Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изследователи показаха как подправката смъква кръвната захар

Добавете към менюто си канела на прах два пъти дневно и е възможно да предотвратите развитие на диабет, ако сте предразположени към тази сериозна болест.

Такъв е изводът от изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, чиито резултати са публикувани в научното издание American Journal of Clinical Nutrition.

Специалистите са установили, че при много пациенти приемането на 3/4 чаена лъжичка от подправката сутрин и вечер може значително да намали нивата на кръвна захар при хора в преддиабетна фаза и да спре прерастването в диабет.

При преддиабет захарта е над здравословните нива, но не е достатъчно висока за диагноза захарна болест. При теста част от пациентите са приемали канела, а друга част - плацебо. Първите значително са смъкнали захарта, уверяват лекарите.

Влиянието на канелата за намаляване на захарта по принцип е известно. Но сега медицински потвърдените резултати придават тежест на това алтернативно лечение, обясняват специалистите.

В проучването са участвали 18 доброволци с преддиабет и наднормено тегло или затлъстяване, но иначе в добро здраве. Индексът на телесната им маса (ИТМ) е бил между 25 и 40. Групата е наблюдавана в продължение на 12 седмици.

През първите две хората не са вземали канела и са се хранили без полифеноли – съединения в горските плодове и тъмнолистните зеленчуци. Тази

т.нар. бежова диета е главно от рафинирани
въглехидрати

като бял хляб и паста. После разделили пациентите на 2 групи и всеки вземал по 1 капсула от 4 г (3/4 чаена лъжичка) сутрин и вечер в продължение на 1 месец.

При едните тя е била с канела, а при другите - с безвреден прах. След двуседмична почивка участниците са сменили групите за още един сеанс.

По време на проучването участниците са дали кръвни проби 4 пъти, за да се измери как реагират на захарта в различните фази на теста. Установено е, че когато са на канела, доброволците показват значително по-ниски нива на кръвна захар и по-малко пикове на глюкоза от приемащите плацебо.

"Тази евтина подправка може да допринесе за по-добър контрол на глюкозата при преддиабет, свързан със затлъстяване", пишат изследователите.
Завишената захар е резултат от

неспособност на тялото да я преобразува в енергия

Това може да причини потенциално фатални усложнения като сърдечни заболявания и сериозни инфекции.

Канелата понижава захарта заради съдържанието на полифеноли, канелен алдехид и катехини. Тези съединения усилват способността на инсулина да подтиква клетките да усвояват глюкозата по-ефективно.

Те намаляват и вредните възпаления, помагат на черния дроб да съхранява излишната глюкоза като гликоген за бъдещи енергийни нужди. Смята се също, че канелата насърчава растежа на добри бактерии в чревния микробиом, което също влияе на нивата глюкоза.

Това не е първият път, когато учени откриват връзка между канелата и кръвната захар. Проучване от 2020 г., публикувано в Journal of the Endocrine Society, установи, че приемането на добавката по време на хранене намалява вероятността от развитие на диабет.

Има много видове захарен диабет, но най-разпространените са два. При тип 1 имунната система по погрешка унищожава бета-клетките в панкреаса и спира производството на инсулин.

Болестта обикновено се развива в ранна възраст и се диагностицира още в детството.

При тип 2 тялото става резистентно към инсулин. Този вид се развива с години, често безсимптомно, затова дълго може да остане неоткрит. Все по-често поразява и млади хора.

Според прогноза на сп. "Лансет", цитирана от "Дойче веле" "тихият убиец", както наричат диабета, ще нарасне от 529 милиона случая сега до 1,3 милиарда до 2050 г. Основната причина е затлъстяването.