини.

Блокът, ударен от ирански дрон “Шахед”, е почти изцяло разрушен.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Блокът, ударен от ирански дрон “Шахед”, е почти изцяло разрушен. СНИМКА: РОЙТЕРС

По-късно спасителите намериха телата. Малкият Тимофей бил плътно сгушен в майка си. Николай Кулеба, бившият президентски комисар по правата на детето на Украйна заяви, че телата и лицата на

жертвите са били “ужасно осакатени”

За семейство Гайдаржи се знае, че били много вярващи - Анна е дъщеря на пастора на баптистката църква. Според Одеската регионална асоциация на църквите Сергей и дъщеря му са оцелели като по чудо.

Новината за убитите деца натъжи украинците, които оставяха играчки и цветя в близост до руините през целия ден. В социалните мрежи се разпространи видео от октомври, на което е заснето изписването на Анна с новородения ѝ син. На кадрите се вижда, че отпред ги чака Сергей с малката дъщеря - всички са усмихнати и се прегръщат.

Спасители още издирват хора в района.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Спасители още издирват хора в района. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сред загиналите са и военните Олег и Татяна Кравец заедно с дъщеря си.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че тази трагедия е щяла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки не са се бавили. Той добави, че руското нападение “няма смисъл от военностратегическа гледна точка” и целта му е само да сее смърт и страх.

Анна беше омъжена за бесарабски българин.
СНИМКА: Х
Анна беше омъжена за бесарабски българин. СНИМКА: Х