Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анна Политковская
Снимка Архив
Анна Политковская Снимка Архив

До днес не са ясни поръчителите на разстрела нито на журналистката, нито на колегата й Пол Хлебников

Заедно с Валерий Бояринев е повишен и последният следовател по делото за убийството на журналистката Анна Политковская. Това показва указът на руския президент Владимир Путин, публикуван на портала за правна информация на сайта на Кремъл.

Владимир Шараев, който е служител в Следствения комитет на Русия, е удостоен със звание генерал-майор. Според източник, близък до тази институция, Шараев е бил следовател не само по делото на Политковская, а и по това на журналиста Пол Хлебников, убит през 2004 г.

Данните показват, че след като Шараев поема делата през 2015 г., когато се пенсионира предишният следовател Петрос Габирян, разследванията не стигат доникъде. По-конкретно – завършват без особен резултат.

Адвокатите по двата случая още тогава изнасят информация в медиите, че не се извършват никакви следствени действия, а документите са прехвърлени на много по-ниски нива в комитета, където никой не правел нищо.

Американският журналист, който беше главен редактор на руското издание на сп. "Форбс", Пол Хлебников, бе убит на 9 юли 2004 г. пред редакцията на изданието. От преминаваща кола трима души стрелят срещу него и го уцелват в стомаха и гърдите, а един куршум одраскал и главата му. Преди да издъхне, той успял да каже, че не познава престъпниците и не знае причината за нападението. Хлебников бил откаран в близка болница, но докато бил местен към интензивното отделение,

асансьорът заседнал и той починал в него

Основният мотив, по който работело разследването, е, че убийството е свързано с професионалния интерес на Хлебников към бизнеса и състоянието на най-богатите руски предприемачи.

Западните медии тогава реагираха остро на очевидната поръчкова екзекуция. В редакционен коментар по повод покушението в. "Уолстрийт джърнъл", чийто автор бил Хлебников, се отбелязва, че е крайно време Западът да попита Путин, който не се е разделил със старите си навици от КГБ - съществува ли законност в Русия? Според изданието убийството на Хлебников разкрива "беззаконието, което цари в Русия", а личното участие на главния прокурор Владимир Устинов в разследването доказва, че "руските власти може би най-сетне са осъзнали, че не изглеждат особено добре в очите на световната общност".

Макар да е установена самоличността на тримата извършители - Казбек Дукузов, Муса Вахаев и Фаил Садретдинов, те не са заловени и до днес.

Две години по-късно, на 7 октомври 2006 г., журналистката Анна Политковская, работеща за в. "Новая газета", е убита по сходен начин. Във входа на жилището си в центъра на Москва тя получила 4 изстрела, единият от които в главата. На местопрестъплението полицаите открили пистолет "Макаров" със заглушител и 4 гилзи. Убийството било определено като поръчково.

След години бившият главен редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов разказва, че един от последните им разговори бил разгорещен спор на 30 август 2006 г. Тогава той предупредил Анна Политковская да спре да се рови във войната с Чечения и че този конфликт няма да спре, а тя ще бъде убита. Муратов не подписал командировката й,

но тя не го послушала и заминала отново за Чечения

Руснаци поднасят цветя пред дома на Политковская в Москва 3 г. след убийството на известната журналистка.
Руснаци поднасят цветя пред дома на Политковская в Москва 3 г. след убийството на известната журналистка.

Месец по-късно тя е екзекутирана. Дмитрий Муратов съобщава, че в деня на нейната смърт Политковская е планирала да публикува статия, описваща мъченията, които вероятно използва чеченската служба за сигурност, известна като "Кадировци", на лоялния към Москва лидер Рамзан Кадиров. Ден след като журналистката е намерена мъртва, полицията конфискува нейния компютър и материалите от нейното разследване. Всичко изчезва безследно.

Едва през 2014 г. организаторът на престъплението Лом-Али Гайтукаев (починал в затвора през 2017 г.) и един от извършителите, неговият племенник Рустам Махмудов (стрелял няколко пъти по Политковская), получиха доживотни присъди. Останалите извършители - други двама племенници на Гайтукаев, Джабраил и Ибрагим, и бившият "офицер" от организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов - получиха съответно 14, 12 и 20 години затвор. По делото беше замесен и бивш служител на столичното полицейско управление - подполковникът от полицията и основен свидетел по делото Дмитрий Павлюченков - бе изобличен като съучастник, заради което през 2012 г. е осъден на 11 г. затвор.

През ноември миналата година стана известно, че Сергей Хаджикурбанов е бил освободен предсрочно от колонията и е заминал да се бие в Украйна.

До днес обаче двете убийства не са напълно разкрити, защото така и не са намерени поръчителите. Обстоятелствата около случаите болезнено приличат на тези при Навални с разликата, че той не бе показно разстрелян.