Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи, външен министър на Северна Македония
Буяр Османи, външен министър на Северна Македония

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова Русия да спре безсмислената война и да изтегли войските си от суверенната територия на Украйна, по време на 56-тото пленарно заседание на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, по повод втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в Скопие.

"Русия наруши основните принципи на международното право и започна агресивна война срещу Украйна, държава членка на ООН. Трябва да кажем не на Русия. Справедливостта и отговорността трябва да възтържествуват", е заявил Османи, цитиран в съобщението.

Той е подчертал също, че Северна Македония е силно обезпокоена и осъжда незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия и Беларус и е призовал Руската федерация да гарантират безопасното им завръщане у дома, предаде БТА. Османи е припомнил и че Северна Македония се присъедини към останалите 140 държави членки на ООН в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници от 1991 г. и е призовал за единство в подкрепата към Украйна не само в името на жертвите и техните семейства, но и като предпоставка за избягване на по-нататъшна непровокирана употреба на сила в международните отношения.