Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Запалените градинари могат да го отглеждат и сами на открито или в оранжерия  и  у нас.
Запалените градинари могат да го отглеждат и сами на открито или в оранжерия и у нас.

Той има много приятен, но трудно определим вкус – смес от ананас, гуава, круша, лайм, с нотки на ягода

През XVIII век португалският естествоизпитател Жоао да Силва Фейжо открива и описва на островите Зелени нос дребно дърво със зелени ядливи плодове колкото яйце. Десетилетия по-късно германският ботаник Фридрих Зелов намира записките на колегата си в една бразилска пекарна, готови за изгаряне. Той ги спасява, проучва и

нарича непознатото дотогава растение на името на португалеца – фейхоа

През XX век тропическият плод Acea Berg от семейство Миртови става широко известен като "витаминозна бомба" и "еликсир за вечна младост". Отглежда се по всички континенти, но е особено популярен в Нова Зеландия. Вирее при топъл климат, но издържа и на умерен студ. У нас също се намира в големите хранителни вериги от ноември до януари. Запалените градинари могат да го отглеждат и сами на открито или в оранжерия.

Фейхоа се консумира лесно – измива се, реже се наполовина и пулпата се яде с лъжица.
Фейхоа се консумира лесно – измива се, реже се наполовина и пулпата се яде с лъжица.

Фейхоа е с уникални лечебни свойства и облаги за здравето, особено през есенно-зимния сезон. Има много приятен, но трудно определим вкус – смес от ананас, гуава, круша, лайм, с нотки на ягода. Най-впечатляващ е силният, свеж аромат – затова е чудесна добавка към смутита.

Екзотичният плод е много полезен както пресен, така и преработен. Богат е на витамини С, Е, К. Съдържа пектин. Той е силен антиоксидант - пази организма от свободни радикали и забавя стареенето. Приписват му качества срещу високо кръвно и атеросклероза. Новозеландско изследване сочи и роля за предпазване от диабет.

200 грама фейхоа съдържат 125 калории, 31 г въглехидрати, 35 мг калций, 18 мг магнезий, 67 мг витамин С, който е полезен за имунната система, срещу грип и настинки. Калият в него укрепва сърцето. Силно наситен с желязо, плодът е отличен срещу анемия.

Особено добър е за бременни жени

Високото съдържание на фолиева киселина (витамин B9) намалява риска от сърдечносъдови заболявания, помага при депресия, полезно е за кръвта и бъбреците. Според швейцарско проучване наличието на витамин B3, познат още като никотинова киселина, увеличава продължителността на живота с около 10%.

Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от плодове на фейхоа има антиканцерогенен ефект при някои видове рак като този на стомаха.

Заради високото съдържание на йод много се говори за ползите на фейхоа за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза. Неслучайно го

наричат и йодното дърво и сравняват ползата му с тази на морските водорасли

Според някои изследвания в 100 г свежи плодове съдържанието на този елемент може да достигне 3 мг. Други говорят за 4-10 мг на 1 кг. Повече йод има в реколтата, отгледана край морето.

Полифенолите, съдържащи се в плода, имат противовъзпалителни свойства и защитен ефект срещу инфекции на червата, подобряват функцията им.

Богатото съдържание на фибри прави фейхоа хранителен стимулант, подходящ за профилактика и лечение на стомашно-чревни разстройства. Препоръчват го при гадене и хранителни отравяния.

Специалистите подчертават големите ползи от кората на фейхоа. Етеричните масла в нея имат силно антибактериално и противогъбично действие, ефективни са против стафилококови инфекции, но не заместват лечението с медикаменти. Обелката изобилства със специфични фенолни съединения. Тъй като

вкусът на суровата коричка не е много приятен, затова я направете на пюре и я сложете за няколко седмици в буркан в хладилника

Добавете малко мед или щипка захар, но не прекалявайте. Три чаени лъжички на ден от тази смес ликвидират йодния дефицит в организма, уверяват лекарите. Можете да изсушите кората и да я добавите към чая, да си направите от плода сладко или компот, а вече ги продават и готови.

Фейхоа се консумира лесно – измива се, реже се наполовина и пулпата се яде с лъжица. Плодовете са с малка трайност – 8-10 дни, ако са добре узрели. Изборът им е като този на авокадото - трябва да са омекнали. Ако са твърди, нека престоят на стайна температура. Ако са кафеви, значи са презрели.

Когато е узрял, плодът на фейхоа мирише силно. Можете да го добавяте към плодови салати или сладкиши. Ако вътрешността е прозрачна, бяла – попаднали сте на качествено фейхоа, ако е мътна, бежова или кафява – продуктът е негоден.

Заради изобилието от полезни за кожата микроелементи някои си правят домашна маска за лице и коса.

Въпреки многобройните плюсове за здравето наличието на много йод в плода ограничава консумацията му на не повече от 3-4 броя дневно.