Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов като най-опитен описа точно сюжета: всеки играе за пред електората, а когато камерите ги няма, отношенията в "къщата" са различни

С наслада и особен мазохизъм българите следят новия сезон на телевизионното риалити “Ергенът”: цъкат с език, възмущават се от девойките - напористи, тунинговани, цинични и лицемерни участнички се бият за богатия и красив ерген. Публиката се кълне, че е отвратена от това уж пошло шоу, но не може да откъсне очи.

В парламента обаче всеки ден върви аналогично шоу. Напористи, с удари под кръста, с много откровения и по-малко любов политиците показват какво всъщност се случва, когато ги няма камерите и фотоапаратите. Всичко е така динамично, че

зрителят вече не може да хване кога свършват емоционалните новини от парламента и кога почват горещите сюжети с девойките

Партийни лидери доверяват от екрана за чувства помежду си, за древни женски професии, за пози в скута, за дадени и забравени обещания...

А специално за новия сезон - ротацията, и при тях виждаме как се прави лифтинг на политическата физиономия. Тази седмица това беше нещо като споразумение/ меморандум между двама, за което първият не подозира, но вторият го обявява публично, без обаче да има намерение да го спазва и с ясното съзнание, че партньорът няма да приеме условията за брак. Лифтингът е за пред електората.

И всичко е на живо от храма на законодателната власт - с език, който те кара да се изчервяваш, но не и да гасиш телевизора. Зрителят се увлича, защото всички участници са наистина колоритни, а на финала любовта следва да победи.

Българите искат да узнаят кой с кого ще се вземе и ще има ли наистина сватба/правителство.

Николай Денков и Мария Габриел продължават да са в културни отношения на взаимно доверие, увери премиерът.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Николай Денков и Мария Габриел продължават да са в културни отношения на взаимно доверие, увери премиерът. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Зевзеците в социалните мрежи веднага реагираха с куп мемета, едно от първите показваше синеокия преуспял Алек с пояснение: “Ергенът, за когото се бият всички по телевизията”, а до него - лидерът на групата на ДПС Делян Пеевски с текст: “Ергенът,

за когото всички се бият в реалния живот”

Защо бъдещият лидер на ДПС е по-интересен от тв риалити? Защото две неща очевидно са неизбежни - той е новият (съ)председател и партийната конференция тази събота ще официализира това. И второ, без ДПС всяко управление е невъзможно, доказа го и току-що приключилият ремонт на конституцията.

Но точно вторият факт за “Продължаваме промяната” и “Демократична България” е трудно да бъде съобщен и обяснен честно на електората. Особено този на ДБ. Затова за партньорите бе особено важно да излезе черно на бяло - в проекта за меморандум, тяхното желание да има управление без ДПС. Лифтинг на реалността, в която процесите са други. Както и всякакви назначения в държавата.

Само че любовта, без която (не) могат, вече е консумирана

и ухажваният зад камерите Пеевски не издържа и си каза: Като ми седяхте в скута, ви беше хубаво, сега ви е срам от мен. “Защо бе, приятелю Христо?”, възкликна парламентарният “ерген” и му припомни с чия помощ промениха конституцията.

Вярно, прекалено директният Пеевски не спря дотук и изрече големи обиди в женски род за “приятеля Христо”. Но като се остави настрани обичайния му невъздържан стил, новият лидер на ДПС има защо да отиграе по подобен начин ситуацията в политическото риалити.

Пеевски всъщност показа на своите съпартийци и електорат, че винаги ще “бие” онези, които посягат на името ДПС и искат да чистят политически биографии, петнейки партията на почетния председател Ахмед Доган като голямото зло.

43-годишният политик каза пред камерите всичко, което политическите му “приятели” избягваха - че са делили турското кафе и властта охотно. Така точно когато поема председателския пост в партията, Пеевски още веднъж публично се заяви като говорителя и бранителя ѝ.

Точно подобен бърз и точен анализ направи и Бойко Борисов в петък, в разгара на скандала: “На тях им трябва кандидат, който може да брани ДПС от всеки. Колегите от “Да, България” всячески искат да покажат на техния електорат, че нямат нищо общо с ДПС. Това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха използвани от двете страни епитети и цитиране на срещи, в които сме били в състав, в който сме доверявали и обсъждали".

Взе да ласкае за ходовете 43-годишния Кирил Петков, това на Борисов през всичките тези години му се отдава добре и партньорите в къщата винаги му вярват. Дори когато заиграе срещу тях.

Борисов съобщи вчера, че ще разговарят с ПП-ДБ. От неговите и на премиера Николай Денков думи стана ясно, че Мария Габриел е завършила разговорите си с министрите и още в понеделник ще е готова с оценката с кого ще продължи.

Кирил Петков и Лена Бориславова също преобърнаха една от основните сюжетни линии - не било чак такава драма кой ще е външен министър, ще отстъпят и ще се разберат с ГЕРБ. Академикът увери, че извън камерите двамата с Мария Габриел продължават да са в културни отношения на взаимно доверие. Което е

напълно достатъчно за съвместно управление - тук влюбване не се търси

Как ще се развият чувствата у 49-годишния Христо Иванов? Лидерът на ДБ, който бе министър в първото правителство на Борисов, с лодката си веднъж вече взе на абордаж ДПС. Разклати цялата конструкция, вдигна се протестът, влязохме в спиралата от избори за повече от две години. Всички глътнаха от солената вода, но изплюха песъчинките и накрая оправиха вкуса с “мазно” турско кафе.

Така че и сега е възможно, щом прожекторите угаснат, Иванов

пак да стане “приятелят Христо”. Както арестантът Бойко стана партньорът Борисов Стига обач

е съпредседателят на ДБ да не повтори грешките си от съвместното управление на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Тогава той остави Борисов да му договаря отношенията с ДПС и подкрепата за съдебната реформа и в крайна сметка изгуби битката си за нея. Сега конституцията мина, но това не стига за промяната.

Въпросът е готов ли е да спре с атаката, преди грозните думи да са станали непростими.

Но все пак целият този семеен албум пази много общи спомени и за разлика от момичетата в истинския “Ерген”, тук участниците не се борят за 5-те си минути слава, а за гарантиран политически хепиенд. Сезонът е дълъг и интересен.

Христо Иванов: Пеевски се опитва да ни въвлече в кален скандал, пачавра леке не хваща

Технологията на това, което Пеевски прави, е проста - той се опитва да въвлече всички в един отвратителен кален скандал. Логиката е, че пачавра леке не хваща, него това не го притеснява. Тези поредни остри думи отправи съпредседателят на ДБ Христо Иванов в петък.

Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов
Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов

Много болезнено преживя, че стоте процента контрол, които досега е свикнал да смята, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин. Ние опитваме да сложим на масата ясни правила, стандарти, яснота за това как се носи политическата отговорност. Затова е цялата тази истерия, заяви той. Обвини Пеевски, че цитира “някакви измислици, полуизмислици, подбрани полуистини”. Иванов обясни, че няма война с ДПС. Призова да се намери ме механизъм на работа с ГЕРБ, така че и ДПС да участва в решенията и номинациите.

Меморандумът е малко библейски тип документ, защото са работили много хора по него, плод е на колективен труд. Може би затова господин Борисов говори за попска работа. От тази гледна точка ще разочаровам Пеевски - той няма автор, отвърна лидерът на ДБ на въпросите кой е написал документа. Важно било ГЕРБ да дадат отговор, за да се види може ли да продължи правителството.

Има дълбока мъдрост в това, че ДПС разбра, че Делян Пеевски не може да бъде единствен техен представител и че ще има и друго представителство, коментира още Иванов. Желанието те да влязат в разговорите за конституционна промяна, за промяна на стандартите, по които се упражнява властта в България, е нещо, което умни хора в ДПС са разбрали като възможност. В момента Пеевски изгаря и тази възможност. Не мисля, че можем да му позволим това да се случи, допълни той.

Делян Пеевски: Всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо

Меморандумът е пасквил, писан от Христо Иванов. Така го определи председателят на групата на ДПС Делян Пеевски.

Другите му се подведоха на това нещо, изложиха се, видя се, че всичко е да се глътне държавата. Просто моят приятел Христо понечи, обърна държавата на един голям телевизор, реши да го глътне и се задави, коментира Пеевски.

Шефът на групата на ДПС Делян Пеевски отправи нова порция остри критики срещу Христо Иванов
Шефът на групата на ДПС Делян Пеевски отправи нова порция остри критики срещу Христо Иванов

Ние сме тук, парламентът си работи. Оттам нататък - ако някой се откаже да гълта държавата, вече е друга тема. Но като гледам - всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда. Разбирам, че колегите нямат много политически опит, но просто трябва да се отърсят от неговите номера, продължи той по адрес на лидера на “Да, България”.

Задочният спор и размяна на обиди между него и Христо Иванов върви от четвъртък. Тогава Пеевски обясни как Иванов “седял в скута му” в кабинета му в парламента и е пил “мазно турско кафе”, докато са преговаряли за конституционната реформа. А лидерът на ДБ му отговори също през медиите, че политиката е древна професия, но “професията, от която се вадят такъв тип компромати и превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам”. В петък Пеевски продължи:

Христо, като го гледам, според мен е от най-древната професия - просто една сладка куртизанка, която лъже, после си признава, сяда по скутове, после излиза обиден, сърдит.

Правителството съществува вече 9 месеца благодарение на подкрепата на ДПС, Иванов бил просто частичка от ПП-ДБ, с другите той разговарял и нямал никакви проблеми, подчерта Пеевски. И още по негов адрес:

Човекът, който иска да тласне към избори и това цели, е моят приятел Христо. Той живее с изключително големи комплекси. Не му се случи да прати ген. Атанасов в пенсия в Конституционния съд. Мечтата му беше да ги обедини тези две партии и най-накрая да бъде лидер, защото той живее с комплекс, че лидерът на тяхното обединение е Кирил Петков. А когато имаш големи комплекси, искаш да си имаш нова партийка, но това се нуждае от избори.

Предупреди, че Христо Иванов нямало да овладее прокуратурата, КОНПИ и регулаторите, а България щяла да бъде свободна от олигархията. Защото Христо Иванов е просто един малък сладък слуга на българската олигархия, който тича по офиси. Виждал съм в телефона му кой му е номерът на бързо набиране - най-големият олигарх”, заяви лидерът на групата на ДПС.

Освен това обвини съпредседателя на “Демократична България”, че винаги е пречел ДПС да бъде с демократична общност, хората от движението били второ качество за него.

Борисов: Евала на Кирил, изигра ни по харвардски

Евала на Кирил - как изигра обществото и остави ГЕРБ да мрънкат по някакъв меморандум. Така Бойко Борисов описа ситуацията от последните дни.

Много внимателно наблюдавам процесите през тази седмица и забелязвам колко майсторски колегите лидери на другите партии играят своята политическа игра. ДПС имат утре конгрес за избор на председател.

Бойко Борисов коментира събитията и от Варна. Освен това обяви, че е забранил на бившия кмет Иван Портних да се меси в нещата, свързани с града. Направил много за него, но и допуснал много грешки.

СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ
Бойко Борисов коментира събитията и от Варна. Освен това обяви, че е забранил на бившия кмет Иван Портних да се меси в нещата, свързани с града. Направил много за него, но и допуснал много грешки. СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ

На тях им трябва кандидат, който може да брани ДПС от всеки. Колегите от “Да, България” всячески искат да покажат на техния електорат, че нямат нищо общо с ДПС. Това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха използвани от двете страни епитети и цитиране на срещи, в които сме били в състав, в който сме доверявали и обсъждали, анализара той защо така се надпаднаха Делян Пеевски и Христо Иванов. Той не приемал хората да се обиждат, нито ще позволи да го вкарат в разкриване на тайни. “Когато сядахме тези 7-8 човека, всички мислехме по един начин. Мислехме си за държавата. Какво им стана за тази една седмица", възкликна Борисов.

“На Христо Иванов му казах, че заставам зад него за конституцията. Подкрепях неговите решения, той си добавяше другите депутати до 160. Пеевски първи се подписа за ракетите за Украйна. Каза: “Колеги, или ще помагаме, или няма да помагаме”, описа Борисов как са се разбирали в конституционното мнозинство. И призна: “С колегите от ПП работихме много добре - с компромиси, но свършихме много работа.”

Но след като два дни се гневи на предложения меморандум, в петък установи:

Да приемем, че това е политическа незрялост и сега самите те искат да кажат, че това е работен документ. Не, това не е работен документ. Кирил Петков ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една червена линия, мюретата, такива като ГЕРБ се хвърлят върху нея - това е външният министър, и през това време печелиш всичко друго.

Изведнъж външно министерство стана най-важното. После Денков излезе и каза академично, че не било толкова важно, важно било да се разменим. И докато се разменим, всички агенции и министерства остават за тях. Евала на Кирил как изигра обществото и остави ГЕРБ да мрънкат по някакъв меморандум. (...)

И сега те казват, че за да покажат колко голяма работа са, се отказват от поста външен министър, създават един по европейските въпроси, което е горе-долу същото. И всичко друго остава за тях. Евала, ако са ги научили на нещо в Харвард, това е.

Докато си назначават хора, казвали на ГЕРБ, че не може. Чакайте малко, кои сте вие, че да ми давате оценка на партията?! Че вие кои неярки политически фигури назначихте? И ако някой от ГЕРБ и ДПС поиска нещо, става лош, мракобесна фигура. Как се прави мнозинство с 60 депутати от 240?. При едни следващи избори колко ще имат?, попита Борисов. И накрая предупреди, че след като явно всички партии са в предизборна кампания, “и ние вече сме в такава с промените в структурите”.

Но това не било добре за държавата, нищо няма да се промени с предсрочен вот.

Кирил Петков: Ще работят ли институциите? Другото е театър и понякога той се чупи

“Стига толкова димки кой ще бъде външен министър и кой - не. Въпросът е КЗК ще работи ли като хората през следващите пет години, ще имаме ли Мартин Нотариуса, Пепи Еврото. Това са истинските въпроси. Всичко друго е театър и от време на време той се счупва с решения като това”.

С това признание-призив съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков се включи във вчерашното политическо шоу в парламента.

Кирил Петков в пленарната зала
Кирил Петков в пленарната зала

“Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и службите. Просто няма как да стане, защото това доверие, което трябва да има между едни партньори, за да може да дадем възможност да няма контрол на едната или другата партия, го няма. С този тип решения се доказва нашата теза, че трябва да има равнопоставеност, защото, ако има превес на едната - а в случая на ГЕРБ и ДПС, взети заедно, то този превес ще доведе до решения, които са срещу обществения интерес”, настоя обаче Петков на офертата, разписана в меморандума.

Той обясни, че се надява след уикенда партньорите в сглобката да седнат да разговарят нормално.

“Сега чакаме от ГЕРБ някакво предложение. Не може само да казваш: “Не сме съгласни с това, не сме съгласни с онова, ние не сме съгласни с всичко. Дайте предложения.

Ние бяхме абсолютно открити пред българските граждани, с отворена позиция, сега е хубаво да чуем техните предложения. България има нужда не от кулоарни коментари, а от правилните решения в зала и поемане на отговорност”, призова още Кирил Петков.