Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коди Милър-Макинтайър опитва да прати топката в коша.

СНИМКА: Българска федерация по баскетбол
Коди Милър-Макинтайър опитва да прати топката в коша. СНИМКА: Българска федерация по баскетбол

Да победиш световен шампион в какъвто и да е спорт си е за признание. А, ако е неговото име Германия, това граничи с илюзията. Е, баскетболният тим на България сътвори най-голямата сензацията в този спорт у нас в последните повече от 20 години. И то без най-голямата ни звезда Александър Везенков.

Коди Милър-Макинтайър вкарва тройката, с която България излезе начело в края на първото полувреме.

СНИМКИ: ИВАН ЗАХАРИЕВ
Коди Милър-Макинтайър вкарва тройката, с която България излезе начело в края на първото полувреме. СНИМКИ: ИВАН ЗАХАРИЕВ

Селекцията на Росен Барчовски за кеф на препълнената до краен предел зала в Ботевград тресна 67:62 немците, които преди няколко месеци спечелиха мондиала. Мачът бе от европейските квалификации. А победата първа за нашите в пресевките.

И въпреки че в състава на Германия бе само един от героите за тима на Гордън Херберт - Крамер, това изобщо не трябва да омаловажава подвига, който постигнаха играчите на България, водени от натурализирания американец Коди Милър-Макинтайър. В състава на германците бе и една от звездите на "Барселона" Оскар Да Силва.

Нашите стартираха трудно срещата и след първите 10 мин губеха 7:19. След паузата обаче родните баскетболисти направиха ударна серия от 13 точки поред и излязоха напред за първи път. С основен принос за това бе любимецът на публиката Христо Захариев, който за 10 мин отбеляза 10 точки. На почивката България имаше аванс 28:27. Третата част започна добре за нашите и дръпнахме с 4 точки. После обаче немците показаха класата си - първо изравниха, а до края на частта имаха аванс от 6 точки.

СНИМКИ: ИВАН ЗАХАРИЕВ
СНИМКИ: ИВАН ЗАХАРИЕВ

И тогава публиката в България показа защо е допълнителен играч. С неспирните си възгласи, нашите се надъхаха, изравниха, а последните 5 минути от срещата вече имаха и аванс.

С тройка 75 сек преди последната сирена на Христо Захариев България имаше преднина от 5 точки.

Най-резултатен за нашите бе Коди Милър-Макинтайър. Звездата ни завърши с 21 точки. Христо Захариев добави 15.

За Германия 14 вкара Оскар Да Силва.

Мачът с Германия е от европейските квалификации. В първия двубой от пресевките нашите паднаха 70:84 от Швеция. В групата ни е още тимът на Черна гора. Първите три отбора си класират за континенталния форум през 2021 г.