Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стилиян Костов и Даниела Доцева се снимат с две от децата си.
Стилиян Костов и Даниела Доцева се снимат с две от децата си.
  • Стилиян нарушава две ограничителни заповеди и се разминава с глоби от по 1000 лв.; месеци преди смъртта на жената я намушква с нож
  • Години по-рано Костов опитва да ликвидираи баща й, рита в слабините най-големия син, който също получава защита
  • "У мен остана чувството, че не един, а пет човека са я били", спомня си кадрите адв. Йордан Първанов
  • Четирите им деца са в приемни семейства; 10 години гледали как баща им малтретира майка им

Историята на 18-годишната Дебора, за чието обезобразяване с нож бе обвинен Георги Георгиев, трогна и изкара на протести десетки хиляди миналия юли. За съжаление, никой не разбра за една друга, още по-ужасяваща драма - тази на Даниела Доцева, която умира мъчително след побой, нанесен от мъжа й Стилиян Костов в софийското село Войнеговци.

Експертите по случая заключават, че "броят, видът, тежестта и локализацията на всички причинени на пострадалата наранявания сочат проявена от съпруга й изключителна ярост и ожесточение". Нещо повече - "деянието е извършено в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на физическо и психическо насилие". След бруталното престъпление четирите им деца остават сираци и днес са в приемни семейства.

"24 часа - 168 истории" успя да се свърже с адвоката на семейството на Даниела - Йордан Първанов, който за първи път пред медия описва в детайли целия случай. Публикуваме и неизвестни до момента снимки на убитата жена и задържания в края на август 2022 г. за умъртвяването й Стилиян.

До днес мъжът не е направил самопризнания за екзекуцията на половинката си. Хванат е благодарение на записи от камери, свидетелски показания и ДНК - нейно по него и негово по нея. До последно твърди, че във фаталния ден бил на друго място. Снимките, които експертите правят при огледа, не се описват с думи. Заключението е, че жертвата е неузнаваема.

"В мен остана чувството, че не един, а пет човека са я били - спомня си юристът. - Фотоалбумите са ужасяващи. На майка й Елена и брат й Велимир, които се свързаха с мен, казах - по-добре да не я виждате така, както е на снимките, за да не я запомните по този нечовешки начин."

Адвокат Йордан Първанов разказва пред медията ни потресаващия случай.
Адвокат Йордан Първанов разказва пред медията ни потресаващия случай.

Властите намират убитата благодарение на самия Стилиян, който звъни на 112. На по-късен етап той ще използва това като защитна линия, че не я е убил. Сигналът, който подава, е, че жена му си е глътнала езика.

"Обажда се на спешния телефон след смъртта й, може би в ранните часове на деня - обяснява адв. Първанов. - Забележете, че относно гълтането на езика последната му дума в съдебна зала беше: "Нямаше да тръгна да го вадя, тя си беше виновна"."

Арестуван е на по-късен етап. Според свидетелски показания мъжът често употребявал алкохол, но остава неясно дали във фаталния ден е бил пиян.

"Самият час на деянието не е уточнен - изяснява юристът. - Така е записано и в присъдата - че в неустановен момент за времето между 00,00 ч. и 04,00 ч. на 24 август Стилиян е извършил престъплението. Задържан е и не му е взета кръвна проба, защото към онзи момент не е следвало да се направи такава."

Фактите са категорични - към Даниела е проявена брутална агресия. Мъжът е нанесъл множество удари с ръце и крака по тялото и главата й.

"Смъртта е настъпила в резултат на травматично разкъсване /руптура/ на слезката, довело до масивен кръвоизлив (повече от 2500 мл. кръв) в коремната кухина - пише в документите. - Убийството е извършено с особена жестокост и заради множество други травматични увреждания: счупвания на 8-о, 9-о и 11-о ребро вляво с тъмночервеникави кръвонасядания на околните меки тъкани, над двадесет пръснати и наслагващи се мораво-синкави кръвонасядания по предната повърхност на гръдния кош, в долната му половина и в коремната област, охлузвания и отоци по носа, устата, брадичката, лявата ключица, кръвонасядания в областта на гърдите, гръдния кош, рамената и т.н."

Акцент при казуса е, че убийството на жената е извършено в условията на домашно насилие.

"Повече от 10 г. системен физически и психически тормоз - казва адвокатът. - Стилиян има ограничителни заповеди и е осъден два пъти за неспазването им. Тоест Даниела е имала защита два пъти, защото са водени отделни производства. Заповедта му е връчена на 7 февруари 2020 г. Защитата е засегнала и най-големия й син - Огнян, който е от друг мъж. Той я получава, защото става жертва на Стилиян, който рита 14-годишното момче в слабините. Впоследствие има издадена втора заповед, която е предоставена на Даниела. Нито една от двете не го стряска. Първата нарушава още на 13 март 2020 г. (приблизително месец след издаването - бел. ред.), за което е глобен с 1000 лв. Следва второ нарушение на 14 май, но е освободен от наказателна отговорност по чл. "78а" и затова е неосъждан, при което пак го глобяват с 1000 лв. Имайте предвид, че ние знаем само за тези два случая, но обвиняемият може би многократно е нарушавал заповедите, а Даниела не е подавала сигнали."

Даниела с едно от децата си.
Даниела с едно от децата си.

Пред близки жената споделяла, че се притеснява за живота си, защото той често посягал. На 14 май 2020 г. Костов нанася удари с ръце и крака по главата и тялото на Доцева. Тя бяга от дома им през прозореца и търси помощ от брат си, който я приютява. Две години по-късно, на 27 май миналата година, мъжът я пробожда с нож в областта на дясното бедро.

"Ще те убия", директно се заканва той.

Тя се обажда на телефон 112, но напълно неочаквано пред полицая обяснява, че сама се е наранила. Служителят на реда се съмнява в думите й, но не казва нищо, тъй като жената не сочи Стилиян за нападател. Остава неясно дали е криела и спестявала сигнали до властите, защото е обичала половинката си, или просто е била заплашвана, че ще се случи нещо с нея и децата, ако го издаде. Дори към момента на убийството те са живели заедно, макар че е имала действаща заповед за защита.

Мъжът, който е общ работник, успява да всее страх дори сред родителите й.

"Днес семейството на Даниела се притеснява той да не излезе на свобода, защото в миналото е правил опит за убийство на баща й - обяснява адв. Първанов. - Тогава нападението отново е с нож. Първа и втора инстанция го осъжда, но трета го оправдава. Няма да коментирам актовете на съда. Щом са такива, значи са законосъобразни. В случая говорим за цялостното му поведение към фамилията - имаме нападение над бащата на Даниела, имаме заплахи към майка й, налице са заповеди за защита, а накрая ликвидира и дъщеря им. Кой не би се притеснил?"

Роднините на Доцева се тревожели и за децата им, които живеели под един покрив с насилника.

"Имат три общи, но и едно момче, чиито биологичен баща е друг - разказва юристът. - За период от над 10 години, колкото е продължил тормозът върху жената, малчуганите със сигурност са ставали свидетели на агресията, която мъжът е упражнявал върху майка им. Бидейки в едно домакинство, те са виждали случващото се. Дори да не са били физически малтретирани, те са жертви само защото са гледали с очите си какво става. Тук ще повторя, че най-голямото момче, за съжаление, е удряно от Стилиян. Важен е фактът, че те са малки и гледайки пряко тормоза върху най-близкия и обичан от тях човек, белегът остава завинаги. В годините преди фаталния инцидент дори им е предоставена социалната услуга да бъдат изведени от семейството във връзка с констатация на Дирекция "Социално подпомагане", че са в риск. В момента са в приемни семейства, където се грижат за тях добре и живеят в спокойна обстановка. Надявам се, че усещат любов и грижа, защото никое дете не заслужава по-различно отношение от това."

Какво казва Стилиян за Даниела?

Той твърди, че тя била алкохоличка.

"Обяснява, че са живели заедно и й е купувал алкохол, но на моменти го нервирала, за което сама си била виновна - припомня адв. Първанов. - В съдебна зала мъжът не проявява разкаяние и критичност. Разплака се, но не каза, че съжалява, а че не е виновен. Искаше изменение на мярката си, но не го пуснаха. Признава, че е имало моменти, в които я е удрял, но не искал само да я нарани. Поне така звучаха думите му. Едва ли не пледираше, че лицето "Х" иска да среже гърлото на лицето "У", но понеже "У" се разминава само с одраскване, защото дълбочината на разреза е 2 мм, става въпрос за лека телесна повреда, а не за опит за убийство."

Големият син на Даниела е ходил на свиждане на Стилиян.

"Казал му е, че не се притеснява от присъдата, защото след 7 г. щял да излезе - преразказва думите му юристът. - Твърдял, че ще работи и така ще съкрати доста от времето."

В крайна сметка Костов получава 17 г. зад решетките, но семейството на Даниела е сигурно, че той ще излезе бързо на свобода.

"На пръв поглед тези 17 години не са малко, важно е и че той е неосъждан, но в случая със Стилиян има два квалифициращи признака - един път е особената жестокост, която е проявил, а другият е, че престъплението е извършено при условията на домашно насилие - изяснява адвокатът. - Той пак щеше да получи такова наказание точно в тези рамки, дори ако го бяха оправдали по едно от тях. Ще отбележа, че по други дела при един квалифициращ признак дават доживотен затвор, но това е при специални случаи. При наказанието "доживотен затвор" лицето няма право да работи. Изолацията от обществото го възпрепятства да извърши друго престъпление. Това не е ли най-реалното наказание за човек, който е осъждан два пъти граждански и два пъти наказателно, а накрая прави убийство?"

Първанов добавя, че има и множество утежняващи вината обстоятелства.

"Ако присъдата е между 15 и 20 г., те му дават под средната граница - тоест 17 г., а не 17 и половина години", обяснява той.

Категоричен е, че пребиването с голи ръце, както е умъртвена Даниела, е класически случай за особено жестокост.

"Такъв бе казусът с бившия футболист Марио Метушев, който уби свой приятел с 99 удара с нож, за което получи доживот - припомня юристът. - Друг пример е този на Орлин Владимиров, признат за виновен за удушената и скрита в куфар Евгения Владимирова. Той също бе пратен доживот зад решетките. Разликата в убийството на Даниела е, че, освен скъсването на слезката има и много други удари, които не са допринесли за смъртта , и въпреки това, след като е извършил подобно нещо, Стилиян е продължил да я налага. Самото ожесточение тук се корени в тази непримиримост да я приключи."