Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп и Джо Байдън КАДЪР: Туитър/@nypost
Доналд Тръмп и Джо Байдън КАДЪР: Туитър/@nypost

Дни преди най-голямата нощ на президентския предизборен сезон ново проучване ще предизвика тревога у Джо Байдън, който изостава от вероятния си претендент за Белия дом Доналд Тръмп.

Проучването на регистрираните гласоподаватели в цялата страна, проведено от "Ню Йорк Таймс" и Сиена Колидж, установи, че ако изборите се проведат днес, 48% биха избрали Тръмп, а 43% - Байдън. Допитването се провежда непосредствено преди "супервторника" - когато в повече от дузина американски щати се провеждат състезания за президентска номинация в упражнение, което се очаква окончателно да сложи край на предизвикателството на останалата съперничка на Тръмп от Републиканската партия Ники Хейли.

Проучването показва, че президентът Байдън се бори, въпреки многото положителни икономически показатели, да убеди обикновените американци, че неговата политика работи за тях.

Само един на всеки четирима заяви, че страната се движи в правилната посока, а повече от два пъти повече избиратели заявиха, че политиките на Байдън по-скоро са им навредили, отколкото помогнали.

Важно е да се отбележи, че проучването установи отслабване на подкрепата за Байдън сред някои обикновено надеждни избиратели на Демократическата партия, включително сред избирателите от други националности.

И докато Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп.

Проучването на Таймс/Сиена отбелязва и драматичен спад в подкрепата за Байдън сред по-малко образованите цветнокожи избиратели от работническата класа.

Преди четири години Байдън печелеше в тази демографска група с 50%, но проучването показва, че оттогава разликата спрямо Тръмп е спаднала до едва 6%.

Проучването посочи фундаментална промяна в начина, по който избирателите, които подкрепиха г-н Байдън преди четири години, го виждат сега. За 61% той е „просто твърде стар“, за да бъде ефективен президент. Значителен дял беше още по-притеснен: 19% от гласувалите за г-н Байдън през 2020 г. и 13 процента от тези, които казаха, че ще го подкрепят през ноември, казаха, че възрастта на 81-годишния президент е проблем, който му пречи да се справи с работата. Опасенията относно възрастта на г-н Байдън засягат поколения, пол, раса и образование, подчертавайки провала на президента да разсее опасенията в собствената си партия. 73% от всички регистрирани избиратели казаха, че той е твърде стар, за да бъде ефективен, а 45% изразиха убеждение, че не може да свърши работата.

Ото Абад, 50-годишен, независим избирател в Скот, щата Луизиана, каза, че е гласувал за г-н Байдън през 2020 г., но планира да обърне подкрепата си към г-н Тръмп, ако се изправят отново. Сега той се притеснява, че г-н Байдън не е готов за втори мандат. „Ако той е бил в такава психическа форма, тогава не осъзнавах“, каза г-н Абад. „Той е остарял много. С изключение на Тръмп, всеки президент изглежда остарява много по време на президентството си. Той добави: „Тръмп, едно от малкото неща, които бих казал добри за него, е, че изглежда нищо не го притеснява. Изглежда, че е в същата умствена форма, в която беше преди 10 години, преди 12 години, преди 15 години. Той е като хлебарка.

Шърмейн Елмор, 44-годишен, собственичка на малък бизнес в Балтимор, е гласувала за г-н Байдън преди четири години. Но тя каза, че е направила повече пари при г-н Тръмп, обвинявайки инфлацията и цените на газа за загубите си по време на администрацията на Байдън. Тя планира да гласува за г-н Тръмп тази есен.

Проучването сред 980 регистрирани гласоподаватели е с грешка на извадката от плюс или минус 3,5 пункта, пише БГНЕС.